O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παρασημοφορήθηκε από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παρασημοφορήθηκε από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Με τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρασημοφορήθηκε σήμερα, στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄.

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πατριαρχείο, ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄παρασημοφόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στην παρουσία των συζύγων τους και των μελών των αντιπροσωπειών τους.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δύο χιλιάδων ετών Ιστορία του Πατριαρχείου, σημειώνοντας ότι το Πατριαρχείο έχει βιώσει μέρες δόξας αλλά και πόνου.

Όπως είπε, το Πατριαρχείο βοηθά χιλιάδες παιδιά στην Αφρική και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Ελληνισμό για τη συμπαράσταση του.

Απευθυνόμενος στους δύο Προέδρους είπε ότι «σήμερα γράψατε μια όμορφη σελίδα για το Πατριαρχείο», προσθέτοντας ότι Κύπρος και Ελλάδας αποτελούν την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για το Πατριαρχείο.
 
Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι « Με ιδιαίτερη συγκίνηση λαμβάνω σήμερα από την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, του ιδρυτού της κατ’ Αίγυπτον Εκκλησία.
 
Εκλαμβάνω την ανώτατη  τιμητική αυτήν  διάκριση των Αλεξανδρέων Παλαιφάτου, Αποστολικής Εκκλησίας προς το πρόσωπο μου, ως επισφράγιση των θερμών δεσμών που διαπνέουν τις ήδη άριστες σχέσεις Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, με την Κύπρο.

 Σας βεβαιώ ότι η προς εμέ προσγενόμενη τιμή, αποτελεί πρόσθετο υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο σπουδαίο επιτελούμενο κοινωνικό έργο και προσφορά του Πατριαρχείου εις την ήπειρο της Αφρικής, για τη συνέχιση του οποίου, ευρισκόμενος πάντοτε στο πλευρό σας, θα συνεχίσω να εργάζομαι αφιερώνοντας το άπαν των δυνάμεων μου.

 
Δράττομαι της ευκαιρίας να καταθέσω τον σεβασμό μου και να σας συγχαρώ τόσο για το έργο αυτό, όσο και για την άοκνη και διαχρονική επιμέλεια που επιδεικνύετε έναντι της διαφυλάξεως, της διάδοσης και της προβολής των Ελληνοχριστιανικών ιδεωδών.
 
Δεχθείτε την ευγνωμοσύνη επίσης, τόσο εμού όσο και ολόκληρου του Κυπριακού  λαού, για τη φροντίδα των υπό του Αποστολικού Θρόνου της Αλεξανδρείας διαβιούντων Κυπριών που επίσης επιδεικνύει τόσο η Αυτού Μακαριότητα σας όσο και οι ανά την Αφρική διακονούντες Έλληνες Ιεράρχες και Κληρικοί. Σας συγχαίρω για το έργο που επιτελείτε».
 
Ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄ παρασημοφόρησε επίσης τον Προεδρικό Επίτροπο κ. Φώτη Φωτίου, την Υπουργό Μετανάστευσης της Αιγύπτου κα Ναμπίλα Μακράμ και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Τέρενς Κουίκ με το Παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Αγίου Σάββα.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώρισε στον Πατριάρχη ένα ασημένιο αμφορέα λέγοντας ότι είναι “ένδειξη των αισθημάτων που τρέφω προς τη μακαριότητα σας. Ένα δώρο μικρό αλλά πλήρους αγάπης”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Μουσείο του Καβάφη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης επισκέφθηκε σήμερα, στην Αλεξάνδρεια, μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, το Μουσείο του Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε ότι το Μουσείο «δεν αφήνει παρά τη μνήμη κάποιου να ανατρέξει στο παρελθόν, να αισθανθεί περηφάνεια».

Όπως είπε «ταυτόχρονα δημιουργεί συγκίνηση και αυτογνωσία και ιδιαιτέρα προσοχή στη διαχείριση των μεγάλων εθνικών θεμάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Παυλόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το Μουσείο Καβάφη αποτελεί κυρίως για μας τους Έλληνες ένα πραγματικό αλεξανδρινό φάρο ο οποίος ακτινοβολεί διαχρονικά την εμβληματική αξία της ποίησης του Κωνσταντίνου Καβάφη γιατί η ποίηση του πρέπει να είναι ένα είδος οδηγού εθνικής αυτογνωσίας, κυρίως για αυτούς που διαχειριζόμαστε τις τύχες του ελληνικού λαού».

Πηγή: philenews

Φωτο: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post