Ο εορτασμός των Θεοφανείων στο Δήμο Αγλαντζιάς, 6 Ιανουαρίου 2018

Ο εορτασμός των Θεοφανείων στο Δήμο Αγλαντζιάς, 6 Ιανουαρίου 2018

Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με την συμμετοχή εκατοντάδων πιστών, εορτάσθηκαν το Σάββατο, 6 Ιανουαρίου 2018, τα Άγια Θεοφάνεια του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, στο Δήμο Αγλαντζιάς. Επίκεντρο του εορτασμού ο Ιερός Ναός του Αποστόλου Ανδρέα, στο Πλατύ Αγλαντζίας.

Του Όρθρου, της Θείας Λειτουργίας και Μεγάλου Αγιασμού προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ναού, Πρωτοπρεσβύτερους π. Γεώργιο Σεργίδη και π. Μάριο Μηλιώτη και τον διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος επισήμανε το πανίερο γεγονός της φανέρωσης της Αγίας Τριάδας στον Ιορδάνη ποταμό, την ταπείνωση του Πλάστη και Δημιουργού, του Υιού και Λόγου του Θεού και Υιού της Υπεραγίας Θεοτόκου, να δεχθεί το βάπτισμα από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο,   τη συμμετοχή όλης της δημιουργίας στο μεγαλειώδες αυτό γεγονός και το υπόδειγμα και το τεκμήριο για όλους εμάς, που βαπτιστήκαμε και αποτελούμε το πλήρωμα της Εκκλησίας, η οποία μάς υποδέχεται ως φωτόμορφα τέκνα της.

Επισήμανε, ο Μεσαορίας Γρηγόριος ότι σήμερα, εισερχόμενοι βαθύτερα στον 21ο αιώνα, γίνεται περισσότερο κατανοητό ότι όλα εκείνα που οι άνθρωποι (άλλοτε ουσιαστικά και άλλοτε εικονικά) επιζητούν την ώρα που ποθούν το αληθινό και το αυθεντικό, το πανανθρώπινο και το καθολικά αποδεκτό ως αξία, ο Χριστιανός την ίδια ώρα το ζει αντλώντας από την αιώνια πηγή της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας. Καλείται ο Χριστιανός άνθρωπος πέρα και έξω από κάθε μορφή μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, να βιώνει με αγάπη, προσευχή, ταπείνωση, μεταμέλεια, φροντίδα και αλληλεγγύη τις σταθερές αξίες, οι οποίες είναι χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Οι αξίες αυτές μας ενώνουν με τον κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο και με τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό.

Αμέσως μετά την οπισθάμβωνο ευχή, αφού είχε προηγηθεί δέηση όλων όσων εόρταζαν αυτή την σημαντική μέρα της βάπτισης του Σωτήρα και Λυτρωτή Χριστού, τελέστηκε, εν τω μέσω του Ναού, ο Μέγας Αγιασμός.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας προέστη της τελετής του καθαγιασμού των Υδάτων στο πάρκο της Αθαλάσσας, στη λίμνη του Αγίου Γεωργίου, όπου παρέστησαν, ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, Βουλευτές, Δημοτικοί Σύμβουλοι,  Εκπρόσωποι Σωματείων, οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι των Εκκλησιών του Δήμου Αγλαντζιάς και πλήθος κόσμου.  Ιδιαίτερα επισημαίνουμε την παρουσία νέων οικογενειών με τα παιδιά τους.

Ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε τους Ιερείς των Εκκλησιών του Δήμου Αγλαντζιάς, τον Δήμαρχο, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και όλους όσους συνεργάστηκαν για την όμορφη οργάνωση και διεκπεραίωση αυτού του παραδοσιακού γεγονότος, το οποίο είναι μια προέκταση της συμμετοχής μας στην λειτουργική ζωή της Εκκλησίας. Επίσης, ευχήθηκε σε όλους να έχουμε μια καλή και καρποφόρο νέα χρονιά και ελευθερία στην κατεχόμενη πατρίδα μας. Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η σεμνή αυτή εκδήλωση χρόνο με τον χρόνο συγκεντρώνει πλήθος κόσμου καθιερώνεται σε μια πανηγυρική εκδήλωση της ευρύτερης Λευκωσίας, η οποία δεν διαθέτει παραθαλάσσια περιοχή.

Ακολούθως ο κ. Πετρίδης με τη σειρά του ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο και όλους τους κληρικούς, για την παρουσία τους και ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά. Στη συνέχεια, ο κ. Δήμαρχος πρόσθεσε με έμφαση, πως η συνεργασία Δήμου και Εκκλησίας θα εδραιωθεί και θα συνεχιστεί, διότι όλοι οι δημότες έχουν ανάγκη τη ζεστασιά της Εκκλησίας, έτσι ώστε να δίνεται σε αυτούς ό, τι καλύτερο. 

Η πανήγυρης συνεχίστηκε στο περίπτερο του Πάρκου, με την προσφορά, από το Δήμο Αγλαντζιάς, ζεστών λουκουμάδων σε όλο τον κόσμο που παρευρέθηκε και συνεόρτασε την ημέρα των Θεοφανείων.

 

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly

Share this post