Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος: «Πατήστε τον εγωισμό, εγκολπωθείτε την ταπείνωση»

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος: «Πατήστε τον εγωισμό, εγκολπωθείτε την ταπείνωση»

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 28ης Αυγούστου 2018, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου στην ημικατεχόμενη Λευκωσία, Αρχιερατικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, χοροστατούντος  της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, πλαισιουμένου από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννη Ιωάννου και  κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. 

Κατά τη διάρκεια του εσπερινού αναπέμφθηκε δέηση και τελέστηκε αρτοκλασία, ενώ στο τέλος έγινε περιφορά (λιτανεία) της εικόνας Τιμίου Προδρόμου.

Παρών στον εσπερινό, ανάμεσα στο πλήθος του κόσμου, ήταν και ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης.

Τον Πανηγυρικό Εσπερινό Θείο Λόγο προς το παριστάμενο Εκκλησίασμα κήρυξε διδακτικότατα ο Μακαριώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη προσωπικότητα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου τονίζοντας εκτενώς τον ασκητικό Βίο του και τη διδασκαλία του περί μετανοίας. «Δεν τους ζητούσε να μετανοήσουν, γιατί ο Χριστός είχε έλθει στη γη για να τους κρίνει, αλλά τους ζητούσε να μετανοήσουν, να αλλάξουν δηλαδή νου και διαθέσεις και επιθυμίες, προκειμένου να μπορέσουν να πλησιάσουν τον Χριστό που έρχεται και να κατανοήσουν τον λόγο και τη διδασκαλία Του».

«Διότι, εάν ο άνθρωπος είναι προσκολλημένος σε αυτά που πιστεύει, σε αυτά που νομίζει, σε αυτά που κάνει, είναι γεμάτος από αυτά και δεν μπορεί να δεχθεί κάτι άλλο, δεν μπορεί να δεχθεί τον Χριστό, δεν μπορεί να ακούσει τι του λέει και να Τον ακολουθήσει, γιατί αυτός έχει τον επάρατο εγωισμό του, το δικό του πρόγραμμα, τις δικές του συνήθειες που δεν μπορεί να τις αλλάξει, και επομένως δεν μπορεί να γνωρίσει και να πλησιάσει τον Χριστό.

Ο Ηρώδης, σύμφωνα με τον Μακαριώτατο, θα ήταν καλύτερα να μην είχε γεννηθεί, όπως μας λένε και τα μεστά νοημάτων τροπάρια της εορτής αυτής. Διότι, προκειμένου να μην παραβεί ένα επίγειο όρκο που έδωσε, καρατόμησε τον Πρόδρομο και Βαπτιστή του Κυρίου μας. Πρώτα όμως, είχε δεχθεί μέσα του τη δαιμονική ενέργεια, δαιμονοποιήθηκε και στη συνέχεια προχώρησε και πρακτικά στην αμαρτία.

Ο Κύριός μας, τόνισε ο Μακαριώτατος, δεν προόρισε τον άνθρωπο για την απώλεια, αλλά για τη Βασιλεία Του. Όμως εμείς οι άνθρωποι, δαιμονοποιούμενοι με τον άκρατο εγωισμό μας, με τα θελήματά μας, αποδιώκουμε την Χάρη του Θεού, η οποία «ὑπερηφάνοις ἀντιτάσσεται» και οδηγούμαστε στην αιώνια αποτυχία. Ο εγωισμός μας, ο ετσιθελισμός μας, η οίησή μας, είναι η αιτία της απωλείας μας.

Ιεροδ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post