Οι εκτοπισμένοι Κυθρεώτες εόρτασαν την Αγία Μαρίνα στην προσφυγιά (16-17 Ιουλίου 2018)

Οι εκτοπισμένοι Κυθρεώτες εόρτασαν την Αγία Μαρίνα στην προσφυγιά (16-17 Ιουλίου 2018)

Στην προσφυγιά εόρτασαν και φέτος οι Κυθρεώτες τη μνήνη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης.

Τη Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον ι.ν. Αγίου Πολυδώρου Καϊμακλίου. Πριν την έναρξη του Εσπερινού ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τα ιερά λείψανα του Αγίου Δημητριανού, Επισκόπου Χύτρων της Κυθρέας, και την εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας της Χαρδακιώτισσας από τον ι.ν. Παναγίας Ευαγγελίστριας Παλλουριωτίσσης, όπου φυλάσσονται προσωρινά. Αφού τελέστηκε Δέηση ενώπιον των ιερών κειμηλίων ξεκίνησε ο Εσπερινός.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού τελέστηκε Δέηση υπερ υγείας πάντων των Κυθρεωτών και των εορταζόντων αλλά και για ανεύρεση των Αγνοουμένων και επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες. Μετά την Αρτοκλασία τελέστηκε Μνημόσυνο για όλους τους προαπελθόντες κληρικούς, διδασκάλους, ευεργέτες, Δημάρχους, κοινοτάρχες, εκκλησιαστικούς επιτρόπους, ιεροψάλτες, πατέρες και αδελφούς εκ της Κυθρέας.

Ανήμερα της εορτής, την Τρίτη 17 Ιουλίου 2018, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ι.ν. Αγίας Μαρίνης Στροβόλου, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, ο οποίος μετέφερε κι εδώ τα ιερά κειμήλια, τα οποία παρέμειναν στον Ιερό Ναό μέχρι το μεσημέρι.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην σταθερή πίστη της Αγίας Μαρίνας και στην αληθινή αγάπη που είχε προς τον Σωτήρα Χριστό. Αυτή τη δυνατή πίστη στον Χριστό είχε και η αιμορροούσα γυναίκα για την οποία έκανε λόγο το Ευαγγέλιο της εορτής, συνδέοντας έτσι η Εκκλησία το ευαγγελικό ανάγνωσμα με την προσωπικότητα της Αγίας Μαρίνης. Αυτή την πίστη καλούμαστε όλοι οι Χριστιανοί να μιμηθούμε, ιδιαίτερα στις μέρες μας όταν οι προκλήσεις και οι ύπουλες προσφορές αυτού του κόσμου προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν πνευματικά τον άνθρωπο για να ξεχάσει ότι ο προορισμός του είναι η αιωνιότητα στην Βασιλεία των Ουρανών. Επίσης, ο Θεοφιλέστατος επεσήμανε ότι αυτοί οι εκκλησιασμοί στην προσφυγιά έχουν και τον ρόλο να διατηρήσουμε τη μνήμη και τη νοσταλγία της πατρικής γης και των παραδόσεών μας. Ταυτόχρονα, καλούμαστε και έχουμε το καθήκον να μεταφέρουμε και να μεταλαμπαδέψουμε  την πίστη, την παράδοση και την αγάπη για τον τόπο μας στα παιδιά και στα εγγόνια μας, στα χέρια των οποίων βρίσκεται το μέλλον της πατρίδας.

Κατά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε δέηση για ανεύρεση των Αγνοουμένων και επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας τελέστηκε λιτάνευση της εικόνας της Αγίας Μεγαλομάρτυρας Μαρίνας, της Παναγίας Χαρδακιωτίσσης και των ιερών λειψάνων των Κυθρεώτου Επισκόπου Δημητριανού πέριξ του ναού και ακολούθως οι πιστοί προσκύνησαν τα ιερά κειμήλια.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

 

*******************************************

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Μαρίνης Κυθρέας και όλοι οι πρόσφυγες της ευρύτερης περιοχής της Κυθρέας εορτάζουν στην προσφυγιά την Αγία Μεγαλομάρτυρα Μαρίνα.

Το απόγευμα της Δευτέρας, 16 Ιουλίου 2018, στις 6.30μμ, θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον ι. ν. Αγίου Πολυδώρου στο Καϊμακλί.

Την Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018, το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ι. ν. της Αγίας Μαρίνας στο Στρόβολο. Των ιερών ακολουθιών θα προστεί ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Ο Θεοφιλέστατος, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και τη συνεργασία των Εκκλησιαστικών Επιτροπών Παναγίας Παλλουριωτίσσης, Παναγίας Χαρδακιωτίσσης και Αγίας Μαρίνης Κυθρέας, θα μεταφέρει την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας της Χαρδακιωτίσσης και τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Δημητριανού, Επισκόπου Κυθρέας, για να τα προσκυνήσουν οι πιστοί.

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Μαρίνας Κυθρέας.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post