Εορτασμός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Πλατανιστάσα και στο Όμοδος (13-14 Σεπτεμβρίου 2018)

Εορτασμός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Πλατανιστάσα και στο Όμοδος (13-14 Σεπτεμβρίου 2018)

Μέσα σε κλίμα κατανύξης και ιεροπρεπούς απλότητος εορτάστηκε και φέτος η παγκόσμιος Ύψωσις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού από το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Κύπρου αλλά και από όλο τον Όρθόδοξο κόσμο.

Την Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού του Αγιασμάτι, κοντά στο χωριό Πλατανιστάσα, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου. Στην ιερή Ακολουθία συμμετείχε πλήθος πιστών από όλη την Κύπρο.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην αξία και τη δύναμη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού μέσα στη ζωή του Χριστιανού, ερμηνεύοντας τα τροπάρια της εορτής και ιδιαίτερα το Δοξαστικό των Αποστίχων. Το Τίμιο Ξύλο από σύμβολο κατάρας και τιμωρίας, έγινε το ζωηφόρο ξύλο του Σταυρού. Στη συνέχεια, υπενθύμισε στο εκκλησίασμα την ιστορία της έυρεσης του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη, η οποία πέρασε και από την Κύπρο, όπως επίσης και το γεγονός της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού από τον Αρχιεπίσκοπο Ιεροσολύμων Μακάριο, ενώ ο λαός αναφωνούσε πολλές φορές το «Κύριε ελέησον».

Στο τέλος του Εσπερινού έγινε λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού γύρω από τον Ιερό Ναό και δέηση ενώπιόν του.

Ανήμερα της εορτής, Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού στο Όμοδος προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Ο Πανιερώτατος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού στα Ιεροσόλυμα. Τόνισε ότι δεν προσκυνούμε ένα απλό ξύλο, ούτε λατρεύουμε το ξύλο, την ύλη,  αλλά το ξύλο που σταυρώθηκε ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός.

Η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού πραγματοποιήθηκε στο τέλος της Δοξολογίας. Επαναλήφθηκε και στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, στον προαύλιο χώρο της Μονής όπου το πλήθος των πιστών, από ευλάβεια και ακράδαντη πίστη, έσπευσε στην Χάρη του Τιμίου Σταυρού από όλα τα μέρη της νήσου μας.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Διαβάστε επίσης: 

Το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού στο Όμοδος

Ιερός Ναός Τιμίου Σταυρού του Αγιασμάτι, στην Πλατανιστάσα

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post