Πώς να συμβάλουμε όλοι στην πρόληψη πρόκλησης πυρκαγιών

Πώς να συμβάλουμε όλοι στην πρόληψη πρόκλησης πυρκαγιών

Εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου που διανύουμε, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες και εξυπακούει τη μαζική κάθοδο εκδρομέων στην ύπαιθρο και σε ορεινές και δασικές περιοχές που είναι πηγή δροσιάς, ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Ως εκ τούτου, ως Αστυνομία συμβάλλοντας στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται για αντιμετώπιση του φαινομένου των πυρκαγιών, απευθύνει έκκληση προς όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, υπενθυμίζοντας τη λήψη προληπτικών μέτρων.

 

Να θυμάστε ότι:

– Σε περίπτωση που πρόσωπο προτίθεται να ανάψει φωτιά σε δάσος για την παρασκευή φαγητού πρέπει να εξασφαλίσει γραπτή συγκατάθεση δασικού λειτουργού ή αυτό να γίνεται αποκλειστικά στους ειδικά διαρρυθμισμένους χώρους από το Τμήμα δασών.

– Δεν πρέπει να εγκαταλείπεται αναμμένη φωτιά και απαγορεύεται η ρίψη αναμμένου σπίρτου, τσιγάρου ή άλλου αντικειμένου που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, καθώς και η ρύπανση δημοσίων δρόμων και δημοσίων χώρων, ενώ παράλληλα πρέπει να λαμβάνονται όλες οι αναγκαίες προφυλάξεις ώστε να μην προκληθεί πυρκαγιά. 

– Όσον αφορά επαγγελματίες ή άλλα πρόσωπα που ασχολούνται με εργασίες στην ύπαιθρο, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, για αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών.

– Σε περίπτωση που είναι απαραίτητο να γίνονται τέτοιες εργασίες, πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και ασφάλειας και να υπάρχει πρόσβαση σε πυροσβεστήρες ή πηγές νερού ώστε ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς να περιορίζεται στο ελάχιστο ή να μπορεί να αντιμετωπιστεί στα αρχικά στάδια.

– Πρέπει να είναι πάντοτε σε γνώση μας ότι αποτελεί υποχρέωση όλων μας η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της περιουσίας των πολιτών και του δασικού μας πλούτου και ότι η εκδήλωση τέτοιου είδους ατυχών περιστατικών πιθανόν να έχει ακόμα τραγικότερες συνέπειες, όπου δυστυχώς μπορεί να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές ή να θρηνήσουμε θύματα.

Η Αστυνομία τονίζει πως το κοινό μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην πρόληψη και διαλεύκανση υποθέσεων πρόκλησης πυρκαγιών λόγω αμέλειας ή και κακόβουλα, επικοινωνώντας  με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στο 1460 ή με τη Γραμμή του Τμήματος Δασών για τις πυρκαγιές στο 1407, σε περίπτωση που περιέλθει στην αντίληψή τους οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση ή κάποιο άλλο στοιχείο. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να δίδονται από το κοινό, όσο το δυνατό περισσότερες λεπτομέρειες, όπως περιγραφή και αριθμός εγγραφής οχημάτων, περιγραφή επιβαινόντων, ακριβή σημεία και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, διατηρώντας την ανωνυμία σας εάν το επιθυμείτε.

 

Πηγή: philenews

Πρώτη δημοσίευση στην ιστοσελίδα: 30/07/2018

resized_20180702_164716_HDRresized_20180702_165222_HDR

Print Friendly, PDF & Email

Share this post