Εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ρόμα στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ρόμα στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Επίσκεψη στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο πραγματοποίησε σήμερα ο Εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου των ΡΟΜΑ κ. Ανδρέας Παμπίκης, ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά τον Προκαθήμενο τής κατά Κύπρον Εκκλησίας.

Όπως ανέφερε στον Μακαριώτατο ο κ. Μπαμπίκης, η 8η Απριλίου είναι η παγκόσµια ηµέρα για τους Ροµά. Οι Ρομά είναι ένας κατά βάση νοµαδικός λαός µε ινδική καταγωγή. Η λέξη “Ροµ”, που χρησιµοποιείται σε πολλές περιοχές από τους ίδιους, σηµαίνει στη γλώσσα τους “άντρας” ή “σύζυγος”. Στην Ευρώπη, ο πληθυσµός τους υπολογίζεται περίπου στα 12 εκατοµµύρια άτοµα, ενώ στην Ελλάδα η Πολιτεία τούς υπολογίζει σε 200 000. Σύµφωνα µε έρευνες, στην Ελλάδα οι Τσιγγάνοι είναι οργανωµένοι σε εννέα φυλές: 1. Μπατσόρια, 2.Μαπαµανέ – Ροµά, 3. Ροµά, 4. Σουβαλιώτες, 5. Τσιγγάνοι, 6. Χωραχάγια (οι περισσότεροι µουσουλµάνοι), 7. Μεσκάρηδες (Αρκουδιάρηδες), 8. ∆ερµετζήδες και 9. Χαντούρια. Εκείνο που διαφοροποιεί τους Ροµά από τους υπόλοιπους Έλληνες είναι η διαφορετικότητα, που συνίσταται κυρίως στο διαφορετικό τρόπο ζωής και στις διαφορετικές αξίες και ιδεώδη που ενστερνίζονται. Η διαφορετικότητα αυτή βρίσκει την έκφρασή της στα διαφορετικά επαγγέλµατα που εξασκούν, στους τόπους που κατοικούν, στα έθιµα, στις αντιλήψεις τους για το ρόλο των φύλων, το γάµο, το χρήµα, την εξουσία και την εκπαίδευση.

Στην Ελλάδα ζουν δύο οµάδες Ροµά: οι µετακινούµενοι και οι εγκατεστηµένοι. Οι πρώτοι είναι συνήθως καρποσυλλέκτες ή πλανόδιοι έµποροι φρούτων, λαχανικών και άλλων ειδών οικιακής ανάγκης. Οι τόποι διαµονής τους ποικίλλουν και συναρτώνται µε την εποχή και την περιοχή εργασίας τους. Οι δεύτεροι κατοικούν συνήθως στις παρυφές των µεγάλων πόλεων, σε περιοχές συνήθως υποβαθµισµένες ή και σε χωριά. Τα επαγγέλµατα που εξασκούν έχουν σχέση συνήθως µε το εµπόριο και σπανιότερα µε παροδική εξαρτηµένη µισθωτή εργασία. Στα σχετικά µε τη µουσική επαγγέλµατα όπως µουσικοί, οργανοπαίκτες, τραγουδιστές κ.λ.π. έχουν ισχυρή παράδοση και πολιτισµό. Η σηµαντικότερη γιορτή των Ροµά είναι η γιορτή της Άνοιξης. Η προέλευσή της είναι ελληνική και γιορτάζεται από τις 23 Απριλίου µέχρι 1 Μαΐου σε όλη την Ευρώπη.

Ιεροδ. Τριφύλλιο Ονησιφόρου,

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post