Υποδοχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην πόλη της Γαστούνης Ηλείας (Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018)

Υποδοχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην πόλη της Γαστούνης Ηλείας (Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018)

Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 19 Ιανουαρίου 2018, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό, επισκέφθηκε μαζί με τη συνοδεία του, την Γαστούνη Ηλείας, όπου ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι κληρικοί, με επικεφαλής των Πρωτοπρεσβύτερο π. Ανδρέα Σωτηρόπουλο, και πολλοί Γαστουναίοι υποδέχθηκαν με συγκίνηση τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο Δήμαρχος Πηνειού δέχθηκε στο Γραφείο του Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τον καλωσόρισε εκ μέρους της ευρύτερης περιοχής που περιλαμβάνεται στα νεα όρια του Δήμου Πηνειού.

Αναφέρθηκε στην ιστορία της Γαστούνης και του Δήμου, στις ιστορικές Εκκλησίες της περιοχής, όπως την αρχαία Βυζαντινή Εκκλησία της Παναγίας της Καθολικής.

Δεν παρέλειψε, ο κ. Καστρινός να αναφερθεί στους αδελφικούς δεσμούς με την Κύπρο. Τόνισε χαρακτηριστικά την προσφορά των παιδιών της ΕΛΔΥΚ, που έπεσαν ηρωϊκά στα πεδία των μαχών προς υπεράσπιση της Ελευθερίας της Κύπρου το 1974. Κάποια από τα ηρωϊκά εκείνα παιδιά της Ελλάδος αγνοούνται μέχρι σήμερα, υπογράμμισε με συγκίνηση.

Ανέφερε επίσης, ο Δήμαρχος, με υπερηφάνεια ότι το 1974 φιλοξενήθηκαν μόνο στη Γαστούνη 33 παιδιά από τα 415 που έφθασαν στην Ηλεία, με το πρόγραμμα φιλοξενίας, από τη Μητρόπολη Ηλείας, για ένα σχολικό έτος (1974-75).

Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ευχαρίστησε για την υποδοχή και τη φιλοξενία. Αναφέρθηκε στην αδελφική φιλοξενία που απολαμβάνει με τη συνοδεία του αυτές τις ημέρες, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό.

Κατόπιν αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία της Κύπρου και τη διαφύλαξη μέσα στους αιώνες τον Κυπριακό Ελληνισμό από τη μητέρα μας Αγία Ορθόδοξο Εκκλησία.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους σημερινούς κινδύνους και την ανάγκη συνεργασίας και ενότητας όλων των αδελφών Ελλήνων και στην Κύπρο και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Στη συνέχεια αντάλλαξαν δώρα, με την ευκαιρία της επισκέψεως. Ξεναγήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Αρχοντικό του Σισίνη, όπου στεγάζεται μέρος του Δημαρχείου Πηνειού και αμέσως μετά πήγε για προσκύνημα στην Παναγία την Καθολική και επίσκεψη στο παρακείμενο Ίδρυμα της Μητροπόλεως Ηλείας.

Στο Ναό έγινε υποδοχή και τελέστηκε δέηση. Ο Μακαριώτατος προσκύνησε τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Καθολικής. Τον προσφώνησε ο Μητροπολίτης Ηλείας, ο οποίος αναφέρθηκε στην μακρόχρονη ιστορική πορεία του σπουδαίου βυζαντινού μνημείου της Παναγίας της Καθολικής.

Ακολούθως, κατευθύνθηκαν βόρεια της αυλής της Εκκλησίας, όπου βρίσκεται ένα από τα πολλά ιδρύματα της Μητροπόλεως Ηλείας. Το Άσυλο αναπήρων-Γηροκομεία “Παναγία η Καθολική” Γαστούνης.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκε η Διευθύντρια, κ. Μπιλάλη και το προσωπικό του Γηροκομείου.

Επιθυμία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ήταν να επισκεφθεί τους γέροντες, άνδρες και γυναίκες, να ευχηθεί τα δέοντα και να προσφέρει τα δώρα της αγάπης του.

Να σημειωθεί κάποιοι από τους φιλοξενούμενους στο Ίδρυμα γνώριζαν τα παιδιά από την Κύπρο το 1974. Είτε φιλοξένησαν στα σπίτια τους, είτε τα δίδαξαν στα σχολεία ως εκπαιδευτικοί.

Ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αυτούς τους ανθρώπους.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με γεύμα, το οποίο προσέρθηκε με αρχοντιά στο Ίδρυμα. 

Ο Μακαριώτατος, προτού αναχωρήσει για τον Πύργο, προσέφερε αναμνηστικά δώρα στην Εκκλησία Παναγία Καθολική και στο  Ίδρυμα.

 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

 

 

Share this post