Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Οι Άγιοι είχαν εσωτερική πληρότητα ζωής

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Οι Άγιοι είχαν εσωτερική πληρότητα ζωής

«Τοσοῦτον ἔχοντες περικείμενον ἡμῖν νέφος μαρτύρων…δι᾿ ὑπομονῆς τρέχωμεν τὸν προκείμενον ἡμῖν ἀγῶνα, ἀφορῶντες εἰς τὸν τῆς πίστεως ἀρχηγὸν καὶ τελειωτὴν Ἰησοῦν». Αυτή την Κυριακή, τη γνωστή σε όλους μας ως Κυριακή των Αγίων Πάντων, μία Κυριακή μετά την μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής, τιμάται η μνήμη όλων ανεξαιρέτως των αγίων, γνωστών και αγνώστων.

Στην ημικατεχόμενη Λευκωσία, εορτάστηκε με πανηγυρικό τρόπο η μνήμη των Αγίων Πάντων στον ομώνυμο Ιερό Ναό στη Μακεδονίτισσα, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου. Ο Μακαριώτατος χοροστάτησε στον όρθρο και στη συνέχεια προεξήρχε του Συλλειτούργου, στο οποίο έλαβαν μέρος κληρικοί της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, ανάμεσα στους οποίους και ο καθηγούμενος της κατεχόμενης Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννης Ιωάννου.

Το πολυπληθές εκκλησίασμα μαρτυρούσε για ακόμη μία φορά την περισσή ευλάβεια του χριστεπωνύμου ποιμνίου της Κύπρου προς την Εκκλησία και τους αγίους μας. Με την εορταστική αυτή ατμόσφαιρα της πανήγυρης όλων των αγίων της Εκκλησίας μας ολοκληρώνεται ο κύκλος των κινητών εορτών του εκκλησιαστικού ενιαυτού, ο οποίος ξεκίνησε με το Τριώδιο και την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου.

Στο Κοινωνικό, ο Μακαριώτατος κήρυξε τον Θείο Λόγο και αναφέρθηκε εκτενώς στο παράδειγμα που κληροδοτούν όλοι οι άγιοι σε μας, που δεν είναι άλλο από το ολοκληρωτικό δόσιμο του εαυτού τους στον Θεό και στον συνάνθρωπο. «Ἄλλοι δὲ ἐτυμπανίσθησαν, οὐ προσδεξάμενοι τὴν ἀπολύτρωσιν, ἵνα κρείττονος ἀναστάσεως τύχωσιν· ἕτεροι δὲ ἐμπαιγμῶν καὶ μαστίγων πεῖραν ἔλαβον, ἔτι δὲ δεσμῶν καὶ φυλακῆς· ἐλιθάσθησαν, ἐπρίσθησαν, ἐπειράσθησαν, ἐν φόνῳ μαχαίρας ἀπέθανον, περιῆλθον ἐν μηλωταῖς, ἐν αἰγείοις δέρμασιν, ὑστερούμενοι, θλιβόμενοι, κακουχούμενοι, ὧν οὐκ ἦν ἄξιος ὁ κόσμος, ἐν ἐρημίαις πλανώμενοι καὶ ὄρεσι καὶ σπηλαίοις καὶ ταῖς ὀπαῖς τῆς γῆς».

Η πλήρης απουσία της ιδιοτέλειας, της φιλαυτίας και της αυτοπροβολής ήταν αυτά, σύμφωνα με τον Μακαριώτατο, που επικύρωσαν την γνησιότητα του αγώνα όλων των αγίων μας, ο οποίος ήταν διαφορετικός για τον καθένα ξεχωριστά. Έχοντας, λοιπόν, αυτό το παράδειγμα, της ολοκληρωτικής προσφοράς του εαυτού μας στο θέλημα του Θεού, μπορούμε να γίνουμε άγιοι και να ευαρεστήσουμε τον Θεό με τη βιοτή μας. Βασική προϋπόθεση, όμως, για την επιτυχία του αγώνα μας, είναι η ταπείνωση, την οποία εγκολπώθηκαν όλοι οι άγιοι, ώστε η άσκησή τους ως θυσία ευάρεστη να προσφερθεί στον Τριαδικό Θεό. Η πληρότητα ζωής που είχαν οι άγιοι, δεν επέτρεπε σε κανένα εξωτερικό πειρασμό ή δοκιμασία να εμποδίσει την ανοδική πορεία τους προς τον αγιασμό. Ούτε τα χρήματα, ούτε τα κτήματα, επισήμανε ο Μακαριώτατος, θα δώσουν σε κανένα μας πληρότητα ζωής. Η εσωτερική πληρότητα είναι αισθητή μόνο σε εκείνους που έχουν τον Θεό μέσα τους, στους ταπεινούς, στους ανιδιοτελείς, στους ανεξίκακους και οικτίρμονες ανθρώπους.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος μετέβη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος «Άγιος Νεκτάριος» στην Αγλαντζιά, όπου παρακολούθησε την τιμητική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 ετών ηγουμενικής διακονίας του πολιού και σεβαστού αγίου καθηγουμένου της Ι. Μ. Παναγίας Τροοδιτίσσης Αρχιμ. Αθανασίου.

Ιεροδ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post