Β΄ Επαρχιακή Ημερίδα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων Λεμεσού

Β΄ Επαρχιακή Ημερίδα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων Λεμεσού

Δελτίο τύπου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018, η Επαρχιακή Ημερίδα του Προγράμματος των Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού (Περίβολος Ιερού Ναού Παναγίας Παντανάσσης Καθολικής) από τις 08:30 – 12:30

Η Ημερίδα άρχισε με εισαγωγική ομιλία από τον εκπρόσωπο του Προγράμματος Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων στην επαρχία Λεμεσού κ. Δημήτριο Καππαή. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Έντιμο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη, τον οποίο διάβασε ο Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης, επαρχιακός επιθεωρητής Λεμεσού,  κ. Ιωάννης Ευθυμίου.

Στη συνέχεια χαιρέτισε την ημερίδα εκ μέρους του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου, ο Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, τον οποίο ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Θρησκευτικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών της επαρχιακής Ημερίδας εκ μέρους του Μακαριωτάτου.

Στο Β΄ μέρος της ημερίδας παρουσιάστηκαν οι εργασίες των μαθητών των εφτά σχολείων της πόλης και επαρχίας Λεμεσού που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Η πρώτη παρουσίαση έγινε από το Γυμνάσιο Πολεμιδιών. Οι μαθητές του Γυμνασίου  επέλεξαν να επισκεφτούν, να μελετήσουν και να μας παρουσιάσουν  τις εκκλησίες που βρίσκονται στην περιοχή των Πολεμιδιών. Στη συνέχεια οι μαθητές του Γυμνασίου Ζακακίου παρουσιάσουν το δικό τους οδοιπορικό προς την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου των Γάτων που βρίσκεται στο Ακρωτήρι.

Στη συνέχεια οι μαθητές του Γυμνασίου Ομόδους μάς παρουσίασαν ναούς της ευρύτερης περιοχής του Ομόδους.

Μετά το διάλειμμα και το κέρασμα προς όλους τους συνέδρους από την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, ξεκίνησε το δεύτερο μέρος του προγράμματος με τέσσερις παρουσιάσεις.

Το Γυμνάσιο του Αγίου Ιωάννη παρουσίασε το παλαιό μοναστήρι της Παναγίας Καρμιώτισσας, που βρίσκεται στην περιοχή των Πολεμιδιών.

Στην επόμενη παρουσίαση, οι μαθητές του Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου μάς  ξενάγησαν στους Βυζαντινούς και Μεταβυζαντινούς ναούς και Μοναστήρια που βρίσκονται στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Λεμεσού και ειδικότερα στις κοινότητες Ύψωνα, Κολοσσίου,  Ερήμης  και Επισκοπής.

Οι μαθητές του Απεήτειου Γυμνασίου Αγρού μάς παρουσίασαν τους ναούς που βρίσκονται στην Κυπερούντα και ιδιαίτερα τον αρχαίο ναό του Τιμίου Σταυρού με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες που φέρει στο εσωτερικό του.

Στην τελευταία παρουσίαση της επαρχιακής ημερίδας, οι μαθητές του Λυκείου Αγίου Ιωάννη παρουσίασαν μέσα από το δικό τους οδοιπορικό που φέρει τον τίτλο: Από τη Λεμεσό στην Ποταμιού, το ναό της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, που βρίσκεται στα Πολεμίδια, καθώς επίσης και τους ναούς και τα παρεκκλήσια των κοινοτήτων που βρίσκονται στο δρόμο προς το χωριό Ποταμιού, που ήταν και ο τελικός προορισμός του οδοιπορικού τους.

Η επαρχιακή ημερίδα Λεμεσού έκλεισε με ομιλία του επιθεωρητή Θρησκευτικών μαθημάτων κ. Γιώργου Κάκκουρα, ο οποίος ευχαρίστησε τους διοργανωτές, τους μαθητές και την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού για τη φιλοξενία της καθώς επίσης και για τα ενθύμια που δόθηκαν σε όλους τους παρευρισκόμενους.

 

Οργάνωση Ημερίδας: Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

                                          Λύκειο Αγίου Ιωάννη

Δείτε τον χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Εδω…

Δείτε τον χαιρετισμό του Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη Εδω…

Print Friendly, PDF & Email

Share this post