Ανέβασμα της εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους από το παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους στην Αγία Κυριακή Πύργου (Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018)

Ανέβασμα της εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους από το παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους στην Αγία Κυριακή Πύργου (Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018)

Το απόγευμα της Κυριακής 21 Ιανουαρίου 2018 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο υποδέχθηκαν στον ι. ν. της Αγίας Κυριακής, την ιερή Εικόνα του Πολιούχου της πόλεως του Πύργου, του Αγίου Χαραλάμπους, την οποία συνόδευσε από το Παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους στην ενορία της Αγίας Κυριακής. 

Το γεγονός αυτό, στο οποιο συμμετέχει όλος ο πιστός λαός του Πύργου ονομάζεται ανέβασμα της εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους από το παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους στην Αγία Κυριακή Πύργου, όπου θα παραμένει για την πανήγυρη και μετά ταύτα.

Το ιερό Εικόνισμα ανέρχεται ιστορικά από τον 17ο αιώνα.

Τελέστηκε εσπερινός με αρτοκλασία χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προκαθημένου της Εκκλησίας Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της αναμονής της εικόνας, στην είσοδο του Ναού, προσφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο της Μεγαλονήσου ο Άγιος Ηλείας, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στην ευλάβεια του λαού στο πρόσωπο του Αγίου Χαραλάμπους, του οποίου αισθάνθηκαν πολλές φορές την θαυματουργική παρέμβαση του Αγίου, όπως σε εποχή της πανώλης ή στον πόλεμο του 1940.

Στη σύντομη αντιφώνησή του Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη ζωή του Αγίου και συγχάρηκε τον πιστό λαό που προστρέχει στη Χάρη του Αγίου Χαραλάμπους.

Στο τέλος του Εσπερινού τον θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος.

Με την Ακολουθία του Εσπερινού ολοκληρώθηκε το επίσημο πρόγραμμα της επισκέψεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου στην φιλόξενη Ηλεία. 

Με εγκαρδιότητα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας φιλοξένησε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τη συνοδεία του, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, ως παλαιό φίλο και σταθερό εν Χριστώ αδελφό.

 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post