Περιοδεία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στον κάμπο και την ορεινή Ηλεία (20 Ιανουαρίου 2018)

Περιοδεία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στον κάμπο και την ορεινή Ηλεία (20 Ιανουαρίου 2018)

Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης στην Αρχαία Ολυμπία, ο Μακαριώτατος έφθασε συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό και τον Δήμαρχο Ολυμπίας κ. Ευθύμιο Κοτζιά στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Αρχαίας Πίσσας.

 
Εκεί, ο Μακαριώτατος έγινε δεκτός με παγκοινοτικό ενθουσιασμό. Επικεφαλής ο Ιερέας και ο Πρόεδρος της Πίσσας και όλοι οι κάτοικοι ήθελαν να πλησιάσουν και να καλωσορίσουν τον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου και να πάρουν ευλογία για τις οικογένειες και τα παιδιά τους. Ήθελαν όλοι να πουν ένα Ευχαριστώ! για τη συμπαράσταση της Εκκλησίας της Κύπρου μετά τις φοβερές πυρκαγιές του 2007. Ήθελαν να παρουσιάσουν την Εκκλησία τους, της Αγίας Κυριακής, την οποία ανακαίνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυριολεκτικά από τις στάχτες.
Ήταν όντως συγκινητική για όλους η ατμόσφαιρα. Τέλεσε δέηση ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κι αφού προσφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας και ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο που αποδέχθηκε την Πρόσκληση να επισκεφθεί την Μητροπολιτική περιφέρεια της Ηλείας και να είναι μαζί μας η σεπτή κορυφή της Αυτοκεφάλου Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου. Επίσης, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την στήριξη με ποικίλους τρόπους κατά τις Πυρκαγιές του 2007.
 
Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ευχαρίστησε για την Πρόσκληση και για την αδελφική φιλοξενία του Αγίου Ηλείας. Αναφερόμενος στα έργα προσφοράς της Εκκλησίας της Κύπρου στην περιοχή, υπογράμμισε ότι είναι ψίχουλα σε αυτά που οι Ηλείοι έπραξαν φιλοξενώντας τα προσφυγόπουλα παιδιά μας στα σπίτια τους για ένα σχολικό έτος (1974-75).
 
Ευχήθηκε σε όλους να έχουν υγεία και η Εκκλησία ως μητέρα στοργική να μας ενώνει όλους.
Ακολούθως, ο Ιερέας και ο Πρόεδρος της κοινότητας προσέφεραν στον Μακαριώτατο, με σεβασμό, ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο εις ένδειξη ευγνωμοσύνης και σεβασμού.
Ο Μακαριώτατος προσέφερε στην Εκκλησία μια ασημένια μυρωδόχο, με την οποίο ραντίζουμε με ροδόσταγμα τον υψηλό προσκυνητή της Εκκλησίας μας.
 
Ακολούθως, ο Μακαριώτατος έτυχε συγκινητικής υποδοχής στην περιοχή Ωλένης και ειδικότερα στην Καράτουλα. Έσπευσαν όλοι οι παριστάμενοι: οι κληρικοί και οι Αρχές μαζί με τη Διεύθυνση, τους γονείς και τα παιδιά του Βρεφονηπιακού σταθμού που ανοικοδόμησε εκ βάθρων η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου να καλωσορίσουν τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και να τον ευχαριστήσουν για την μεγάλη ευεργεσία.
Τα παιδιά ετοίμασαν όμορφες δημιουργίες τις οποίες με ενθουσιασμό και σεβασμό προσέφεραν στα χέρια του Μακαριωτάτου. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος συγκινημένος ευλόγησε τα παιδιά και προσέφερε ως ευλογία ένα μικρό επιστήθιο Σταυρό.
 
Κατόπιν, ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του μαζί ο Μητροπολίτης Ηλείας και οι Επίσκοποι Ωλένης και Μεσαορίας ανέβηκαν στην Ιερά Μονή Παναγίας Κρεμαστής. Η Ηγουμένη και Αδελφότητα υποδέχθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου με ενθουσιασμό. Δεν παρέλειψε η Ηγουμένη να εκφράσει τις ευχαριστίες της Αδελφότητας προς τον Άγιο Ηλείας, που είχαν την ευκαιρία αυτής της ευλογίας να φιλοξενείται στο Μοναστήρι τους ο Πνευματικός ηγέτης της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Κύπρου, της μαρτυρικής Μεγαλονήσου.
Ακολούθως, παρατέθηκε γεύμα στον Μακαριώτατο.
Στο τέλος, έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.
Προτού αναχωρήσει για τον Πύργο, ο Κύπρου Χρυσόστομος είχε την ευκαιρία να θαυμάσει από ψηλά το όμορφο τοπίο του απέραντου κάμπου και της ορεινής Ηλείας.
 
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας Κύπρου
 

Share this post