Δεν έχουμε κλείσει την πόρτα σε κανέναν, το πνευματικό έργο της Αρχιεπισκοπής αυξάνεται συνεχώς αθόρυβα, κι αυτό είναι η αξία…

Δεν έχουμε κλείσει την πόρτα σε κανέναν, το πνευματικό έργο της Αρχιεπισκοπής αυξάνεται συνεχώς αθόρυβα, κι αυτό είναι η αξία…

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ιωάννου του Θεολόγου τελέστηκε σήμερα 31 Δεκεμβρίου 2017 αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου από το  Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο,  με την ευκαιρία της Δεσποτικής εορτής της κατά σάρκα Περιτομής του Κυρίου μας και τη μνήμη του μεγάλου εν ιεράρχαις ουρανοφάντορος Βασιλείου επισκόπου Καισαρείας.

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ενώ συμμετείχαν προσευχόμενοι και αρκετοί πιστοί.

Μετά το πέρας του εσπερινού, έγινε μετάβαση στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, όπου έγινε η τελετή κοπής της καθιερωμένης βασιλόπιτας για τους υπαλλήλους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Παρόντες ήταν και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, καθώς και ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής και Καθηγούμενος της Σταυροπηγιακής Ι. Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. Ιωάννης Ιωάννου. Μετά την προβλεπόμενη από το τυπικό δέηση και ανάγνωση της ευχής για την κοπή της βασιλόπιτας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως, αφού έλαβε το λόγο, εξέφρασε εκ μέρους όλων των υπαλλήλων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ευχαριστίες προς το Μακαριώτατο για την πατρική του μέριμνα προς όλους. Στη συνέχεια παρακάλεσε το Μακαριώτατο να συγχωρέσει όλους εάν σε κάτι τον δυσαρέστησαν κατά το διαρρέον έτος και επισήμανε ότι η Εκκλησία Κύπρου δίνει μία βαρυσήμαντη παρουσία της Ορθοδοξίας σε όλο τον κόσμο.

Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος, ευχαριστώντας για τα καλά λόγια του Θεοφιλεστάτου, ομολόγησε ότι το διαρρεύσαν έτος ήταν από πάσης απόψεως θετικό έτος για την Εκκλησία. «Έχουμε πετύχει πολλά, κι από απόψεως πνευματικής, κοινωνικής, πολιτιστικής, εθνικής και οικονομικής. Αγγίξαμε όλους τους τομείς. Και το σπουδαιότερο είναι ότι κατά το διαρρεύσαν έτος δεν έχουμε κλείσει την πόρτα σε κανέναν, ούτε σε αυτούς που πεινούν, ούτε στους αρρώστους, ούτε στους μαθητές. Συμπαρασταθήκαμε σε όλους», είπε ο Μακαριώτατος.

«Από πνευματική άποψη πλησιάσαμε τις ενορίες μας. Όλοι είμαστε κοντά στο ιερατείο μας που είναι η δύναμή μας. Τους συμπαραστεκόμαστε και τους βοηθούμε ώστε να επιτυγχάνουν πάντοτε στο έργο το οποίο τους έχει ανατεθεί από τον ίδιο το Θεό. Με πολλή επιτυχία το πνευματικό έργο της Αρχιεπισκοπής συνεχίζεται αθόρυβα, κι εδώ είναι η αξία», συνέχισε.

Αναφέρθηκε επίσης στην ίδρυση σχολείων εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής.

«Ιδιαίτερα ευχάριστο είναι το γεγονός», είπε ο Μακαριώτατος, «ότι έχουν βελτιωθεί κατά πολύ τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής, με τη Χάρη του Θεού, κι αυτό μας επιτρέπει να επιτελούμε το έργο μας σε όλους τους τομείς και να βοηθάμε πάρα πολύ κόσμο».

Σχετικά με το εθνικό θέμα, ο Μακαριώτατος επανέλαβε ότι η μη λύση ίσως είναι και η καλύτερη λύση, διότι έχουμε να κάνουμε με αντιπάλους που θέλουν τα πάντα προς το συμφέρον τους. Και ο Κυπριακός λαός, χάριν της εργατικότητας η οποία τον χαρακτηρίζει, αλλά και της ευλάβειάς του προς την Εκκλησία, δεν θα επιτρέψει να επέλθει οποιαδήποτε λύση που να καταπατεί τα στοιχειώδη δικαιώματά του.

«Με την αγάπη μας, την ταπείνωσή μας, την εργατικότητά μας, πρέπει να δώσουμε στο νέο έτος την μαρτυρία του καλού ανθρώπου που εργάζεται μέσα στην Εκκλησία», ολοκλήρωσε το λόγο.               Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους να έχουν ένα εποικοδομητικό νέο έτος, κι ο Θεός να χαρίσει υγεία και ειρήνη στον κόσμο και απελευθέρωση της κατεχόμενης πατρίδας μας.  

               Σε όλους τους παρευρισκόμενους δόθηκε πρωτοχρονιάτικο δώρο από τον Μακαριώτατο ενώ ο τυχερός του φλουριού της βασιλόπιτας πήρε ως έπαθλο χρηματικό ποσό.

               Το βράδυ, ο άγιος Καθηγούμενος Αρχιμ. Ιωάννης, επ’ ευκαιρία της έλευσης του νέου έτους, άφησε για λίγο την πολυεύθυνη διακονία του και ανέλαβε καθήκοντα «μαγείρου» για τους υπαλλήλους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Προσέφερε «ἰδίαις χερσὶ» το δείπνο, το οποίο μάλιστα περιελάμβανε παραδοσιακά εδέσματα της κυπριακής κουζίνας. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Αρχιμ. π. Ιωάννη για την «ἔτι ἅπαξ» θυσιαστική διάθεσή του και ευχήθηκε όπως το νέο έτος αποτελέσει για όλους μία νέα αρχή στην ανοδική πνευματική πορεία μας.   

 

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

Όταν κάποτε ο αυτοκράτορας Ιουλιανός, ο επονομαζόμενος Παραβάτης, λόγω της αποστασίας του από την Αλήθεια της Πίστεώς μας, θέλησε να εκστρατεύσει στην Περσία πέρασε από την πόλη της Καισαρείας της οποίας τότε Επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος.

Μαθαίνοντας ο Άγιος Επίσκοπος την επερχόμενη έλευση του βασιλέως και παρ’ ότι γνώριζε την πλάνη του, θέλοντας να τον τιμήσει, πιστός στην ευαγγελική ρήση “ἀπόδοτε τὰ τοῦ Καίσαρος τῷ Καίσαρι καὶ τὰ τοῦ Θεοῦ τῷ Θεῷ”, βγήκε προς προϋπάντησή του μαζί με όλο το λαὸ στην είσοδο της πόλης.

Τότε λοιπόν κατά την απαίτηση του βασιλέως όπως του δώσει κάτι για τροφή και μην έχοντας τίποτε άλλο, ο Άγιος του προσέφερε τρεις άρτους από κριθάρι από τούς οποίους άλλωστε έτρωγε και ο ίδιος.

Ο αλαζόνας όμως και υπερόπτης βασιλιάς ενοχλημένος από την προσφορά αυτή, διατάζει τούς ανθρώπους του να ανταμείψουν αυτή τη δωρεά δίνοντας χόρτο από το λιβάδι στον Μ. Βασίλειο.

Βλέποντας ο Άγιος αυτήν την καταφρόνηση λέει στον αυτοκράτορα: “Ἡμεῖς μέν, ὦ βασιλεῦ, ἀπὸ ἐκεῖνο τὸ ὁποῖον τρώγομεν, καθὼς ἐζήτησας, προσεφέραμεν· ἡ δὲ βασιλεία σου, ὡς ἁρμόζει, μᾶς ἀντάμειψε τὴν δωρεὰν ἀπὸ ἐκεῖνο ποὺ τρώγεις”.

Μόλις άκουσε αυτά ο βασιλιάς τόσο πολύ θύμωσε ώστε απείλησε πως κατά την επιστροφή του θα κατακαύσει την πόλη και θα αιχμαλωτίσει όλους τους κατοίκους της, διότι ατιμάζουν τούς θεούς (τα είδωλα) που ο ίδιος ασπάζεται και προσκυνά· απείλησε επίσης και τον Άγιο με θανάτωση.

Έτσι έφυγε ο αυτοκράτορας πηγαίνοντας προς τα μέρη της Περσίας. Ο Άγιος όμως δεν θορυβήθηκε, αλλά είχε την πίστη και την ελπίδα του στον Θεό. Σκέφθηκε λοιπόν ότι ίσως θα μπορούσε να καταπραΰνει τον θυμό και την οργή του βασιλέως προσφέροντάς του πολλά δώρα και χρυσαφικά κατά την επιστροφή του.

Συμβούλεψε λοιπόν το ποίμνιό του, να φέρουν ό,τι χρυσαφικό διέθετε ο καθένας, άλλος νομίσματα, άλλος πολύτιμους λίθους, άλλος κοσμήματα και άλλος ό,τι είχε και να του τα δώσουν να τα φυλάξει στο Σκευοφυλάκιο.

Έτσι κι έγινε λοιπόν, μαζεύουν οι άνθρωποι όλο τους το χρυσάφι και το δίνουν στον καλό τους τον Επίσκοπο να το φυλάξει στο Σκευοφυλάκιο μέχρι την επιστροφή του βασιλέως. Με θαυματουργική επέμβαση της Παναγίας όμως και με συμμετοχή του Αγίου Μερκουρίου, θανατώνεται ο ασεβής και μιαρός βασιλεύς και απαλλάσσονται οι κάτοικοι της Καισαρείας και ο Επίσκοπός τους, από τις απειλές του.

Έμενε όμως το θέμα του συγκεντρωμένου χρυσού. Διατάσσει λοιπόν ο Άγιος να ζυμώσουν άρτους και να τους τοποθετήσουν μπροστά του. Έτσι και γίνεται και πιάνει και βάζει μέσα στον κάθε άρτο από κάποια ποσότητα χρυσού, λίθων και ό,τι άλλο πολύτιμο υπήρχε και τα μοιράζει στο ποίμνιο.

Όχι μονάχα δεν ζημιώθηκε κανείς την περιουσία του, αλλά ο καθένας έλαβε στον άρτο που του δόθηκε το χρυσάφι της δικής του προσφοράς!

Σε ανάμνηση λοιπόν της μνήμης και αυτού του θαύματος του Αγίου φτιάχνουμε κι εμείς σήμερα την βασιλόπιττα βάζοντας μέσα συμβολικά και το φλουρί.

Ιεροδ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου,

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post