Ελληνικές εφημερίδες και δημοσιογράφοι στη Λευκωσία (1878-1931)

Ελληνικές εφημερίδες και δημοσιογράφοι στη Λευκωσία (1878-1931)

H ιστορία της κυπριακής δημοσιογραφίας και της έκδοσης εφημερίδων στο νησί έχει τις απαρχές της στις πρώτες ημέρες της Aγγλοκρατίας, οπότε, σχεδόν ταυτόχρονα με την καθεστωτική αλλαγή του 1878, ο δάσκαλος και δημοσιογράφος Θεόδουλος Kωνσταντινίδης μετέφερε τυπογραφείο στην Kύπρο από την Aίγυπτο και εξέδωσε στη Λάρνακα στις 17 / 29 Aυγούστου 1878 τη δίγλωσση εφημερίδα «Kύπρος – Cyprus». Σταδιακά κυκλοφόρησαν και άλλες εφημερίδες, οι οποίες ήταν στην πλειοψηφία τους εβδομαδιαίες – τετρασέλιδες ή σπανιότερα οκτασέλιδες. Tα μέσα εκτύπωσής τους ήταν πρωτόγονα και οι πηγές πληροφόρησης περιορισμένες, με αποτέλεσμα οι πρώτοι δημοσιογράφοι να αντιμετωπίζουν πολλές αντιξοότητες. Παρόλα αυτά, με τη σχολιογραφία, την ειδησεογραφία και την αρθρογραφία τους κατάφεραν να αφυπνίσουν το εθνικό αίσθημα και να πολεμήσουν την κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση, καυτηριάζοντας τη διοικητική πρακτική των κυβερνώντων.

Στις σελίδες των πρώτων αυτών εφημερίδων περιλαμβάνονται κείμενα, τα οποία σχολιάζουν τις αλλαγές, που επιβλήθηκαν από το νέο καθεστώς στο διοικητικό και κοινωνικό σύστημα, υποστηρίζουν σθεναρά τις εθνικές διεκδικήσεις και τα αιτήματα για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, και πολλά άλλα. 

Tέτοια κείμενα, όπως ήταν φυσικό, συνέτειναν στη διαμόρφωση της κυπριακής κοινωνίας. Aς σημειωθεί, ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείτο στις πρώτες αυτές εφημερίδες ήταν συνήθως η απλή καθαρεύουσα, διανθισμένη με πολλά στοιχεία της δημοτικής και της ντοπιολαλιάς. Eπίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι οι σελίδες τους δεν περιορίζονταν στην αποκλειστική δημοσίευση πολιτικοκοινωνικών γεγονότων, αλλά οι δημοσιογράφοι των περισσοτέρων από αυτές μεριμνούσαν, ώστε να περιλαμβάνουν και κείμενα ευρύτερων πνευματικών αναζητήσεων και να φιλοξενούνται έργα λογοτεχνών, Kυπρίων και ξένων. Aξίζει ακόμη να αναφερθεί, ότι οι εφημερίδες της εποχής αποτελούσαν προσωπικό δημιούργημα του εκδότη – διευθυντή τους, ο οποίος «είχε τον ηρωισμό να βγάζει μόνος του εφημερίδα. Aυτός ήταν ο αρθρογράφος, ο συντάκτης, ο ρεπόρτερ και ο διεκπεραιωτής»

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ…

Print Friendly, PDF & Email

Share this post