Εορτή του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως του Ιατρού στη Λευκωσία

Εορτή του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως του Ιατρού στη Λευκωσία

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Λουκά αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του Ιατρού την Κυριακή 10 Ιουνίου στην ενορία των Αγίων Πάντων Μακεδονιτίσσης. Να σημειωθεί ότι η μνήμη του Αγίου είναι στις 11 Ιουνίου, αλλά μετατίθεται στις 10, λόγω της εορτής του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτού και προστάτου της Εκκλησίας της Κύπρου. 

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και την κυριώνυμο ημέρα Πανηγυρικός Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Της λατρευτικής σύναξης προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος υπό των εφημερίων του ναού πρωτ. π. Κωνσταντίνου Βασιλείου και οικον. π. Ξάνθου Ονησιφόρου και του διακόνου της αρχιεπισκοπής π. Ανδρέου Ματέι.
 
Αμέσως μετά την ανάγνωση των Γραφών, ο Θεοφιλέστατος κήρυξε τον θείο λόγο στο πολυπληθές εκκλησίασμα και αναφέρθηκε στο Ευαγγέλιο της Κυριακής όπου περιγράφεται η κλήση των Αποστόλων Πέτρου, Ανδρέου, Ιακώβου και Ιωάννου αλλά και στον βίο του Αγίου Λουκά, τονίζοντας ότι η Εκκλησία μας καλεί ακόμη και σήμερα να μιμηθούμε τους Αγίους της και να γίνουμε όλοι μας Άγιοι.
 
Κατά τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών εκτέθηκε σε προσκύνηση τεμάχιο τιμίου λειψάνου του Αγίου Λουκά, το οποίο φυλάσσεται στον ιερό ναό.
 
Εκ του ι.ν. Αγίων Πάντων Μακεδονιτίσσης
 
Print Friendly

Share this post