Μνήμη του Οσίου Παταπίου (8 Δεκεμβρίου)

Μνήμη του Οσίου Παταπίου (8 Δεκεμβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Παταπίου, καθώς επίσης και των επισκόπων Κύπρου Σωφρονίου και Δαμιανού.

Ο Όσιος Πατάπιος γεννήθηκε στην Αίγυπτο και από παιδί διακρινόταν για τη σύνεση, την ηθική ακεραιότητα, το σεβασμό στους μεγαλύτερους και την αφοσίωση στο θέλημα του Θεού. Μεγαλώνοντας, διαμοίρασε την κληρονομιά του στους φτωχούς, και αποσύρθηκε στην έρημο, όπου γέμιζε το χρόνο του με προσευχή, μελέτη και αγαθοεργίες. Σε κάθε κουρασμένο οδοιπόρο που περνούσε από το κελλί του πρόσφερε πνευματικές συμβουλές, χρήσιμες για τη σωτηρία της ψυχής του, καθώς και την επωφελή διδασκαλία του ιερού Ευαγγελίου.

Μετά από καιρό, ο Πατάπιος πήγε στην Κωνσταντινούπολη σε ένα ησυχαστήριο στις Βλαχέρνες. Η ταπεινότητα του Παταπίου τον αξίωσε να θαυματουργεί, με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος. Πέθανε θεραπεύοντας αρρώστους.

Η μνήμη του Οσίου Παταπίου τιμάται ιδιαίτερα στη χερσόνησο της Καρπασίας και στην περιοχή Λουτράκι της Ελλάδος, όπου ευρίσκεται και η ομώνυμη γυναικεία Μονή.

Ο εορτασμός σήμερα των Αγίων Αποστόλων, των Κυπρίων Ιεραρχών Σωφρονίου και Δαμιανού και του Οσίου Παταπίου έρχονται να μας υπενθυμίσουν τη βαθιά παράδοση της πατρίδας μας. Τη μεγάλη υπερηφάνεια μας για το παρελθόν και την ιστορία της Εκκλησίας μας και, την ίδια στιγμή, την ευθύνη για την πνευματική ωρίμαση και την εκκλησιαστική κατάρτιση των νέων του παρόντος και του μέλλοντος της νήσου μας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post