Οι Ταξιδιωτικοί Πράκτορες της Βαρσοβίας γνωρίζουν και την άλλη όψη της Κύπρου

Οι Ταξιδιωτικοί Πράκτορες της Βαρσοβίας γνωρίζουν και την άλλη όψη της Κύπρου

Την Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017, το απόγευμα, μέσα στα πλαίσια της Έκθεσης «Τα Έθιμα του Αγίου Δωδεκαημέρου στην Κύπρο» επισκέφθηκαν το Κρατικό Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας οι Πολωνοί Ταξιδιωτικοί Πράκτορες, κατόπιν προσκλήσεως από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και τη φιλοξενία από τον Πρόεδρο του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Help2Live, κ. Dipak Kumar.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το νησί από μια άλλη ομορφιά και εμπειρία. Γνώρισαν την Κύπρο της παράδοσης και του πολιτισμού, καθώς επίσης των Κυπριακών εθίμων, της χαράς και της πανήγυρης των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων.

Απέκτησαν οι Ταξιδιωτικοί Πράκτορες εμπειρία και γνώση της Κύπρου βαθύτερη και πλατύτερη. Η Κυπριακή παράδοση είναι πολύ βαθιά ριζωμένη και παραμένει ασάλευτη παρά τις τυραννίες και τις κατοχές, καθώς και την προσπάθεια αλλότριων προθέσεων αλλαγής του χαρακτήρα και των ευαισθησιών των Κυπρίων.

Εκτός από την επίσκεψη στην αίθουσα του Μουσείου, όπου φιλοξενήθηκε η Έκθεση του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων από τις 15 έως τις 22 Νοεμβρίου 2017, ο ΚΟΤ πραγματοποίησε εκδήλωση, η οποία περιλάμβανε ενημέρωση για την Κύπρο και τις ευκαιρίες παροχής υπηρεσιών και φιλοξενίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε Πολωνούς επισκέπτες και στησυνέχεια παρέθεσε δείπνο με εδέσματα από την παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα της Μεσογείου. Παράλληλα παρουσιάστηκε παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο δημιούργησε την κατάλληλη ευχάριστη ατμόσφαιρα με το χορευτικό συγκρότημα «Ακρίτες Γερίου» με παραδοσιακά τραγούδια και κυπριακούς χορούς, στους οποίους έλαβαν μέρος και οι φιλοξενούμενοι Πολωνοί, οι οποίοι δε δίστασαν να εκφράσουν τις χορευτικές τους ικανότητες.

Στην αρχή της εκδήλωσης παρέστησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο κ.Dipak Kumar Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Help2Live, ο Διευθυντής του Ιδρύματος κ. Κωνσταντίνος Ζακχαίος, καθώς και ο Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, κ. Παύλος Χατζηπροδρόμου.

Προηγήθηκαν δύο σύντομοι χαιρετισμοί από τον κ. Κωνσταντίνο Ζακχαίο, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της Έκθεσηςγια τα έθιμα του Αγίου Δωδεκαημέρου και τους συντελεστές της διοργάνωσης αυτού του πολυσήμαντου γεγονότος. Τόνισε την ευκαιρία που προσέφερε στους επισκέπτες και ιδιαίτερα το ενδιαφέρον που προκάλεσε στους Πολωνούς να γνωρίσουν την ιστορία και τη παράδοση της Κύπρου και να θέλουν να την επισκεφθούν, για να έχουν προσωπική εμπειρία και γνώση.

Κατόπιν, προσκλήθηκε στο βήμα ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος καλωσόρισε τους Πολωνούς Ταξιδιωτικούς Πράκτορες στο χώρο του Κρατικού Εθνογραφικού Μουσείου. Αναφέρθηκε στη ζεστή φιλοξενία των Κυπρίων, αλλά και των Πολωνών, την οποία γνωρίζει προσωπικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα από το 2008, όταν ξεκίνησε να επισκέπτεται τα ιερά προσκυνήματα και τους ανθρώπους της Πολωνίας.

Επισήμανε, ο Επίσκοπος Γρηγόριος, ότι η Έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία είναι το επιστέγασμα αυτής της γνωριμίας και της καλλιέργειας αδελφικών σχέσεων μέσα στο κοινό Ευρωπαϊκό περιβάλλον Κύπρου-Πολωνίας.

Υπογράμμισε την καλή συνεργασία όλων των συνδιοργανωτών της Έκθεσης «Τα Έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Κύπρο», τους οποίους και ευχαρίστησε. Ιδιαίτερα εκθείασε τη συμβολή του κ.Dipak Kumar, χορηγού τόσο της Έκθεσης, όσο και της εκδήλωσης του ΚΟΤ στο Κρατικό Εθνογραφικό Μουσείο της Βαρσοβίας.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας είχε την ευκαιρία, κατά την ολιγόλεπτη παρουσία του στην εκδήλωση, να συνομιλήσει με τους Πολωνούς φιλοξενούμενους του ΚΟΤ. Ταυτόχρονα, όλοι έλαβαν τον χάρτη των Προσκυνημάτων της Κύπρου και τον κατάλογο της Έκθεσης.

Όλοι αποτίμησαν θετικά το γεγονός της Έκθεσης. Πράγματι αποτελεί σταθμό στις σχέσεις των δύο χωρών. Μπορεί να πει κανείς ότι τώρα ξεκινά το έργο των εμπλεκομένων φορέων του Τουρισμού. Έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την προσφερόμενη ευκαιρία για περισσότερη σύσφιξη των σχέσεων και προσέλευση εκατέρωθεν, Πολωνών και Κυπρίων στις δύο ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχα.

Από το Γραμματεία του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου.

Share this post