Γενική Συνέλευση της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών στο Novi Sad της Σερβίας (31 Μαΐου – 5 Ιουνίου 2018)

Γενική Συνέλευση της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών στο Novi Sad της Σερβίας (31 Μαΐου – 5 Ιουνίου 2018)

Από τις 31 Μαΐου μέχρι και τις 5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Novi Sad της Σερβίας η ανά πενταετία Γενική Συνέλευση της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών. Μεταξύ των 500 περίπου συμμετεχόντων συμπεριλαμβάνονταν αντιπρόσωποι των εκκλησιών μελών του οργανισμού, εκπρόσωποι συνεργαζόμενων οργανισμών, εθνικών συμβουλίων εκκλησιών, παρατηρητές, ομιλητές, προσκεκλημένοι κ.ά. Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών της Συνέλευσης ήταν ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος Justin Welby, ο Μητροπολίτης Μπάτσκας κ. Ειρηναίος, ο Συροϊακωβίτης Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Εφραίμ Β΄ κ.ά. Χαιρετισμό στους συνέδρους απηύθυναν ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος και ο κ. Igor Mirovic, Πρόεδρος της κυβέρνησης της αυτόνομης επαρχίας της Βοϊβοδίνας.

Το κεντρικό θέμα γύρω από το οποίο διεξήχθησαν οι συζητήσεις της συνέλευσης ήταν παρμένο από τις Πράξεις των Αποστόλων: «καὶ ἔσεσθέ μοι μάρτυρες» (Πραξ. 1, 8). Η μαρτυρία του Χριστού από τις εκκλησίες σήμερα στην Ευρώπη που εκκοσμικεύεται με ταχύτατους ρυθμούς και αντιμετωπίζει πολλές και σοβαρές προκλήσεις: τα κύματα των μεταναστών και προσφύγων από την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τις τρομοκρατικές επιθέσεις, την οικονομική κρίση ιδιαίτερα των ευρωπαϊκών χωρών του νότου, το Brexit, τη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία κ.ά. Το όραμα της Διάσκεψης των Εκκλησιών της Ευρώπης για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και του σεβασμού προς τον κάθε άνθρωπο καθώς και της κτίσης που μας περιβάλλει, διατυπώνεται σε πολυσέλιδη επιστολή που έχει καταθέσει ήδη από το 2016 στις εκκλησίες μέλη της και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον τίτλο «Ανοικτή επιστολή για το μέλλον της Ευρώπης».

Στο μήνυμά της προς τα μέλη των εκκλησιών της και τον κόσμο γενικότερα η Δ.Ε.Ε. διακηρύσσει τη δέσμευσή της να ανταποκριθεί στην κλήση του Χριστού να γίνει μάρτυράς Του με την επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης προς τους αδελφούς μας στην Ευρώπη αλλά και πέραν αυτής. Ως Χριστιανοί πρέπει να επιδιώξουμε την εφαρμογή του δικαίου, τον τερματισμό της βίας, των διακρίσεων, την διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας και την προστασία του περιβάλλοντος ώστε ο πλανήτης μας να έχει ένα βιώσιμο μέλλον. Θα υπηρετήσουμε τον Χριστό προσφέροντας και δεχόμενοι φιλοξενία. Προς τους πρόσφυγες και ξένους κάθε ομολογίας ή πεποιθήσεως. Τέλος καλεί τις εκκλησίες μέλη της και όλους τους ανθρώπους να ενωθούν ώστε να διαμορφώσουν μία Ευρώπη στην οποία θα κτίζονται γέφυρες για το καλό της και του κόσμου ολόκληρου.

Στο ανακοινωθέν της Γενικής Συνέλευσης γίνεται εκτενής αναφορά για την ανάγκη προστασίας και διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κόσοβο και την Κύπρο. Εκφράζεται η στήριξη της ΔΕΕ για τη διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας και του δικαιώματος της ελεύθερης πρόσβασης, συντήρησης και λειτουργίας των ιερών χώρων και χώρων λατρείας.

Κατά την διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης έγινε η εκλογή των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής, του Προεδρείου, καθώς και των αναπληρωτών τους. Νέος Πρόεδρος της ΔΕΕ εξελέγη ο Αιδ. Christian Krieger από την εκκλησία των Μεταρρυθμισμένων Προτεσταντών της Αλσατίας και Λωραίνης. Αντιπρόεδροι εξελέγησαν ο Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας (Οικουμενικό Πατριαρχείο) και η αγγλικανή επίσκοπος Dr Gulnar Francis. Ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Ιωάννου της Εκκλησίας της Κύπρου εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Την Εκκλησία της Κύπρου εκπροσώπησαν ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Ιωάννου και ο κ. Τιμόθεος Ζήνωνος.

20180608b9

Print Friendly, PDF & Email

Share this post