Οι Αγκαστινιώτες τίμησαν τους Αγίους Θεράποντες στην προσφυγιά (Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2018)

Οι Αγκαστινιώτες τίμησαν τους Αγίους Θεράποντες στην προσφυγιά (Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2018)

Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα οι Αγκαστινιώτες συνήχθησαν για να εορτάσουν και φέτος τη μνήμη του πολιούχου Αγίου Θεράποντος στην προσφυγιά.

Το μεσημέρι της Κυριακής, 14 Οκτωβρίου 2018, τελέστηκε η Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος του Οσίου Θεράποντος, του εν Σίντα και Αγκαστίνα ασκήσαντος, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενος από τον Οικον. π. Μάριο Παντελή και τον π. Χαράλαμπο στον ι.ν. Αγίου Θεράποντος και Αγίας Μαρίνας στις Αγγλισίδες.

Στην Ακολουθία παρέστησαν πλήθος Αγκαστινιωτών, η Κοινοτάρχης Αγκαστίνας κα. Αναστασία Γερολεμου, Βουλευτές, κοινοτάρχες, οι πρόεδροι των οργανωμένων συνόλων Αγκαστίνας και πιστοί από άλλες περιοχές της Κύπρου. Μάλιστα, παρευρέθηκαν απόδημοι Αγκαστινιώτες που ζουν στο εξωτερικό.

Μαζί με τον Όσιο Θεράποντα Σίντα και Αγκαστίνας εορτάστηκε και η μνήμη του Οσίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος, Επισκόπου Κύπρου.

Στο τέλος του Παρακλητικού Κανόνος τελέστηκε Αρτοκλασία, Δέηση υπέρ υγείας πάντων των Αγκαστινιωτών και υπέρ ανευρέσεως των Αγνοουμένων και Μνημόσυνα πάντων των τεθνεώτων Αγκαστινιωτών πριν την εισβολή και μετά στην προσφυγιά.

Ο Θεοφιλέστατος μετέφερε προς όλους τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου. Συνεχάρη την Κοινοτάρχη και όλους τους συντελεστές για την οργάνωση της σύναξης των συγχωριανών. Υπενθύμισε σε όλους ότι το χωριό τους αρχικά ονομαζόταν Άγιος Θεράπων. Γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντικές αυτές οι συνάξεις επειδή συμβάλλουν στη διατήρηση της μνήμης των παραδόσεών μας, των εορτών μας αλλά και στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των συγχωριανών. Είναι σημαντικό οι παλιοί να θυμούνται και οι νέοι να μαθαίνουν. Οι εορτές της Εκκλησίας μας είναι αυτές που μας κράτησαν ενωμένους μέσα στις δυσκολίες των καιρών και αυτές είναι που θα μας κρατήσουν και από δω και πέρα.

Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος προσέφερε στον π. Μάριο Παντελή, τον εφημέριο του ι.ν. Αγίου Θεράποντος και Αγίας Μαρίνας, ένα πιστό αντίγραφο της εικόνας της Αγίας Παρασκευής, η οποία υπήρχε πάνω στο τέμπλο του ι.ν. Αγίας Παρασκευής στην Αγκαστίνα. Ο ναός είχε αρχίσει να χτίζεται το 1878. Οι Τουρκοκύπριοι που είχαν μεταφερθεί στην Αγκαστίνα από το Πεντάκωμο το 1975 τον μετάτρεψαν σε τζαμί, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αγκαστινιώτη μακαριστού κοινοτάρχη Χρίστου Διάκου που δίνει στο βιβλίο του «Αγκαστίνα – Ιστορία και Παράδοση».

Στο τέλος, η Κοινοτάρχης Αγκαστίνας, κα. Αναστασία Γερολέμου ανέγνωσε την ομιλία της, στην οποία τόνισε το χρέος όλων να συνεχίσουν το αγώνα τους, ο καθένας από τη θέση του, έτσι ώστε να βρεθεί μια δίκαιη λύση και να επιστρέψουν όλοι οι εκτοπισμένοι στα σπίτια τους. Ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας, πρόεδρο των κατεχόμενων Εκκλησιαστικών Επιτροπών της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας για την καλή συνεργασία και τον συντονισμό της σύναξης των συγχωριανών.

Ακολούθησε συνεστίαση των Αγκαστινιωτών στην Κοφίνου.  

 

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

**********************************************

Ακολουθεί η ομιλία της Κοινοτάχρχου Αγκαστίνας, κ. Αναστασίας Γερολέμου…

 

 

Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Μεσαορίας  κ. Γρηγόριε

Έντιμοι κ. Βουλευτές 

Συνάδελφοι κοινοτάρχες

Αγαπημένοι μου συγχωριανοί

Φίλοι της Αγκαστίνας

 

Φιλοξενούμαστε σήμερα στον Ιερό τούτο Ναό για να τιμήσουμε την μνήμη του Αγίου μας , του  Αγίου Θεράποντα να προσευχηθούμε για την ανεύρεση των αγνοούμενων μας και να τιμήσουμε την μνήμη όλων των συγχωριανών Αγκαστινιωτών που δεν είναι κοντά μας .

Για ακόμη μια φορά , είχαμε σαν οδηγό μας ,την αγάπη για τον τόπο που μας γέννησε την Αγκαστίνας μας, γιαυτό και βρισκόμαστε εδώ ,για αυτό που μας ενώνει!

Είμαι σίγουρη ότι ο καθένας μας ,μέσα του αυτή την στιγμή θα έλεγε μακάρι να ήμασταν εκεί στην δική μας  εκκλησία !

Και η   μνήμη ελεύθερα θα ταξίδεψε  πίσω στο χρόνο όσο πιο γρήγορα γινόταν  για να θυμηθεί την τελευταία φορά που άναψε το κερί του ευλαβικά , προσευχήθηκε ελεύθερα στον Άγιο Θεράποντα στην Αγκαστίνα μας.

Και εμείς τότε μικρά  παιδιά που χανόμασταν μέσα στην πανήγυρη μέσα στην χαρά!!!!

Μακάρι αγαπητοί μου τούτη η χαρά να μην αργήσει να ξαναρθεί . Μεγαλώσαμε και σε όλες τις γιορτές της Χριστιανοσύνης θυμάμαι όλους να λένε:

Χρόνια πολλά  , καλή χρονιά και σύντομα στα σπίτια μας ,

Καλό Πάσχα , καλή Ανάσταση και σύντομα Ανάσταση στην πατρίδα μας και τα χρόνια περνούν χάνονται πολλές φορές και η υπομονή  πρέπει όμως να  έχουμε  πίστη  έχουμε χρέος να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την στιγμή, την ευλογημένη που θα βρεθεί μια δίκαιη λύση γιατί εμείς οι εκτοπισμένοι πρόσφυγες της Αγκαστίνας θέλουμε να επιστρέψουμε στην πατρική γη μας  όπως και ο κάθε πρόσφυγας .

Ο αγώνας όλων των προσφύγων  είναι κοινός αυτό δηλώνει και η παρουσία των γειτόνων μας κοινοταρχών όπως επίσης και των βουλευτών της επαρχίας μας  που έχουμε την χαρά και τιμή  να έχουμε σήμερα μαζί μας .

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας στερεί αυτά που μας ανήκουν .

Όπως και εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να εγκαταλείπουμε αυτά που μας ανήκουν !

Εύχομαι μέσα από την ψυχή μου , με όλες μου  τις δυνάμεις  κάθε φορά να είμαστε περισσότεροι και ακόμη περισσότεροι ανεξάρτητος πολιτικής πεποίθησης στο κάλεσμα του Κοινοτικού Συμβουλίου και της Εκκλησιαστικής επιτροπής Αγίας Παρασκευής Αγκαστίνας .

 Ας ευχηθούμε επίσης,

 όπως μέσα στις ενέργειες που κάνει η διερευνητική επιτροπή για την αναστύλωση των μνημείων στα κατεχόμενα να είναι και οι δικοί μας Ναοί .

Αγαπημένοι μου συγχωριανοί ,

Ας αφήσουμε πίσω μας , τον  όποιο πόνο , και να δούμε μαζί αυτά που μας ενώνουν αυτά που θα μας  κάνουν δυνατούς για να αντέξουμε ότι μας περιμένει και να διατηρούσε ζωντανά τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ , ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ,ΤΗΝ ΑΓΚΑΣΤΙΝΑΣ ΜΑΣ .

 

Αναστασία Γερολέμου

Κοινοτάρχης Αγκαστίνας

14 Οκτωβρίου 2018

Δείτε την ανακοίνωση εδώ: Οι εκτοπισμένοι της Αγκαστίνας εορτάζουν τον Άγιο Θεράποντα (14 Οκτωβρίου 2018)

Print Friendly, PDF & Email

Share this post