Πανήγυρη στο Μετόχι του Αποστ. Βαρνάβα στη Λευκωσία

Πανήγυρη στο Μετόχι του Αποστ. Βαρνάβα στη Λευκωσία

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 16 Ιανουαρίου 2016, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου στη Λευκωσία, Μετόχι της κατεχόμενης Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, Αρχιερατικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος χοροστατούντος  του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, πλαισιουμένου από πλήθος κληρικών της Ι. Αρχιεπισκοπής. 

Με πομπή οδηγήθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας από την Ιερά Αρχιεπισκοπή στον Ι. Ναό του Αγίου Αντωνίου, συνοδευόμενος από τον Καθηγούμενο της Ι. Μ. του Αποστόλου Βαρνάβα και Πρωτοσύγκελλο της Ι. Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Αρχιμ. Ιωάννη Ιωάννου και προπορευομένων εξαπτερύγων, σύμφωνα με το ωραίο παραδοσιακό έθιμο, που ακόμη διατηρείται στις μέρες μας. 

Με την άφιξη του Επισκόπου στον Ι. Ναό, γυναίκες του Χριστιανικού Συνδέσμου, προσέφεραν ροδόνερο στο Θεοφιλέστατο με την παραδοσιακή κυπριακή μυροδόχο για να αλείψει τα χέρια του, ως ένδειξη σεβασμού προς το σεπτό πρόσωπό του.

Στην ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού συμμετείχε πλήθος πιστών, που προσήλθε για να τιμήσει τον μεγάλο αυτό όσιο και ασκητή της ερήμου.

Τα προφητικά αναγνώσματα διάβασαν ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. Ιωάννης και ο Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου Αρχιμ. Γρηγόριος Μουσουρούλης.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Αντωνίου και ερμήνευσε την ιδιότητα που αποδίδεται στον άγιο ως «διδάσκαλο» της πνευματικής ζωής. Αφού καθάρισε την ψυχή και καρδιά του, κατάφερε μετά να γίνει ο ίδιος διδάσκαλος της πνευματικής ζωής σε τόσους γνωστούς και αγνώστους αγίους της Εκκλησίας μας, όπως τον χθεσινό εορταζόμενο άγιο Παύλο τον Θηβαίο (Ἁπλοῦν) και τον αυριανό εορταζόμενο άγιο Μέγαν Αθανάσιο.

Κατά τη διάρκεια της Λιτής, έγινε λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας του αγίου περιμετρικά του ιερού ναού και αναπέμφθηκε δέηση μπροστά από την εικόνα, αφού πρώτα τοποθετήθηκε στη δυτική είσοδο του Ναού.

Στο τέλος του εσπερινού και μετά την αρτοκλασία, τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ των κτητόρων και άλλων χορηγών του Ιερού Ναού, όπως του γνωστού Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου (δραγομάνου) και Μαρουδιάς.

Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε κέρασμα στην παραπλήσια αίθουσα-συνοδικό του Μετοχίου, όπου είχε τοποθετηθεί παραδοσιακή αγορά κυπριακών κεντημάτων, εδεσμάτων κ.λ.π., τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο Χριστιανικό Σύνδεσμο της ενορίας.

Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018, ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. Ιωάννης Ιωάννου, χοροστάτησε στον όρθρο όπου έψαλε τις Καταβασίες και στη συνέχεια προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας. Συμμετείχαν επίσης οι κληρικοί καθηγητές και σπουδαστές της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου.

Παρών στη Θεία Λειτουργία ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, προσευχόμενος στο Ιερό Βήμα, ενώ ανάμεσα στους πιστούς ήταν καθηγητές και φοιτητές της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου, μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου και των Δημοτικών Σχολείων Αγίου Νικολάου Λυκαβηττού και Αγίου Αντωνίου Λευκωσίας, υπέρ των οποίων αναπέμφθηκε δέηση πριν το τέλος της ακολουθίας.

Ο Καθηγούμενος Αρχιμ. Ιωάννης, στο κήρυγμά του τόνισε την προσφορά του οσίου Αντωνίου σε όλο τον κόσμο, αφού όπως επισήμανε, με την ευπαρρησίαστη προσευχή του στήριξε ολόκληρη την οικουμένη.

Για την απόκτηση όμως αυτής της δυνατής προσευχής, προηγήθηκαν πολλοί αγώνες και δοκιμασίες του αγίου στην έρημο, για την αντιμετώπιση των οποίων, όπως ο ίδιος ο άγιος μας διδάσκει, μεταχειρίστηκε μία μεγάλη αρετή, την ταπεινοφροσύνη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Καθηγούμενος Αρχιμ. Ιωάννης μοίρασε αναμνηστικά δώρα και προσέφερε κέρασμα.

 

Ιεροδ. Τριφυλλίου Ονησιφόρου

Share this post