Ο Άγιος Σπυρίδων Επίσκοπος Χύτρων (19 Σεπτεμβρίου)

Ο Άγιος Σπυρίδων Επίσκοπος Χύτρων (19 Σεπτεμβρίου)

Ο Άγιος Σπυρίδων, που εορτάζουμε τη  19η  Σεπτεμβρίου, ήταν Επίσκοπος Χύτρων τον 8ο μ.Χ. αιώνα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον τόπο καταγωγής του, το χρόνο γέννησής του και το χρόνο κοίμησής του.

Γνωρίζουμε ότι ήταν Επίσκοπος Χύτρων και συμμετέσχε ως μέλος της αντιπροσωπείας της Κύπρου στην Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο, η οποία συνήλθε στη Νίκαια της Βιθυνίας από τις 24 Σεπτεμβρίου ως τις 13 Οκτωβρίου του 787 μ.Χ. Η Σύνοδος συνεκλήθη από την Αυτοκράτειρα Ειρήνη την Αθηναία, χήρα του εικονομάχου αυτοκράτορα Λεόντα Δ΄, η οποία επιτρόπευε τον ανήλικο υιό της Κωνσταντίνο Στ΄, επί Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Ταρασίου (ημέρα μνήμης του 25 Φεβρουαρίου), για να αντιμετωπίσει την Εικονομαχία, η οποία από το 726 μ.Χ. ταλαιπωρούσε την Εκκλησία. Συγκεκριμένα είχε απαγορευθεί η παρουσία εικόνων στους Ναούς και η προσκύνησή τους, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση, διωγμοί, βασανιστήρια και μαρτύρια πιστών χριστιανών, καταστροφή εικόνων και κειμηλίων, χωρισμός του λαού σε Εικονομάχους και Εικονόφιλους.

Δύο σοφοί μοναχοί, ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός (ημέρα μνήμης του 4 Δεκεμβρίου) και ο Όσιος Θεόδωρος ο Στουδίτης (ημέρα μνήμης του 11 Νοεμβρίου) διετύπωσαν τις ορθές, ορθόδοξες θέσεις για την τιμή και την προσκύνηση των αγίων εικόνων. Δηλαδή ότι οι εικόνες πρέπει να διατηρηθούν στους Ναούς, να τις σεβόμαστε και να τιμούμε τα πρόσωπα που εικονίζουν, ενώ η λατρεία ανήκει μόνο στο Θεό. Τις εισηγήσεις αυτές περιέλαβε στις αποφάσεις της η Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος, τα πρακτικά της οποίας υπέγραψε και ο Άγιος Σπυρίδων Επίσκοπος Χύτρων.

Ανδρέας Χ. Χριστοδούλου

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post