Οι Μαραθοβουνιώτες εόρτασαν τη μνήμη του Προφήτου Ηλιού στην προσφυγιά (19-20 Ιουλίου 2018)

Οι Μαραθοβουνιώτες εόρτασαν τη μνήμη του Προφήτου Ηλιού στην προσφυγιά (19-20 Ιουλίου 2018)

Την Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Ενδόξου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου στον ι.ν. Αγίου Χαραλάμπους Γερίου.

Του Εσπερινού προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος (Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας), τον οποίον συνόδευσε, εκ μέρους της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. 

Για ακόμη ένα έτος οι Μαραθοβουνιώτες εόρτασαν τον Πολιούχο Άγιό τους στην προσφυγιά μέσα σε συγκινητικό κλίμα, ιδιαίτερα λόγω της επανασυνάντησης των χωριανών με τον συγχωριανό τους, τον Επίσκοπο Τροπαίου κ. Αθανάσιο.

Αφού ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος καλωσόρισε τον Επίσκοπο Τροπαίου κάλεσε τον Θεοφιλέστατο να μιλήσει στους πιστούς και να τους μεταφέρει λόγο αγάπης και παρηγοριάς. Λαμβάνοντας το λόγο ο Επίσκοπος Τροπαίου ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο για την ευλογία και την άδεια να προστεί του Εσπερινού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και γιορτάσει μαζί με τους συγχωριανούς του τον Προφήτη Ηλία. Έπειτα, μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγορίου, ο οποίος επίσης είναι Μαραθοβουνιώτης. Ακολούθως, αναφέρθηκε στο βίο του Προφήτου Ηλιού, μέσα από τα κείμενα της Αγίας Γραφής. Επίσης, αφηγήθηκε παλιές αναμνήσεις που είχε στο χωριό του πριν την εισβολή και υπενθύμισε στους συγχωριανούς του τις παραδόσεις που είχαν. Τέλος, ο Θεοφιλέστατος ευχήθηκε σε όλους εορτάσουν τον Προφήτη Ηλία σε συνθήκες ελευθερίας στον Μαραθόβουνο.

Τελέστηκε Δέηση υπέρ πάντων των εκτοπισμένων Μαραθοβουνιωτών και υπέρ ανευρέσεως των αγνοουμένων. Επίσης, μετά την Αρτοκλασία τελέστηκαν Μνημόσυνα πάντων των κληρικών, διδασκάλων, κοινοταρχών, ευεργετών, επιτρόπων, πατέρων και αδελφών Μαραθοβουνιωτών.

Μετά το τέλος του Εσπερινού τελέστηκε Λιτανία πέριξ του Ιερού Ναού.

Ακολούθησε σύναξη και μουσική εκδήλωση στο Προσωρινό Οίκημα του Μαραθοβούνου.  

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post