Εορτασμός της Αγίας Παρασκευής στη Λευκωσία (25-26 Ιουλίου 2018)

Εορτασμός της Αγίας Παρασκευής στη Λευκωσία (25-26 Ιουλίου 2018)

Με λαμπρότητα η Λευκωσία εόρτασε τη μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής στους δύο πανηγυρίζοντες ομώνυμους Ιερούς Ναούς της ελεύθερης Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας, στη Λευκωσία και τη Λακατάμεια.

Την Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2018, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στη Λευκωσία, στον οποίο χοροστάτησε και κήρυξε  ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος. Τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον επίσης πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στην Κάτω Λακατάμεια, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου.

Τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κυρηνείας υποδέχθηκε και τον καλωσόρισε, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος προσέφερε στον Πανιερώτατο, εκ μέρους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίας Παρασκευής της Αγκαστίνας της Μεσαορίας αντίγραφο της εικόνας της Αγίας, η οποία επαναπατρίστηκε και φυλάσσεται στο Βυζαντινό Μουσείο.

Στον Εσπερινό εκκλησιάστηκαν και οι εκτοπισμένοι των κωμοπόλεων Λαπήθου και Καραβά και πρόσφυγες της ευρύτερης περιοχής της επαρχίας Κερύνειας. Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας πάντων των εκτοπισμένων και υπέρ ανευρέσεως πάντων των αγνοουμένων. Μετά την αρτοκλασία έγινε λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής.

Στο λόγο του ο Πανιερώτατος ευχαρίστησε το Μακαριώτατο, στο πρόσωπο του Επισκόπου Μεσαορίας, για την ευλογία να προστεί του Πανηγυρικού Εσπερινού. Ευχήθηκε σε όλο το εκκλησίασμα υγεία, δύναμη και υπομονή και, με τις πρεσβείες της Αγίας Παρασκευής, να έρθει ελευθερία και ειρήνη στην πατρίδα μας.

Το πρωί, 26 Ιουλίου 2018, ανήμερα της εορτής, λειτούργησε και κήρυξε στο ίδιο Ιερό Ναό, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος.

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στη Λευκωσία, την Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2018, τελέστηκε Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Στο κήρυγμά του ο Επίσκοπος Μεσαορίας έκανε αναφορά στις αρετές που χαρακτήριζαν την Αγία Παρασκευή και οι οποίες την ανέδειξαν ως πρότυπο για τον κάθε Χριστιανό και ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Με αφορμή την ευαγγελική περικοπή, τόνισε τη σημασία της αρετής της πίστεως στο Θεό, ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες που ζούμε, όπου καλούμαστε συνεχώς να δώσουμε τη μαρτυρία της πίστεώς μας και να ζήσουμε το μαρτύριο της συνειδήσεως. Κλείνοντας, ευχήθηκε σε όλους τους εορτάζοντες έτη πολλά και ευλογημένα έχοντας πάντοτε πρότυπο την Αγία της οποίας φέρουν το όνομα.

 Τέλος, ο Επίσκοπος Γρηγόριος αναφέρθηκε στη τραγωδία και τη συμφορά που επέφερε η πύρινη λαίλαπα στην Αττική. Επισήμανε την αδελφική συμπαράσταση όλων των Κυπρίων και αναφέρθηκε στις αποφάσεις που έλαβε η Εκκλησία της Κύπρου για την άμεση, πάντα με σεβασμό και αγάπη στήριξη των πληγέντων αδελφών μας.

 Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας των πυροπλήκτων αδελφών της πρόσφατης τραγωδίας στην περιφέρεια Αττικής και αναπαύσεων των ψυχών των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post