Εκκλησιασμός και κοπή βασιλόπιτας των κατεχομένων ενοριών και κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Απόστολος Βαρνάβας Δασουπόλεως (Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018)

Εκκλησιασμός και κοπή βασιλόπιτας των κατεχομένων ενοριών και κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Απόστολος Βαρνάβας Δασουπόλεως (Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018)

Μέσα σε συγκινητικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη σύναξη των μελών των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των κατεχομένων ενοριών και κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.

Από την πρώτη σύναξη, η οποία έγινε τον Ιανουάριο τους 2015, τέθηκε ο στόχος της καλής επικοινωνίας και συνεργασίας όλων των Εκκλησιαστικών Επιτροπών μεταξύ τους και να έχουν καλή συνεργασία και ενημέρωση τόσο με τον  Πρόεδρο και συντονιστή όλων των Επιτροπών, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο και πρωτίστως να έχουν την ευκαιρία άμεσης επικοινωνίας και ενημέρωσης από τον ίδιο τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο. Προς τον σκοπό αυτό, της καλύτερης συνεργασίας, προσκλήθηκαν αυτή τη φορά, από το Γραφείο των κατεχομένων ενοριών, τόσο οι Δήμαρχοι όσο και οι Κοινοτάρχες της κατεχόμενης περιφέρειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Η σύναξη ξεκίνησε και εκκλησιασμό στον ιερό ναό του Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως. Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.

Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας τελέστηκε δέηση υπέρ τον εκτοπισμένων αδελφών μας και για την ταχεία επιστροφή σε συνθήκες ελευθερίας στην κατεχόμενη γη μας. Ακολούθως, τελέστηκαν μνημόσυνα υπέρ  αναπαύσεως των ψυχών πάντων τεθνεώτων Κληρικών, Δημάρχων, Κοινοταρχών, Εκκλησιαστικών Επιτρόπων, Διδασκάλων, ευεργετών, πατέρων και αδελφών των κατεχομένων ενοριών και κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας.

Η σύναξης συνεχίστηκε στην αίθουσα της ενορίας του Αποστόλου Βαρνάβα, όπου οι εκτοπισμένοι με τις οικογένειές τους είχαν την ευκαιρία να δουν ενδεικτικές φωτογραφίες από τις κατεχόμενες Εκκλησίας και τα έργα αναστήλωσής τους, που επιμελήθηκε το Γραφείο των Κατεχομένων Ενοριών και Κοινοτήτων της ΙΑΚ, καθώς επίσης αναρτήθηκε και ο επίσημος χάρτης της Κύπρου με τις νέες εκκλησιαστικές περιφέρειες (Αρχιεπισκοπή, 9 Μητροπόλεις και 3 Επισκοπές), σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου το 2007, κατόπιν πρότασης του Μακαριωτάτου Αρχιεπίσκοπου Κύπρου.

Η συνάντηση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον Επίσκοπο Μεσαορίας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την εμπιστοσύνη και την ευλογία ανάθεσης στον ίδιο της ανασυγκρότησης των Εκκλησιαστικών Επιτροπών μας, από το 2008-09, με σκοπό τη σύναξη των εκτοπισμένων χριστιανών μας τόσο στην ελεύθερη περιοχή όσο, όπου αυτό είναι εύκολο, και στην κατεχόμενη περιοχή της πατρίδας μας.

Ανέφερε ότι κατά το τρέχον νέο έτος 2018, έχουμε δύο επετείους, τα 40 έτη Αρχιερατείας του Μακαριωτάτου, ο οποίος εξελέγη Μητροπολίτης Πάφου στις 25 Φεβρουαρίου το έτος 1978, και τα 12 έτη από την ανάρρησή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο  στις 5 Νοεμβρίου 2006.

Ευχήθηκε στο Μακαριώτατο να έχει υγεία για να συνεχίζει το ιστορικό έργο της παράδοσης της Εκκλησίας της Κύπρου, όπως το παραλάβαμε από τους παλαιότερους Προκαθημένους της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα. Ταυτόχρονα, επικαλέστηκε τις πατρικές ευχές του Αρχιεπισκόπου προς όλους, τον κλήρο και το λαό της πατρίδας μας.

 

Τέλος, ευχαρίστησε όλα τα μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών, καθώς και τους Δημάρχους και Κοινοτάρχες, οι οποίοι συνεργάζονται θετικά στο ιδιάζον έργο, λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής. Να σημειωθεί ότι είναι όλοι βρίσκονται διασκορπισμένοι με τις οικογένειές τους σε όλοι την ελεύθερη νήσο.

Δεν παρέλειψε ο Επίσκοπος Μεσαορίας να ευχαριστήσει τους Ιερείς, τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους και τις κυρίες του Χριστιανικού Συνδέσμου, αλλά και όλους τους ενορίτες του Αποστόλου Βαρνάβα, για τη φιλοξενία.

Στη συνέχεια, έλαβε το λόγο εκ μέρους των μελών των Εκκλησιαστικών Επιτροπών ο κ. Ανδρέας Ττοφιάς από τη Λύση, τη γενέτειρα του ήρωα μας Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο.

Κατόπιν, ο Μακαριώτατος, αφού αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή με λόγο παρηγορητικό κατά τη Θεία Λειτουργία, εδώ εξέφρασε τις ευχές του και τον έπαινο για το επιτελούμενο έργο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, απευθυνόμενος προς τους πρόσφυγες Δημάρχους, Κοινοτάρχες και Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους, ευχήθηκε σύντομα να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες και διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επιδιόρθωση όλων των κατεχομένων ιερών ναών μας.

Ο Μακαριώτατος πραγματοποίησε τη τελετή κοπής της βασιλόπιτας προς τιμήν του Αγίου Βασιλείου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας. Το φλουρί το βρήκε ο δάσκαλος κ. Γεώργιος Κυριάκου, Εκκλησιαστικός Επίτροπος Αγίας Παρασκευής Στρογγυλού. Ο κ. Κυριάκου έλαβε από τον Μακαριώτατο ως ευλογία το ιερό εικόνισμα του Ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου, Αποστόλου Βαρνάβα.

Η σύναξη ολοκληρώθηκε με πλούσιο πρόγευμα που ετοίμασαν οι κυρίες του Χριστιανικού Συνδέσμου της ενορίας.

 

Ακολουθεί το κείμενο της σύντομης ομιλίας του κ. Ανδρέα Ττοφιά.

 

Ομιλία του κ. Ανδρέα Ττοφιά,

πρώην Δημάρχου της κωμοπόλεως Λύσης και επίτιμου Προέδρου

της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Ευαγγελίστριας Λύσης.

 

Μακαριώτατε,

Θεοφιλέστατε,

Αγαπητοί Εκκλησιαστικοί Επίτροποι,

Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες των κατεχομένων ενοριών και Κοινοτήτων μας.

Σήμερα τιμούμε το έθιμο «κόψιμο της βασιλόπιττας». Ημέρα μνήμης και περίσκεψης για τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές των κατεχομένων χωριών μας.

 Το κόψιμο της βασιλόπιττας μακριά από τα χωριά, τα σπίτια και τις εκκλησιές μας, συμβολίζει την πίστη μας προς τον Θεό και δυναμώνει την ελπίδα, την μνήμη και την θέληση μας για αγώνα και επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες.

Η παρουσία σας Μακαριώτατε, να κόψετε εσείς με τα ίδια σας τα χέρια την βασιλόπιττα μας τιμά ιδιαίτερα και μάς χαροποιεί αφάνταστα. Επενεργεί σημαντικά στις καρδιές μας και δυναμώνει την θέληση μας. Μας δίνει κουράγιο και υπομονή να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την Άγια ημέρα της απελευθέρωσης και της  επιστροφής στα σπίτια και τις εκκλησίες μας. Φανερώνει ακόμα Μακαριώτατε την αγάπη και το ενδιαφέρον σας για το ποίμνιο σας, τις εκκλησίες μας, τα ιερά και τα όσια μας. Σας ευχαριστούμε Μακαριώτατε για την παρουσία σας.

Η ιστορία και η παράδοση μας έχουν διδάξει πως η Εκκλησία με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο είχε πάντοτε πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά και σημαντικό για την επιβίωση του Ελληνισμού στην Κύπρο. Ένα ρόλο που τον συνεχίζετε εσείς, επάξια, Μακαριώτατε.

Ευχαριστούμε επίσης και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει για να ενεργοποιεί τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές των κατεχομένων και τις συχνές επαφές που έχει μαζί μας, αλλά και τις επισκέψεις του στα κατεχόμενα, είτε για να τελέσει Θεία Λειτουργία, είτε για διακανονισμό, για συντήρηση εκκλησιών.

Σας ευχαριστούμε και πάλι Μακαριώτατε για την εδώ παρουσία σας και ευχόμαστε, επικαλούμενοι και τις δικές σας πατρικές ευχές, να έχουμε ένα ευτυχισμένο τον νέο χρόνο και εκπλήρωση του ποθητού, της ελευθερίας της σκλαβωμένης γης μας.

 

 

Από το Γραφείο των κατεχομένων Ενοριών και Κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου

 

Share this post