Πανορθόδοξο Αρχιερατικό Συλλείτουργο και Κληρικολαϊκή Συνέλευση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών Αρχιερατείας της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου (25 Φεβρουαρίου 2018)

Πανορθόδοξο Αρχιερατικό Συλλείτουργο και Κληρικολαϊκή Συνέλευση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών Αρχιερατείας της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου (25 Φεβρουαρίου 2018)

«Στην Εκκλησία όταν γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις αυτής της μορφής, δεν αποσκοπούν απλώς στο να τιμηθεί ένα εκκλησιαστικό πρόσωπο, όσο ψηλά και αν βρίσκεται στην ιεραρχία, αλλά έχει ευρύτερες εκκλησιαστικές  διαστάσεις. Με αυτά τα δεδομένα ο διαχρονικός ρόλος του προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου ήταν και παραμένει  πάντοτε σημαντικός τόσο στη διαμόρφωση των εκκλησιαστικών πραγμάτων όσο και στην πορεία του Έθνους μας».

 Στο ανωτέρω σημείωμα περικλείεται το όλο νόημα των εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018, προς τιμήν της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου Β΄, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης σαράντα ετών ευκάρπου Αρχιερατείας.

Ήταν 25 Φεβρουαρίου το 1978 που η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου εξέλεξε δια βοής Μητροπολίτη Πάφου, σε διαδοχή του από Πάφου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄, τον Ηγούμενο της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Αγίου Νεοφύτου Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο.

 Για τον εορτασμό αυτού του ιστορικού σταθμού της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου έφθασαν στη νήσο μας οι Μακαριώτατοι Προκαθήμενοι των Παλαιφάτων Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος και Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ. Ιωάννης την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018. Επίσης έφθασαν το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου και οι εκπρόσωποι των κατά τόπους αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών.

 Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018, το πρωί τελέστηκε Πανορθόδοξο Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο. Επικεφαλής του Αρχιερατικού Συλλείτουργου ήταν οι Μακαριώτατοι Προκαθήμενοι Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Κύπρου, επίσης συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σμολένσκ κ. Ισίδωρος (Πατριαρχείου Μόσχας), Dabar – Bosna κ. Χρυσόστομος (Πατριαρχείου Σερβίας), Τιργοβιστίου κ. Νήφων (Πατριαρχείου Ρουμανίας), Βράτσης κ. Γρηγόριος (Πατριαρχείου Βουλγαρίας), Χόνι κ. Σάββας (Πατριαρχείου Γεωργίας), Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος (Εκκλησίας της Ελλάδος), Βροτσλάβ κ. Γεώργιος (Εκκλησίας της Πολωνίας), Βερατίου κ. Ιγνάτιος (Εκκλησίας της Αλβανίας), Μιχαλόβτσε κ. Γεώργιος (Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας) και οι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Κύπρου.

Στις 5.00 το απόγευμα της ιδίας ημέρας, παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, πραγματοποιήθηκε Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Εκκλησίας της Κύπρου, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο.

Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση  ξεκίνησε με εκκλησιαστικούς  ύμνους από τον Βυζαντινό Χορό Ιεροψαλτών της Ιεράς Μονής Κύκκου, υπό τη διεύθυνση του κ. Άριστου Θουκυδίδη και προσφώνηση εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο.

Εκφωνήθηκαν Χαιρετισμοί από τους Μακαριωτάτους Πατριάρχες Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο και Αντιοχείας  κ. Ιωάννη. Ακολούθως, χαιρέτησε τη Κληρικολαϊκή Συνέλευση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Ανεγνώσθη Μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Στη συνέχεια μίλησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, με θέμα: «Το διαχρονικό μου όραμα για την πορεία της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο». Ο Μακαριώτατος κατέθεσε το απόσταγμα της εμπειρίας του διαχρονικά μέσα στην Εκκλησία, από απλός δόκιμος μοναχός μέχρι την πρωθιεραρχική θέση του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου.  Κατόπιν, μίλησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Ἀμμοχώστου κ. Βασίλειος με θέμα: «Το Αυτοκέφαλον και η συνοδικότητα της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου. Διαχρονικές Εκκλησιαστικές και Πολιτικές Διαστάσεις των προνομίων του Προκαθημένου αυτής». Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας κατέθεσε την πορεία 2.000 ετών, τόσο της Εκκλησίας της Κύπρου όσο και των Προκαθημένων της, μέσα από τεκμηριωμένα ιστορικά δεδομένα.

Ακολούθως, η πορεία της  Κληρικολαϊκής Συνέλευσης έλαβε μια ιδιαίτερη μορφή. Έγινε ειδική αναφορά στον φάρο της ορθοδοξίας που είναι ο Μοναχισμός. Μίλησε ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτης κ. Ελισσαίος, με θέμα: «Ο Ορθόδοξος Μοναχισμός στον σύγχρονο κόσμο». Με σύντομες παρεμβάσεις από την Οσιολογιωτάτη Ηγουμένη Προδρόμη Μοναχή της Ιεράς Μονής του Αγίου Ηρακλειδίου και τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Τροοδιτίσσης Αρχιμανδρίτη κ. Αθανάσιο, δόθηκε η διάσταση και η διαχρονική αξία του Ορθόδοξου Μοναχισμού στην Κύπρο.

Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση ολοκληρώθηκε επιτυχώς με έκδοση μηνύματος.

Διαβάστε το Μήνυμα της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης εδώ…

 

Ανδρέας Κοσιάρης

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

 


************************************

Χαιρετισμός της Α.Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

Μήνυμα τῆς Α.Θ.Π. τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου

Ομιλία της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου στην κληρικολαϊκὴ συνέλευση για τα 40χρονα της Αρχιερατείας του

Προσφώνηση Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεωργίου στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση για τα 40χρονα της Αρχιερατείας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄

Ομιλία του Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασιλείου με θέμα: “Το Αυτοκέφαλο και η Συνοδικότητα της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου. Διαχρονικές εκκλησιαστικές και πολιτικές διαστάσεις των προνομίων του Προκαθημένου αυτής”

 

 

 Φωτογραφίες: Πατριαρχείο Αντιοχείας, Ανδρέας Μανώλη, Κωνσταντίνος Ανδρέου 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post