Υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο Οικοτροφείο «Αγία Φιλοθέη» της Μητροπόλεως Ηλείας

Υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο Οικοτροφείο «Αγία Φιλοθέη» της Μητροπόλεως Ηλείας

Το απόγευμα της Παρασκευής, 19 Ιανουαρίου 2018, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου συνοδευόμενος από τον Ποιμενάρχη της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας μετέβησαν στο Ίδρυμα «Αγία Φιλοθέη» για την κοπή της βασιλόπιτας και συνάντηση με την ομάδα των προσφύγων ανδρών και γυναικών, που ήρθαν από την Κύπρο για τις εκδηλώσεις ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία που έτυχαν στην Ηλεία κατά το σχολικό έτος 1974-75.

Εκεί, στα Προπύλαια του Οικοτροφείου,  υποδέχθηκαν τον Μακαριώτατο, η Διευθύντρια και οι σπουδάστριες που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα «Αγία Φιλοθέη» της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας.

Στην υποδοχή παρέστησαν επίσης κληρικοί και λαϊκοί της Ηλείας, αλλά και τα προσφυγόπουλα του 1974, πλέον καταξιωμένοι άνδρες και γυναίκες που ζουν στη Κύπρο και το εξωτερικό. 

Η ατμόσφαιρα ήταν συγκινητική για όλους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τέλεσε την ακολουθία της κοπής της βασιλόπιτας.

Προσφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, ο οποίος μίλησε για την ιστορία του Ιδρύματος και την προσφορά του στη νεολαία μας. Έκανε ειδική αναφορά στην άφιξη των παιδιών τον Σεπτέμβριο του 1974. Έζησε, ως Πρωτοσύγκελλος,  όλο το γεγονός της απόφασης του μακαριστού Μητροπολίτου Αθανασίου να φιλοξενηθούν τα 415 προσφυγόπουλα από την Κύπρο.

Προσέφερε στον Μακαριώτατο, στον εκπρόσωπο του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Χρίστο Χατζηαθανασίου και σε όλους τους παρευρισκόμενους από την Κύπρο, αναμνηστικά δώρα και βιβλία. Το πιο συγκινητικό η φωτογραφία με το πλήθος των παιδιών τον Μητροπολίτη Ηλείας Αθανάσιο και τον εκπαιδευτικό Τάκη Χριστοδουλίδη που συνόδευσε τα παιδιά από το λιμάνι της Λεμεσού στον Πειραιά με καράβι, και από την Αθήνα στον Πύργο Ηλείας οδικώς.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου συγκινημένος, ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά για τη φιλοξενία των παιδιών μας το 1974. Δεν θα ξεχάσουμε ούτε εμείς ούτε οι πλέον ώριμοι άνδρες και γυναίκες αυτή την ευεργεσία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προσέφερε στη Διευθύντρια του Ιδρύματος εικόνισμα του Ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου, Αποστόλου Βαρνάβα. Δώρα προσέφερε και στις φοιτήτριες που φιλοξενούνται στη «Αγία Φιλοθέη». Και ευχήθηκε καλές επιτυχίες στις σπουδές τους.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν τέσσερα από τα τότε παιδιά. Ο κ. Γιώργος Γεωργίου Βουλευτής του ΑΚΕΛ στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, ο κ. Μιχάλης Μιχαήλ δημοσιογράφος, η κ. Νιόβη Κερκίδου και ο κ. Γιάννης Νικολαΐδης. Όλοι μίλησαν για τη φιλοξενία, τις εμπειρίες τους και ευχαρίστησαν για την ευεργεσία που έζησαν και ζουν 43 χρόνια.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

 

 

Print Friendly

Share this post