Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Η Παναγία είναι η αληθινή μητέρα μας

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Η Παναγία είναι η αληθινή μητέρα μας

Με πνευματική χαρά και αγαλλίαση, αλλά και με κάθε λειτουργική μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε και φέτος λαμπρά η μεγαλύτερη Θεομητορική Εορτή του έτους, το «Πάσχα του Καλοκαιριού», η σεπτή Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου, στον τόπο όπου ασκήτευσε η μεγάλη αυτή οσιακή μορφή της πατρίδας μας. Η Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου, πανηγυρίζει ιδιαίτερα αυτή την ημέρα, αφού το Καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, γεγονός που σε λίγους από μας είναι γνωστό.

Πλήθος πιστών από όλη την Κύπρο, κατευθύνει τα διαβήματά του στην επαρχία Πάφου ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, αφού σε συνδυασμό με τον δροσερότερο συγκριτικά καιρό με τις υπόλοιπες περιοχές του νησιού μας, τρεις ιερές Μονές της επαρχίας, η του Αγίου Νεοφύτου, η της Τροοδιτίσσης και της Χρυσορροϊατίσσης πανηγυρίζουν κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και αποτελούν πόλο έλξης πολλών προσκυνητών.

Πολλοί συνέρρευσαν ευλαβικά στις πανηγυρίζουσες Ιερές Μονές για να τιμήσουν το πρόσωπο της Μητέρας του Θεού και να συμψάλουν τους θαυμάσιους εκκλησιαστικούς ύμνους της Εορτής.

Στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου, την Τρίτη 14 Αυγούστου 2018, παραμονή της Εορτής, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χύτρων κ. Λεοντίου, πλαισιουμένου από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννου, των Αρχιμανδριτών Αλεξίου και Νεοφύτου των Εγκλειστριωτών και των διακόνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Στο Ιερό Βήμα παρέστη προσευχόμενος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος. Τελέστηκε επίσης αρτοκλασία και έγινε περιφορά της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου περιμετρικά του Καθολικού της Μονής.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος χοροστάτησε στον Όρθρο και στη συνέχεια προεξήρχε της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κατά τη Θεία Λειτουργία παρίστατο προσευχόμενος στο Ιερό Βήμα. Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε εκτενώς στη μεγάλη αυτή Θεομητορική Εορτή, παροτρύνοντας το εκκλησίασμα, που είχε κατακλύσει το Καθολικό της Μονής, να καταφεύγουν πάντοτε μέσω της προσευχής στην τρυφερή αγκαλιά και προστασία της Μητέρας του Θεού και Μητέρας όλων μας, επιζητώντας τη σωτηρία. Στον λόγο του επίσης αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο θρίαμβο της Κοιμήσεως της «Βασίλισσας των Ουρανών», επισημαίνοντας παράλληλα την προσφορά της Παναγίας στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας, η οποία τόσο με την ταπεινή της υπακοή, όσο και με την απαράμιλλη αρετή της, από τη νεανική της ηλικία  δοξάστηκε από τον Θεό περισσότερο από κάθε άλλη γυναίκα. Τέλος, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι δεν πρέπει να προγραμματίζουμε διάφορους οραματισμούς στη ζωή μας, χωρίς να έχουμε πάντα υπ’ όψιν μας ότι στο τέλος θα επικρατήσει το Θείο θέλημα, διότι «ἄλλαι μὲν βουλαὶ ἀνθρώπων, ἄλλα δὲ Θεὸς κελεύει».

Ιεροδ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post