Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών στον ι.ν. Αγίου Νικολάου Έγκωμης (9 Μαρτίου 2018)

Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών στον ι.ν. Αγίου Νικολάου Έγκωμης (9 Μαρτίου 2018)

Σήμερα, 30 ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα, τελέστηκε σε όλους τους Ορθόδοξους ιερούς ναούς η ακολουθία της γ’ Στάσης των χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Στην πρωτεύουσα της μαρτυρικής Κύπρου, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος,  χοροστάτησε στην κατανυκτική ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Έγκωμης.

Ο Μακαριώτατος στο κήρυγμά του ερμήνευσε τον στίχο από τη σημερινή στάση των Χαιρετισμών «χαῖρε δι’ ἧς ἠνοίχθη Παράδεισος».

Πράγματι. Πόσα έκανε για μας η Παναγία; Τα πάντα. Έφερε τον Θεό στη γη. Οδήγησε τους ανθρώπους στον ουρανό. Έφερε σ᾿ εμάς το μέγα έλεος, δηλαδή τον Χριστό. Έφερε τον σωτήρα του κόσμου. Άνοιξε τον παράδεισο. Μεσιτεύει και πρεσβεύει μέρα-νύχτα για μας. Αν θα σωθούμε, θα σωθούμε εξ αιτίας Της. Είναι λοιπόν τόσο μεγάλες και τόσο πολλές οι ευεργεσίες της προς την ανθρωπότητα, ώστε ό,τι και αν κάνουμε, δεν είναι αντάξιό της, άξιο όσων εκείνη έκανε. Ποτέ δεν θα μπορέσουμε επάξια να την υμνήσουμε, έστω και αν ακόμη έχουμε στόμα αγγελικό.

Να προσέχουμε την ζωή μας. Να είναι ένας διαρκής ύμνος ευχαριστίας και δοξολογίας και ποτέ να μη πληγώνουμε την Παναγία.

Ας προσπαθήσουμε με την ζωή μας, με τα έργα και τίς πράξεις μας. Τιμούμε λοιπόν την Παναγία, όταν μιμούμαστε την ευσπλαχνία της και την ασκητική της ζωή. Η Παρθένος ήταν πεντακάθαρη και στο σώμα και στην ψυχή από κάθε τι που μολύνει την σάρκα και το πνεύμα. Έτσι κι εμείς, αν θέλουμε να τιμήσουμε την αειπάρθενο, θα πρέπει να αγωνιζόμαστε σοβαρά, για να μη μολύνουμε το σώμα και την ψυχή μας με αμαρτωλές ηδονές, το στόμα μας με λόγια ρυπαρά, την διάνοιά μας με ρυπαρούς λογισμούς, τα μάτια μας με πονηρά θεάματα κ.ο.κ.

Αν πράγματι αγαπούμε την Παναγία, ας της δώσουμε χαρά. Ας κόψουμε  για χατίρι της την αμαρτία. Ας μη αμαρτήσουμε  ούτε εν λόγω, ούτε εν έργω, ούτε εν διανοίᾳ. Να αφοσιωθούμε  στο καλό, στην αρετή, όπως έκανε Εκείνη. Αξίζει τον κόπο μόνο και μόνο για να μη την λυπήσουμε, να σταματήσουμε την αμαρτία. Έτσι θα την τιμήσουμε.

Ιεροδ. Τριφυλλίου Ονησιφόρου

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post