Ο Μακαριώτατος στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας

Ο Μακαριώτατος στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας

Μέσα σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα ολοκληρώνεται σήμερα η πενθήμερη επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και της σεπτής συνοδείας του στα ηγιασμένα χώματα του γηραιού Άθωνα. 

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου εξέφρασε τις βαθύτατες ευχαριστίες του και την άμετρη ευαρέσκειά του στον σεβαστό Γέροντα της Ιεράς Μονής Διονυσίου Αρχιμ. κ. Πέτρο, ο οποίος με την πλήρη αγάπης καρδιά του φιλοξένησε υποδειγματικά και αβραμιαία για 3 μέρες του Αρχιεπίσκοπο της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Μη φειδόμενος κόπου και χρόνου, βρισκόταν συνεχώς στο πλευρό του Μακαριωτάτου για κάθε εξυπηρέτηση στην εκπλήρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στις γειτονικές μονές. 

Αποχωρώντας από τη Μονή του Οσίου Διονυσίου, την οποία εκλέισαν πραγματικά όσιες μορφές, όπως του Γέροντος Γαβριήλ, του Γέροντος Θεοκλήτου και του Παπα-Χαραλάμπους, ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του μετέβησαν στον τελευταίο σταθμό τους για αυτό το ιερό προσκύνημα στο Περιβόλι της Παναγίας, την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας.

Εκεί η Αδελφότητα, με επικεφαλής τον σεβαστό Καθηγούμενο Γέροντα Ελισαίο, υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου σύμφωνα με το τυπικό του Αγίου Όρους για την υποδοχή Προκαθημένων στις Ιερές Μονές.

Αφού εψάλη δέηση και δοξολογία καθώς και ειδικά τροπάρια με την ευκαιρία της επισκέψεως του Μακαριωτάτου στη Μονή, τα οποία συνέθεσε με τη δεξιοτεχνία που τον χαρακτηρίζει ο σεβαστός Γέροντας Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης, παλαιός συμφοιτητής του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο σεβαστός Γέροντας Ελισαίος απηύθυνε στον Μακαριώτατο λόγια υιικής αγάπης και σεβασμού, καλωσορίζοντας αυτόν και τη συνοδεία του στην αξιοθαύμαστη Ιερά Μονή της Σίμωνος Πέτρας.

Ο Μακαριώτατος, απευθυνόμενος προς τον Καθηγούμενο της Μονής εξέφρασε τις ειλικρινείς του ευχαριστίες για την υποδοχή, δεν παρέλειψε όμως να ευχαριστήσει και πάλι το Γέροντα Ελισαίο για την αξιόλογη παρουσία του στην κληρικολαϊκή συνέλευση της Εκκλησίας Κύπρου, που έλαβε χώρα πρότινος, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 40 ετών αρχιερατείας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου απηύθυνε έκκληση προς όλη την Αδελφότητα να εύχεται συνεχώς για το δοκιμαζόμενο ποίμνιο της μαρτυρικής μεγαλονήσου, τονίζοντας για ακόμη μία φόρα ότι η μόνη βεβαία ελπίδα όλων μας είναι η Κυρία και Έφορος του Αγιωνύμου Όρους, Υπεραγία Θεοτόκος.

«Οι αδιάλειπτες προσευχές, τα διηνεκή δάκρυα και οι ιδρώτες των μοναχών» τόνισε ο Μακαριώτατος, «θα ενωθούν με τις δικές μας παρακλήσεις προς την Μητέρα του Θεού, την Παναγία μας, για να βρει επιτέλους αυτός ο λαός την λύτρωσή του από τις αλλεπάλληλες δοκιμασίες. Προσπαθήσαμε πολλές φορές να στηρίξουμε τις ελπίδες μας στους ισχυρούς αυτής της γης, όμως όλοι μας διέψευσαν. Η μόνη ελπίδα μας είναι η Παναγία μας», ολοκλήρωσε συγκινημένος ο Μακαριώτατος.

Στη συνέχεια ακολούθησε κέρασμα και παρατέθηκε τράπεζα προς τιμήν του Μακαριωτάτου και της συνοδείας του. 

Με τη Μονή της Σίμωνος Πέτρας, ο Μακαριώτατος συνδέεται και για το λόγο ότι μέλη της αδελφότητας χρημάτισαν συμφοιτητές του κατά την περίοδο της φοίτησής του στη Θεολογική Σχολή των Αθηνών.

Έτσι, είχε τη δυνατότητα να συναντήσει και να συνομιλήσει εκ του εγγύς με τους λίαν προσφιλείς αδελφούς της Μονής, με τους οποίους είχε αρκετά χρόνια να ειδωθεί. 

Μετά την τράπεζα, ο Μακαριώτατος χαιρέτισε την εκλεκτή αδελφότητα της Σιμωνόπετρας και πορεύθηκε στο επίνειο του Αγίου Όρους, τη Δάφνη, από όπου αναχώρησε, ολοκληρώνοντας την περιδιάβασή του στο Αγιώνυμο Όρος.

Ιεροδ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post