Εορτασμός της Παναγίας Χρυσαλινιωτίσσης στην Πράσινη Γραμμή, στην παλαιά Λευκωσία (1-2 Φεβρουαρίου 2018)

Εορτασμός της Παναγίας Χρυσαλινιωτίσσης στην Πράσινη Γραμμή, στην παλαιά Λευκωσία (1-2 Φεβρουαρίου 2018)

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος το εσπέρας της Πέμπτης, 1 Φεβρουαρίου 2018, προέστη του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού της Υπαπαντής του Κυρίου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσαλινιωτίσσης, στην εντός των τειχών Λευκωσία, πλησίον της Πράσινης Γραμμής.

Κατά την είσοδο του Μακαριωτάτου Προκαθημένου στον ιστορικό ναό πραγματοποιήθηκε η δέηση με τον κυπριακό παραδοσιακό τρόπο. Η κυρία Πρεσβυτέρα με το «καπνιστομέρεχο», δηλαδή το λιβανιστήρι και τη μυροδόχο υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο και τους Ιερείς που ήρθαν για να συμμετάσχουν στην πανήγυρη.

Κατά τη διάρκεια του Πανηγυρικού Εσπερινού αναπέμφθηκε δέηση και τελέστηκε αρτοκλασία, ενώ στο τέλος έγινε λιτάνευση της Θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Χρυσαλινιωτίσσης και όλοι οι πιστοί συμμετέσχαν με ευλάβεια στη λιτανεία πέριξ του ιερού ναού.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην ομιλία του προς το εκκλησίασμα αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός της υποδοχής του τεσσαρακονθήμερου Ιησού Χριστού στο Ναό από το Δίκαιο Συμεών. Επισήμανε το βαθύτερο σωτήριο νόημα της  Υπαπαντής του Κυρίου για όλους τους πιστούς. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία του προφητικού λόγου του Συμεών και της Προφήτιδος Άννης τότε και σήμερα.  

Τόνισε την ανάγκη που έχει ο άνθρωπος της σύγχρονης εποχής να είναι συνδεδεμένος με την Εκκλησία και με το Σωτήρα και Λυτρωτή Ιησού Χριστό.

Η Παναγία η Χρυσαλινιώτισσα είναι ένας από τους αρχαιότερους ναούς της παλαιάς πόλης της Λευκωσίας. Εντυπωσιάζει η αρχιτεκτονική του Βυζαντινού Ναού, οι περίφημες φορητές εικόνες, το τέμπλο, ο Δεσποτικός θρόνος και ο άμβωνας. Είναι ακόμη ενδιαφέρον που η δεξιά πλευρά του τέμπλου από την Ωραία Πύλη ξεκινά με την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Χρυσαλινιωτίσσας και στα αριστερά βρίσκεται τοποθετημένη η εικόνα του Ιησού Χριστού. Το ίδιο, σπάνιο φαινόμενο, βλέπουμε και σε άλλες Εκκλησίες, όπου η ευλάβεια των πιστών θέλει να τιμάται εντονότερα η Θεοτόκος.

Ανήμερα της μεγάλης εορτής, τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον ίδιο πανηγυρίζοντα ιερό ναό με τη συμμετοχή πλήθους πιστών.

 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Κείμενο: Ανδρέας Κοσιάρης

Φωτογραφίες: Στέλιος Γεωργιάδης και του Αρχείου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post