Ο Εσπερινός του Αγίου Γεωργίου στη Λευκωσία (22 Απριλίου 2018)

Ο Εσπερινός του Αγίου Γεωργίου στη Λευκωσία (22 Απριλίου 2018)

 

Εκπροσωπώντας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου Αρχιμ. κ. Ιωάννης Ιωάννου, χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό επί τη μνήμη του αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην Αγλαντζιά Λευκωσίας.

Στην ακολουθία τελέστηκε η υπό του τυπικού προβλεπόμενη λιτανεία της εικόνας του αγίου περιμετρικά του Ιερού Ναού και η ακολουθία της αρτοκλασίας. Πριν την απόλυση, ο Καθηγούμενος κήρυξε τον Θείο Λόγο στο παρευρισκόμενο εκκλησίασμα, ανάμεσα  στο οποίο ήταν και ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς και λοιποί πολιτειακοί φορείς.

Αναφερόμενος στον βίο του αγίου Γεωργίου, ο άγιος Καθηγούμενος τόνισε το γεγονός ότι ο Άγιος Γεώργιος είναι από τους δημοφιλέστερους αγίους σε ολόκληρο το χριστιανικό κόσμο κι ότι ο θεωρείται Άγιος της Καθολικής, της Αγγλικανικής, της Ορθόδοξης, της Λουθηρανικής και της Αρμενικής Εκκλησίας. Ανέφερε επίσης ότι σε νεαρή ηλικία ο άγιος Γεώργιος κατατάχθηκε στο ρωμαϊκό στρατό και διακρίθηκε για την τόλμη και τον ηρωισμό του. Το 303 μ.Χ. όταν άρχισαν οι διωγμοί του Διοκλητιανού, ο άγιος Γεώργιος δεν δίστασε να ομολογήσει τη χριστιανική του πίστη προκαλώντας το μένος του Διοκλητιανού γιατί κατείχε μεγάλο αξίωμα και ήταν αγαπημένος του. Αρχικά του έταξε πλούτη, γη και δούλους για να αλλαξοπιστήσει και όταν ο Γεώργιος αρνήθηκε τον υπέβαλε σε μια σειρά φρικτών βασανιστηρίων.

Η πίστη του Γεωργίου, ανέφερε ο Αρχιμ. π. Ιωάννης, έγινε αφορμή να βαπτιστούν χριστιανοί οι στρατιωτικοί Ανατόλιος και Πρωτολέων, Βίκτωρ και Ακίνδυνος, Ζωτικός και Ζήνωνας, Χριστοφόρος και Σεβιριανός, Θεωνάς, Καισάριος και Αντώνιος, των οποίων τη μνήμη εορτάζει η Εκκλησία στις 20 Απριλίου και η βασίλισσα Αλεξάνδρα, σύζυγος του Διοκλητιανού, μαζί με τους δούλους της Απολλώ, Ισαάκιο και Κοδράτο, των οποίων η μνήμη τιμάται στις 21 Απριλίου και η Αγία Νίκη.

Μετά το μαρτυρικό θάνατο του Γεωργίου μαρτύρησαν και οι συνδέσμιοί του Ευσέβιος, Νέων, Λεόντιος, Λογγίνος και άλλοι τέσσερις μαζί. Τη μνήμη τους τιμά η Εκκλησία στις 23 Απριλίου. Ο εορτολογικός αυτός κύκλος δείχνει την περίοπτη θέση του Αγίου Γεωργίου στη ζωή της Εκκλησίας. Από την υμνογραφία της Ορθόδοξης Εκκλησίας κοσμείται με τα επίθετα «ο μαργαρίτης ο πολύτιμος», «ο αριστεύς ο θείος», «ο λέων ο ένδοξος», «ο αστήρ ο πολύφωτος», «του Χριστού οπλίτης», «της ουρανίου στρατιάς ο συνόμιλος».

Τέλος, έκανε αναφορά ότι ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Στρατού Ξηράς, ενώ είναι και ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας. Επίσης, θεωρούνταν Άγιος προστάτης των Σταυροφόρων και των Προσκόπων, ενώ τυγχάνει ιδιαίτερης ευλαβείας ακόμη και από τους μουσουλμάνους.

Η ομολογία του αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, επισήμανε ο άγιος Καθηγούμενος, πρέπει να μας παραδειγματίζει όλους ώστε να μορφώσουμε κι εμείς μέσα μας την εικόνα του Χριστού. Και μόνο έτσι, με την ολοκληρωμένη προσωπικότητα και αξιοπρέπεια θα μπορέσουμε να αντισταθούμε σε όλες τις προκλήσεις των επιβούλων της μικρής, πολύπαθης και βασανισμένης μας πατρίδας, και να κρατήσουμε όρθιο το ανάστημά μας, όπως ο άγιος, ώστε να ομολογούμε πάντοτε την ελληνικότητα του έθνους μας,  που γέννησε τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.

Ιεροδ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου,

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post