Η κοινότητα Απλικίου εορτάζει τους Μεγαλομάρτυρες Αγίους Ρηγίνο και Ορέστη (20 Αυγούστου 2018)

Η κοινότητα Απλικίου εορτάζει τους Μεγαλομάρτυρες Αγίους Ρηγίνο και Ορέστη (20 Αυγούστου 2018)

Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα οι προσκυνητές από την κοινότητα Απλικίου, τα περίχωρα  και την ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας προσήλθαν με ευλάβεια στην πανήγυρη των Αγίων Μεγαλομαρτύρων Ρηγίνου και Ορέστου, τόσο στον πανηγυρικό Εσπερινό της παραμονής το απόγευμα όσο και στη Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής, τη Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018.

Στο Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό των Αγίων Ρηγίνου και Ορέστου, την Κυριακή 19 Αυγούστου 2018, κατόπιν προσκλήσεως, χοροστάτησε και κήρυξε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Η συγκίνηση ήταν μεγάλη και για τον ίδιο τον Επίσκοπο Μεσαορίας, αλλά και για τους κατοίκους της κοινότητας, διότι οι πλείστοι τον ενθυμούνται όταν ερχόταν στο  Απλίκι για ακολουθίες και ομιλίες ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής (2001-2007).

Τον Επίσκοπο υποδέχθηκε συγκινημένος και κρατώντας το ιερό Ευαγγέλιο ο πολιός Ιερέας Οικονόμος π. Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, τον οποίο πλαισίωναν οι Ιερείς, π. Στέφανος Χρυσάνθου, π. Λεόντιος Πέτρου, π. Ανδρέας Ζορπάς και π. Αδάμος Αδάμου, καθώς και ο Διάκονος π. Δημητριανός Πέτσας.

Οι κυρίες υποδέχθηκαν τον Επίσκοπο με  καπνιστομέρρεχα για την καθιερωμένη δέηση της υποδοχής.

Τον πανηγυρικό Εσπερινό λάμπρυναν με το μουσικό τάλαντο οι Πρωτοψάλτες κ. Άριστος Θουκιδίδης και κ. Ανδρέας Βάβας. Για όλα είχε το γενικό πρόσταγμα ο κ. Ρηγίνος Χρυσοστόμου, Ιεροψάλτης και Εκκλησιαστικός Επίτροπος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος έκανε αναφορά στο μεγαλείο της προσφοράς της Υπεραγίας Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας, με αφορμή την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που αποδίδεται στις 23 Αυγούστου. Τόνισε την αξία και την τιμή της Παναγίας ένεκα  της υπακοής της στο θέλημα του Θεού. Η κυρία Θεοτόκος αναδείχθηκε Μητέρα της ζωής, του Κυρίου και Θεού και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού.

Με την υπακοή στο θέλημα του Θεού, των αναλογιών τηρουμένων, το ίδιο επιτέλεσαν και οι Μεγαλομάρτυρες Ρηγίνος και Ορέστης με τη ζωή και το έργο τους. Με τη σφοδρότητα της αγάπης και της πίστης του στον Τριαδικό Θεό, αντιμετώπισαν όλες τις προσβολές του αντικείμενου, του διαβόλου. Αντιστάθηκαν στις κακουχίες και φυλακίσεις. Από τη Χαλκηδόνα έφθασαν στην Κύπρο, στην περιοχή της Φασούλας Λεμεσού, όπου συνέχισαν το έργο τους μέχρι τον μαρτυρικό τους θάνατο.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Επίσκοπος Μεσαορίας, ευχήθηκε σε όλους τους προσκυνητές, κληρικούς και λαϊκούς, ως πλήρωμα της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας, να κρατάμε την παρακαταθήκη με πίστη και χαρά, καθώς και με επίγνωση ότι με μόνο τις ανθρώπινες δυνάμεις μας  είναι δύσκολα τα πράγματα και ελάχιστα τα επιτεύγματα. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, στην Εκκλησία, μόνο με τη βοήθεια του Θεού και τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου και των Αγίων όπως οι Μεγαλομάρτυρες Ρηγίνος και Ορέστης όλα είναι δυνατά.

Ο Πανηγυρικός Εσπερινός ολοκληρώθηκε με δέηση και περιφορά της ιερής εικόνας των Αγίων Μεγαλομαρτύρων Ρηγίνου και Ορέστου.

Ανήμερα της εορτής, τη Δευτέρα 20 Αυγούστου τελέστηκαν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή πολλών προσκυνητών, όπως και στον πανηγυρικό Εσπερινό.

Ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται η αξία, η ευλογία και η ευθύνη της διατήρησης των παραδόσεων και των εορτών των Αγίων μας και μάλιστα Αγίων ανθρώπων που γεννήθηκαν ή ήρθαν κατόπιν, έδρασαν και μαρτύρησαν στην πατρίδα μας, όπως οι τιμώμενοι Μεγαλομάρτυρες Ρηγίνος και Ορέστης.

 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Ανδρέας Κοσιάρης

Print Friendly, PDF & Email

Share this post