Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μετέβη στη Μόσχα για τους εορτασμούς της εκατονταετηρίδος ανασυστάσεως του Πατριαρχείου της Ρωσίας

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μετέβη στη Μόσχα για τους εορτασμούς της εκατονταετηρίδος ανασυστάσεως του Πατριαρχείου της Ρωσίας

Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος αφίχθη την Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου 2017, στη Μόσχα για να συμμετάσχει στους πανηγυρικούς εορτασμούς με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ανασύσταση του Πατριαρχικού Θεσμού στην Εκκλησία της Ρωσίας. Τον Μακαριώτατο συνοδεύουν οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Πάφου κ. Γεώργιος και Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου Αρχιμανδρίτης Ιωάννης, ο Διάκονος Μιχαήλ Νικολάου και ο Αστυνομικός Ασφαλείας κ. Κώστας Κίκης.

 Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Μακαριώτατος, μετά της συνοδείας του, παρεκάθησαν σε Γεύμα που παρέθεσε ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος, προς τιμή των Προκαθημένων και των  αντιπροσωπειών των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Ακολούθως, ο Μακαριώτατος, συμμετείχε στην καταληκτήρια Πανηγυρική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, μαζί με τους λοιπούς Προκαθημένους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

 Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος προσφωνόντας πρώτος το τελικό στάδιο της Συνόδου της Ιεραρχίας, αναφέρθηκε στον πανηγυρικό της χαρακτήρα, αφού όπως είπε αφιερώνεται στην εκατονταετηρίδα αποκατάστασης του Πατριαρχικού Θεσμού στην Εκκλησία της Ρωσίας, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για τις αιματηρές διώξεις που υπέστη η Ρωσική Εκκλησία με πρώτα θύματα τους ιερωμένους. Εν κατακλείδι ο Πατριάρχης Μόσχας απηύθηνε εγκάρδια ευχαριστία προς όλους τους εκπροσώπους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών για την πρόθυμη ανταπόκριση στην πρόσκλησή του να συνεορτάσουν μαζί το Πανηγυρικό Ιωβηλαίο της Ρωσικής Εκκλησίας. Είπε χαρακτηριστικά ότι η προσέλευση των Προκαθημένων αποτελεί ένδειξη αδελφικής αγάπης και αλληλεγγύης σε όλη την τραγική πορεία της Ρωσικής Εκκλησίας τον 20ο  αι. Τέλος, ευχήθηκε ο Κύριος να διαφυλάξει όλες τις Εκκλησίες μας άθικτες και σε ενότητα, γιατί,  όπως πολύ εύστοχα τόνισε, στην ενότητα είναι η δύναμή μας και έτσι επιδεικνύουμε την αλληλεγγύη προς τους πάσχοντες αδελφούς που ανήκουν στο σώμα της Εκκλησίας.

Στην προσφώνησή του, ο  Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, προς το σώμα της Ιεραρχίας, ανέφερε ότι αφήνοντας ο καθένας τις θλίψεις και τις ταλαιπωρίες της Εκκλησίας του, που σε μερικές περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση της Εκκλησίας της Κύπρου, είναι τραγικές αφού διακυβεύεται η παρουσία μας στην ίδια την πατρίδα μας, σπεύδουμε να συνεορτάσουμε μαζί με τη Ρωσική Εκκλησία, το σημαντικό γεγονός της ανασύστασης του Πατριαρχείου, γεγονός που αποτελεί σημαντικό σταθμό για τον εν Ρωσία παροικούντα λαό του Θεού. Για τη Ρωσική Εκκλησία οι δύσκολοι καιροί παρήλθαν, είπε, και ευχαριστούμε τον Θεό για την «ἐν παθήμασι καὶ αἵμασι πολλοῖς» επιτυχή χριστιανική της πορεία, η οποία οδήγησε στην εν ελευθερία παρουσία της στον Ορθόδοξο κόσμο. Τώρα καλούμαστε όλοι οι Ορθόδοξοι «τα οπίσω» επιλανθανόμενοι να επεκταθούμε στα «έμπροσθεν» μας πιεστικά προβλήματα, τόνισε ο Μακαριώτατος. Οι αστοχίες του παρελθόντος να γίνουν πηγές άντλησης διδαγμάτων και επιλογή πορείας για μας. Βαρύ χρέος μας απέναντι στον Θεό και επιτακτικό καθήκον μας ως Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η καθοδήγηση του παραπαίοντος σημερινού κόσμου, αρχής γενομένης εκ των πιστών μας, σημείωσε πολύ εύστοχα. Εν κατακλείδι συνεχάρη τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο και την εν Ρωσία Εκκλησία  για την εορταζομένη σημαντική και αξιομνημόνευτη επέτειο, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για τη  φιλοξενία. Τέλος, ευχήθηκε καλή πρόοδο και κάθε ευλογία από τον Θεό στον ευσεβή Ρωσικό λαό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2017, η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος,  προέστη της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Αγίου Δανιήλ Μόσχας, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Επισκόπων της Εκκλησίας της Ρωσίας Δανιήλ και Σίμωνος, και συμπαραστατούμενος από τους δύο Αρχιερείς  της Εκκλησίας της Κύπρου  που τον συνοδεύουν και τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτης Αλέξιος καλωσόρισε τον Μακαριώτατο και τη συνοδεία του,    λέγοντας ότι είναι μεγάλη ευλογία για την αδελφότητα της Μονής και τον ίδιο που είχαν τη χαρά να προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας ο Προκαθήμενος της κατά Κύπρον Εκκλησίας, πρόσφερε δε ως δώρο ένα εικόνισμα του Αγίου Δανιήλ στο Μακαριώτατο ως ανάμνηση της επισκέψεως του στην Ιερά Μονή. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου    ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο και τους αδελφούς της Μονής για τη φιλοξενία και την αγάπη τους προς την Εκκλησία της Κύπρου, αντιπροσφέροντας ως αναμνηστικό της επισκέψεως του ένα αργυρεπίχρυσο αντίγραφο του ψηφιδωτού με το κήρυγμα των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου στην Πάφο.

Αύριο, Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, ο Μακαριώτατος θα συμμετάσχει στο Συλλείτουργο των Προκαθημένων στον Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού Μόσχας, όπου θα προΐσταται ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος. Το απόγευμα της ιδίας η Α.Μ. θα συναντηθεί με τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Διάκονος Μιχαήλ Νικολάου

Print Friendly

Share this post