Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνα των αοιδίμων Αρχιεπισκόπων Κυπρου, Πεσόντων και Αγνοουμένων της κοινότητας Προδρόμου (1 Ιουλίου 2018)

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνα των αοιδίμων Αρχιεπισκόπων Κυπρου, Πεσόντων και Αγνοουμένων της κοινότητας Προδρόμου (1 Ιουλίου 2018)

Την Κυριακή, 1 Ιουλίου 2018, τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου στον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου της κοινότητας Προδρόμου.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο νόημα της αποστολικής περικοπής, τονίζοντας τη σημασία της αρετής της αγάπης έτσι όπως την περιγράφει ο Απόστολος Παύλος στην Α΄ Επιστολή προς τους Κορινθίους.

Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος προέστη των Μνημοσύνων των αοιδίμων Αρχιεπισκόπων Κύπρου, που κατάγονταν από την κοινότητα Προδρόμου: Μακαρίου Α΄ (1854-1865), Σωφρονίου Β΄ (1865-1900), Κυρίλλου Β΄ (1909-1916) και Μακαρίου Β΄ (1947-1950). Επίσης, τελέστηκαν Μνημόσυνα των ηρώων και αγνοουμένων Προδρομιτών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο, στον οποίο μίλησε ιδιαίτερα για την προσωπικότητα και τη συμβολή που είχε στην ιστορία του κυπριακού λαού ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Σωφρόνιος. Ακολούθως, πρόσφερε εικόνα της Παναγίας Παντάνασσας από τον Γερόλακκο στον ιερέα του Ιερού Ναού π. Ιωάννη Δημοσθένους, στον κοινοτάρχη κ. Νεόφυτο Νεοφύτου και στον Πρόεδρο των Αποδήμων της κοινότητας Προδρόμου κ. Ιωσήφ Βιολάρη, ο οποίος πρόσφερε στον Θεοφιλέστατο εικόνα του Τιμίου Προδρόμου με τους Προδρομίτες Αρχιεπισκόπους. 

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στις προτομές των Αρχιεπισκόπων Κύπρου και στο μνημείο των Πεσόντων και Αγνοουμένων Προδρομιτών, τα αποκαλυπτήρια των οποίων πραγματοποίησαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄ και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος στις 26 Ιουνίου 2011. 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post