Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στον ι.ν. Παναγίας Ευαγγελιστρίας στην Παλλουριώτισσα (11 Μαρτίου 2018)

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στον ι.ν. Παναγίας Ευαγγελιστρίας στην Παλλουριώτισσα (11 Μαρτίου 2018)

Στον κατάμεστο Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας στην Παλλουριώτισσα τέλεσε σήμερα, Κυριακή Γ΄ των Νηστειών, την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από τους ιερείς του ναού. Στον όρθρο χοροστάτησε και έψαλε τις καταβασίες της ημέρας, ενώ στο τέλος της δοξολογίας τέλεσε την επί του σολέα περιφορά του Τιμίου Σταυρού, σύμφωνα με τις τυπικές διατάξεις.

Στο Κοινωνικό κήρυξε τον Θείο Λόγο, όπου εξήρε τη σημασία του Σταυρού στη ζωή των χριστιανών, τονίζοντας ότι η σταυρική πορεία του Θεανθρώπου Χριστού πρέπει να αποτελεί τρόπο ζωής στον καθένα από μας, που θέλει να επιτύχει τον αγιασμό.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αποφασιστικότητα που πρέπει να διακατέχει τον κάθε πιστό στον ανηφορικό αυτό αγώνα, επισημαίνοντας ότι για να είσαι μαθητής του Χριστού οφείλεις πρώτα να απαρνηθείς τη σιγουριά σου, την εξασφάλιση του ονόματος και του κύρους σου, να πάψεις να εξαρτάς το νόημα της ύπαρξής σου από τις κοινωνικές σου διασυνδέσεις και την προσφορά σου, να αρνηθείς το άγκιστρο της ασφάλειάς σου και την εγωιστική αυτοδιαιώνισή σου ή την διαιώνιση του εγωισμού σου. Να δεχτείς συνειδησιακά πως το νόημα δεν βρίσκεται στην ικανοποίηση των απαραίτητων φυσικών απαιτήσεών σου, αλλά στη συνάντηση και εσωτερική σχέση με τον Χριστό, δια των οποίων βρίσκει ο πιστός την ουσία της ζωής.

Δεν νοείται αληθινός χριστιανός αν δεν σταυρώνει καθημερινά την ασθενή του φύση και τα πάθη του, ακολουθώντας το παράδειγμα του σταυρωμένου Ιησού. Η ζωή του χριστιανού είναι ζωή θυσίας και προσφοράς. Σε αντίθεση με τα ισχύοντα κοσμικά κριτήρια πρέπει να απαλλαγούμε συνειδησιακά και καθημερινά από τη ζωή της αποτυχίας, της πτώσης, της υπερηφάνειας, της καταξίωσης, της δόξας, του ιδιοτελούς πλουτισμού, του εωσφορικού μεγαλείου, των ενστίκτων και να αγκαλιάσουμε τον Χριστό με τους ήλους του, δεχόμενοι να θυσιαζόμαστε για τις αξίες και τα ιδανικά μιας ανώτερης ζωής, υπέρ των άλλων και των πραγματικών αναγκών τους. Τότε επιτυγχάνουμε πραγματικά αυτό για το οποίο δημιουργηθήκαμε και ενωνόμαστε αληθινά μαζί Του και ζούμε τη διδασκαλία Του, όχι επιδερμικά, αλλά ουσιαστικά.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, σε παρακείμενη αίθουσα διεξήχθη αγορά βιβλίων και κυπριακών εδεσμάτων, τα έσοδα της οποία θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο Μακαριώτατος προσφώνησε τον κόσμο και ευχήθηκε σε όλους καλό υπόλοιπο στο Στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Ιεροδ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post