Πανηγυρικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως (10 Ιουνίου 2018)

Πανηγυρικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως (10 Ιουνίου 2018)

Την Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018, το εσπέρας τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Δασούπολη, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού καθώς και από άλλες ενορίες. 

Στο κήρυγμά του, ο Επίσκοπος Μεσαορίας ανέφερε ότι η Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά απόψε με τον Εσπερινό και αύριο με τη Θεία Λειτουργία, την μνήμη του Μεγάλου, πανευφήμου και ενδόξου Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτού και προστάτου της Αγιωτάτης ημών Εκκλησίας, τον «ισοστάσιο» με τους δώδεκα Αποστόλους και την «κεφαλή» των εβδομήκοντα μαθητών του Κυρίου. Τιμούμε όλοι οι πιστοί αυτό τον σπουδαίο και αγαθό άνθρωπο, τον πλήρης Πνεύματος Αγίου και πίστης (Πραξ. 4, 36-37), τον συνέκδημο, τον συνοδοιπόρο, τον καθοδηγητή αλλά και τον συμπαραστάτη του Αποστόλου Παύλου κατά τις περιοδείες του, για την οργάνωση και ενίσχυση της Εκκλησίας του Χριστού.

Ο Θεοφιλέστατος τόνισε ότι η εορτή του Απ. Βαρνάβα έρχεται πάλιν και πολλάκις ενώπιον μας για να υπενθυμίσει στον καθένα από μας όλη εκείνη την πορεία των Αποστόλων, την ιστορία με βάσανα και δυσκολίες, αλλά και την εξέλιξη και άνθηση του δένδρου της Ορθοδοξίας στο νησί μας.

Έτσι λοιπόν, νιώθουμε και οφείλουμε να αισθανόμαστε την χαρά, το προνόμιο και την ευθύνη απέναντι σε αυτούς που πέρασαν και σε αυτούς που θα έρθουν μετά από μας. Οφείλουμε να έχουμε αίσθηση της ευθύνης και το χρέος να διατηρήσουμε την ιερή παρακαταθήκη την οποία μας άφησαν οι Απόστολοι Βαρνάβας και Παύλος καθώς επίσης ο Ευαγγελιστής Μάρκος. Την παρακαταθήκη  συναποτελούν η διδασκαλία, το άγιο Βάπτισμα και όλες οι αγιαστικές πράξεις μαζί με τη συνέχεια της αποστολικής διαδοχής. Δηλαδή την χειροτονία, δια των Αποστόλων, κατά τόπους Επισκόπων και πρεσβυτέρων. Αυτή την ιερά παρακαταθήκη καλούμαστε όλοι μας, ως πλήρωμα της Αγίας μας Εκκλησίας, να κρατήσουμε με ενότητα και απλότητα, όπως ακριβώς μας έμαθαν οι πρόγονοί μας ανά τους αιώνες.

Καταλήγοντας, ο Μεσαορίας Γρηγόριος προέτρεψε το εκκλησίασμα να έχουμε όλοι στις καρδιές μας ανιδιοτελή και απροσωπόληπτη αγάπη μεταξύ μας, έτσι ώστε τα παθήματα του παρελθόντος να τα αποφύγουμε και γίνονται μαθήματα για την μελλοντική μας πορεία. Είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε την αγάπη μας προς τον συνάνθρωπό μας, ενεργοποιώντας και πολλαπλασιάζοντας  τα χαρίσματα που λάβαμε από το Άγιο Πνεύμα με την είσοδό μας στην Εκκλησία.

Ακολούθησε δέηση, αρτοκλασία και λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αποστόλου Βαρνάβα, όπως ορίζει η παράδοση και η εκκλησιαστική τυπική διάταξη της Εκκλησίας μας, κατά την οποία το πλήθος των πιστών προσκύνησε και ζήτησε τη χάρη και τη βοήθεια του Θεού, με τις πρεσβείες του Αποστόλου Βαρνάβα.

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post