Εις μνημόσυνον αιώνιον του Μητροπολίτου πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού (1932 – + 21/02/2023)

Εις μνημόσυνον αιώνιον του Μητροπολίτου πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού (1932 – + 21/02/2023)

Τo απόγευμα της Τρίτης, 21 Φεβρουαρίου 2023, εκοιμήθη εν Κυρίω ο πρώην Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός σε ηλικία 91 ετών. Ο μακαριστός ιεράρχης αποτέλεσε μια σπουδαία προσωπικότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Μητροπόλεως Ηλείας, μέσα στα 60 και πλέον έτη που διακόνησε την Εκκλησία «ήτο ο Πατέρας και Προστάτης κάθε ορφανού, που εύρισκε θαλπωρή και πατρική αγάπη και στοργή στα οικοτροφεία της Ιεράς Μητροπόλεως. Ήτο ο άξιος πηδαλιούχος της κατά Ηλείαν Εκκλησίας που με τον αδαμάντινον και ακέραιον χαρακτήρα του ακτινοβολούσε και με το φως του Χριστού κατηύθηνε το σκάφος της Ιεράς Μητροπόλεως εις υπήνεμους λιμένας».

Το σκήνωμά του θα ευρίσκεται εις λαϊκόν προσκήνυμα σήμερα Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023 εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν του Αγίου Νικολάου Πύργου από ώρα 2 μ.μ έως της εξοδίου ακολουθίας, αύριο Πέμπτη ώρα 1 μ.μ.

Παραθέτουμε πιο κάτω, εις μνημόσυνον αιώνιον, ένα άρθρο από το αρχείο της ιστοσελίδας μας με την ευκαιρία του Αρχιερατικού Συλλείτουργου, στις 21 Ιανουαρίου 2018, προεξάρχοντος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β΄ και συλλειτουργούντος του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού.

Αιωνία του η μνήμη!

*******************************

Ηλείας Γερμανός: “ἀδελφὸς ὑπὸ ἀδελφοῦ βοηθούμενος ὡς πόλις ὀχυρὰ”

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και βαθιά συγκίνηση τελέστηκε την Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018, Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, ο οποίος εγκαινιάστηκε το 1909.

Προεξάρχων της Θείας Λειτουργίας η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου της Ηλείας, κ. Γερμανού και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Μεσαορίας κ. Γρηγορίου και Ωλένης κ. Αθανασίου.

Ήρθαν από την Κύπρο και παρέστησαν στον Εκκλησιασμό, περί τα 80 παιδιά του 1974, που φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες και Ίδρυματα της Ηλείας και σήμερα, ώριμοι άνδρες και γυναίκες, ζουν στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Επίσης, ήρθε ειδικά από την Κύπρο χθες και παρέστη στη Θεία Λειτουργία ο Έντιμος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής.

Το παρόν έδωσαν και οι δημοτικές αρχές του Πύργου, Αμαλιάδος και άλλων περιοχών της Ηλείας και πλήθος πιστών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελεστηκε μνημόσυνο του αειμνήστου Μητροπολίτου Ηλείας Αθανασίου, που εμπνεύστηκε και υλοποίησε τη φιλοξενία των 415 παιδιών το 1974-75. Επίσης τελέστηκαν μνημόσυνα και όλων των τεθνεώτων Ηλείων, που φιλοξένησαν τότε μαθητές από την Κύπρο.

Ακολούθως, μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας, οποίος καλωσόρισε όλους τους αδελφούς Κυπρίους με προεξάρχοντα τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού.

Επισήμανε το αγιογραφικό χωρίο “ἀδελφὸς ὑπὸ ἀδελφοῦ βοηθούμενος ὡς πόλις ὀχυρὰ καὶ ὑψηλή, ἰσχύει δὲ ὥσπερ τεθεμελιωμένον βασίλειον” (Παρ. 18,19).

Αναφέρθηκε ο Ηλείας Γερμανός στους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ των Ελλήνων της Κύπρου και των Ελλήνων της Ελλάδος για να επισημάνει ιστορικά, μόνο κατά τον 20ο αιώνα τη συμπαράσταση των Κυπρίων το 1940 και της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο, κατά την Τουρκική εισβολή του 1974.

“Φιλοξενήσαμε τα παιδιά σας το 1974-75, κάποια από αυτά είναι μαζί μας σήμερα και τα καλωσορίζουμε καταξιωμένους άνδρες και γυναίκες.

Εσείς, Εκκλησία και Πολιτεία μάς συμπαραστάθηκατε στις πυρκαγιές του 2007. Απευθυνόμενος στον Μακαριώτατο, ο Μητροπολίτης Ηλείας υπογράμμισε ότι “εσείς μάς αναστηλώσατε Εκκλησίες και μας οικοδομήσατε εκ θεμελίου Βρεφονηπιακό Σταθμό στο Καράτουλα.

Όλοι μαζί, όταν τα έργα γίνονται με τη βοήθεια του Θεού, τότε τα έργα είναι αληθινά και τίμια”.

Κατόπιν, έλαβε το λόγο ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής. Αναφέρθηκε στους αδελφικούς δεσμούς των Ελλήνων Κύπρου και Ελλάδος. Το σπουδαίο της προσφοράς της Μητροπόλεως Ηλείας εκείνες τις ημέρες μετά την Τουρκική εισβολή, το Σεπτέμβριο του 1974 να φιλοξενήσουν αξιοπρεπώς, με αγάπη και στοργή, σε οικογένειες και ιδρυματα της Εκκλησίας προσφυγόπουλα από την Κύπρο. Άλλα παιδιά πέρασαν την πρώτη χρονιά στη Κύπρο σε καταυλισμούς και χωρίς έτοιμα σχολεία να τους φιλοξενήσουν.

Εξέφρασε με τον πλέον επίσημο τρόπο στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού τις ευχαριστίες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλους τους Ηλείους και ευρύτερα σε όλους τους Ελλαδίτες που δέχθηκαν παιδιά της Κύπρου το 1974.

Ακολούθως, μίλησε εκ μέρους των 415 παιδιών ο κ. Γιώργος Γεωργίου Βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου.

Ευχαρίστησε όλους, τον μακαριστό Μητροπολίτη Ηλείας Αθανάσιο και όλους όσοι μας δέχθηκαν στα σπίτια τους για μια σχολική χρονιά.

Ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό για τις εκδήλωσης ευγνωμοσύνης.

Είπε χαρακτηριστικά “μεγαλώσαμε, φεύγουμε, αλλά να είστε βέβαιοι ότι ένα κομμάτι του αγνού παιδικού εαυτού μας θα μείνει για πάντα εδώ”.

Αυθόρμητα έλαβαν το λόγο και αλλά πρόσωπα που ήθελαν δημόσια στην Εκκλησία να περιγράψουν σύντομα, τη δική τους εμπειρία.

Τελευταίος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου συγχάρηκε τα τότε παιδιά και όλους οσους είχαν την έμπνευση και οργάνωσαν τις δύο εκδήλωσης ευγνωμοσύνης τον περασμένο Δεκέμβριο στη Λευκωσία και σήμερα στον Πύργο Ηλείας.

Ο Ελληνισμός έχει αποθέματα αξιών και αρετών. Ενωμένοι όλοι και σήμερα και πάντα μπορούμε να είμαστε πιο δυνατοί και πιο ισχυροί για να αντιμετωπίζουμε και κίνδυνο και κάθε επιβουλή.

Ευχαρίστησε και πάλι τον Άγιο Ηλείας για τη φιλοξενία αυτές τις ημέρες.

Η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου προσέφερε κέρασμα σε όλους.

Το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός προσέφερε γεύμα, προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, σε όλους τους φιλοξενούμενος στο Ίδρυμα “Βασιλιάδα”.

Παραμένει στις καρδιές μας:

“ἀδελφὸς ὑπὸ ἀδελφοῦ βοηθούμενος ὡς πόλις ὀχυρὰ”.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας Κύπρου

*******************************

Ομιλία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού  Κώστα Καδή σε εκδήλωση τιμής προς την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης και τις οικογένειες που φιλοξένησαν προσφυγόπουλα της τουρκικής εισβολής του 1974 

Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018, 7:30-10:30πμ, Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου Πύργου Ηλείας

Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μαζί με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση να παραστούμε σήμερα στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, εδώ στον Πύργο Ηλείας για να τιμήσουμε μαζί σας όλες τις οικογένειες που άνοιξαν τα σπίτια και την αγκαλιά τους, φιλοξενώντας για μια ολόκληρη χρονιά παιδιά προσφύγων της τουρκικής εισβολής του 1974. Την ίδια ώρα, ως ελάχιστη ένδειξη της ευγνωμοσύνης και της αναγνώρισής μας, μνημονεύουμε τον αείμνηστο Μητροπολίτη Αθανάσιο και όσους στήριξαν το θεάρεστο έργο του και  αναπέμπουμε δέηση υπέρ υγείας των συγγενών τους.

Οι φιλάνθρωποι αυτοί αδελφοί μας επέδειξαν αλληλεγγύη και μεγαλοψυχία  υποδεχόμενοι 415 προσφυγόπουλα, τα οποία έφτασαν στον Πύργο Ηλείας  μετά από ανοικτή πρόσκληση της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας και Ωλένης. Αρχικά τα παιδιά φιλοξενήθηκαν για μικρό χρονικό διάστημα στο οικοτροφείο Βάρδας. Πολλά από αυτά μεταφέρθηκαν αργότερα σε οικογένειες, οι οποίες διακρίνονταν για το ήθος και τη φιλαλληλία τους, ενώ άλλα παρέμειναν σε οικοτροφεία της Μητρόπολης. 

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί και σήμερα τη σημασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Πολύ περισσότερο τις δύσκολες εκείνες μέρες και ώρες, κατά τις οποίες ένα ολόκληρο κράτος και χιλιάδες οικογένειες προσφύγων, η κάθε μια ξεχωριστά, μετρούσαν τις πληγές και τις απώλειές τους, αναζητώντας τη δύναμη και το κουράγιο, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν χωρίς να χάνουν την ελπίδα τους.

Στις 20 Ιουλίου, το τραγικό εκείνο καλοκαίρι του 1974, ο τουρκικός Αττίλας εισέβαλε με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις στο νησί μας, σκορπίζοντας παντού τον όλεθρο και την καταστροφή με ανυπολόγιστες  συνέπειες.  Δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ και της Εθνικής Φρουράς έδωσαν με θάρρος  σκληρές μάχες εναντίον των ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων του τούρκου εισβολέα. Οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι ηρωικοί μας εγκλωβισμένοι, οι χιλιάδες συμπατριώτες μας που έγιναν πρόσφυγες στη δική τους πατρίδα και η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή του 37% των πατρογονικών εδαφών μας, ο εποικισμός και η λεηλασία της κατεχόμενης γης μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συνθέτουν με δραματικό τρόπο μέχρι σήμερα το πικρό σκηνικό του κυπριακού προβλήματος.

Μέσα σ’ αυτές τις τραγικές συνθήκες τα 415 κυπριόπουλα βρήκαν  καταφύγιο σε ανθρώπους που τα φρόντισαν με περισσή αγάπη, προσφέροντας τους στέγη, φαγητό, ρουχισμό και εκπαίδευση. Σε μια δραματική στιγμή της ζωής τους, που οι θλιβερές περιστάσεις τους στέρησαν τα ουσιώδη, η τοπική Εκκλησία και οι οικογένειες που ανταποκρίθηκαν κατάφεραν με τη δύναμη της αγάπης να περισυλλέξουν τα ερείπια από τις θλιμμένες ψυχές τους και να επουλώσουν με στοργή τα παιδικά τραύματα. Την ίδια στιγμή που άλλα προσφυγόπουλα στην Κύπρο ζούσαν σε αντίσκηνα και ταλαιπωρούνταν με τη φοίτησή τους, τα 415 αυτά παιδιά φοιτούσαν σε κανονικά σχολεία και έμεναν σε σπίτια που τους εξασφάλιζαν υγιείς και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Στο κάλεσμα του αείμνηστου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιου, εμπνευστή της ιδέας, πέρα από τις οικογένειες που φιλοξένησαν τα παιδιά αυτά, ανταποκρίθηκαν και πολλοί άλλοι, απλοί πολίτες, οι οποίοι ενίσχυσαν με ποικίλους τρόπους το ανθρωπιστικό και κοινωνικό αυτό έργο της Μητρόπολης.

Ενδεικτικά είναι τα συγκινητικά λόγια ενός φαρμακοποιού, ο οποίος σε τηλεγράφημά του προς τη Μητρόπολη αναφέρει:

«… Σεβασμιότατε, Παρακαλώ δεχθήτε τη μικρή μου αυτή προσφορά, εκ δύο χιλιάδων δραχμών, διά τους μικρούς μαθητάς της Κύπρου μας,  οίτινες θέλουν φιλοξενηθή παρ’ ημών εις την ιδιαιτέραν μας Πατρίδα», ενώ ο Αρχιμανδρίτης Τρίπολης, σε δικό του τηλεγράφημα, λέει τα ακόλουθα: «Διά τας λίαν συγκινητικάς εκδηλώσεις υμετέρας Σεβασμιότητος προς τα παιδιά της ηρωικής και Μαρτυρικής Κύπρου, ευλαβώς δεχθήτε θερμά- θερμά συγχαρητήρια».

Από την πλευρά τους τα ίδια τα παιδιά καταθέτουν με ειλικρίνεια και αυθορμητισμό τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε ευχαριστήριες επιστολές, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Άμπελος» της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας και Ωλένης. Απευθύνονται προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αθανάσιο, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους για τη μέριμνα και τη φροντίδα που τους εξασφάλισε.

Μια μικρή μαθήτρια γράφει χαρακτηριστικά τα ακόλουθα: «… Θέλω να σας ευχαριστήσω που με στείλατε σε μια καλή οικογένεια και περνώ πάρα πολύ καλά, διότι με προσέχουν σαν δικό τους παιδί…».

Επιστολές έστελλαν από την Κύπρο και οι πονεμένοι γονείς των παιδιών, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους προς τους ανθρώπους που φιλοξενούσαν τα παιδιά τους. Ένας πρόσφυγας πατέρας ευχαριστεί θερμά τον Μητροπολίτη αναφέροντας  «… ο υιός μου ευρίσκεται σε μίαν εξαιρετική οικογένεια, η οποία από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε το παιδί μου με αξιοζήλευτη στοργή και αφοσίωση». 

Φίλες και φίλοι,

Αναμφισβήτητα η εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία καταγράφεται ως άλλη μια ιστορική πτυχή της τουρκικής εισβολής του 1974, μέσα από την οποία αναδεικνύονται  οι στενοί συναισθηματικοί δεσμοί, που διαχρονικά μας ενώνουν με τον μητροπολιτικό ελληνισμό. Το παράδειγμα της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας και Ωλένης ακολούθησαν και άλλες Μητροπόλεις, όπως η Μητρόπολη της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Πάτρας. Η ανιδιοτελής και αδελφική προσφορά όλων μάς συγκινεί και μας διδάσκει ακόμα και σήμερα. 

Αξιόλογη ήταν και η κινητοποίηση της Οργάνωσης Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου όταν, 38 χρόνια αργότερα, προχώρησε σε έρανο μεταξύ των μελών της, με στόχο να βοηθήσει τους δοκιμαζόμενους από την οικονομική κρίση Ελλαδίτες και ιδιαίτερα τη μαθητιώσα νεολαία. Μέρος των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν δόθηκαν στα Ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και Ωλένης ως «αντίδωρο έναντι αυτών που πήρε ο Κυπριακός Ελληνισμός από τους αδελφούς Έλληνες της Ηλείας, την τραγική εκείνη περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974».

Κυρίες και κύριοι,

Τα πιο πάνω μαρτυρούν ότι ο Ελληνισμός διαθέτει τεράστια αποθέματα ψυχικού μεγαλείου. Η ανθρωπιά, η καλοσύνη, η φιλοξενία, η ανιδιοτέλεια είναι έννοιες με ουσιαστικό περιεχόμενο για τους Έλληνες και χαρακτηρίζουν την ιδιοσυγκρασία τους. Σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας μας, οι αρετές αυτές εκδηλώνονται και δίνουν δύναμη για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων και ελπίδα  για ένα καλύτερο αύριο.

Σήμερα, 43 χρόνια μετά τη συμφορά του ’74, η Κύπρος εξακολουθεί να είναι μοιρασμένη με ορατές και αυξανόμενες τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Την ίδια ώρα η Ελλάδα δοκιμάζεται καθημερινά με ποικίλες προκλήσεις. Η Ελληνική και η Κυπριακή Κυβέρνηση έχουν στενή και αγαστή συνεργασία και αναπτύσσουν συντονισμένες δράσεις, επιβεβαιώνοντας και ενισχύοντας τις μεταξύ τους αρμονικές σχέσεις.

Ας ευχηθούμε όλοι μας να καταφέρει ο Ελληνισμός, στηριγμένος στις σταθερές οικουμενικές και ανθρωπιστικές αξίες, που αντλεί από τον πολιτισμό του, να αντιμετωπίσει ενωμένος τους κινδύνους και να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες των καιρών, ώστε η νεότερη γενιά να έχει ελπίδα και να αγωνίζεται με πίστη και αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post