Οι Κυθρεώτες και όλοι οι εκτοπισμένοι της ευρύτερης περιοχής της Κυθρέας εόρτασαν τον Ιεράρχη των Προσφύγων, Άγιο Δημητριανό Κυθρέας (5-6 Νοεμβρίου 2018)

Οι Κυθρεώτες και όλοι οι εκτοπισμένοι της ευρύτερης περιοχής της Κυθρέας εόρτασαν τον Ιεράρχη των Προσφύγων, Άγιο Δημητριανό Κυθρέας (5-6 Νοεμβρίου 2018)

Τη Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2018, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου στον ι.ν. Παναγίας Παλουριωτίσσης, όπου οι εκτοπισμένοι Κυθρεώτες εόρτασαν τον Άγιο Δημητριανό, επίσκοπο Κυθρέας. Στον περικαλλή Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας φυλάσσονται τα ιερά λείψανα του Αγίου Δημητριανού και η ιερή εικόνα της Παναγίας Χαρδακιωτίσσης της Κυθρέας.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού ανεπεύθη δέηση υπέρ ανευρέσεως των αγνοουμένων μας και της ταχείας επανόδου πάντων των εκτοπισμένων στις εστίες τους. Επίσης, τελέστηκαν Μνημόσυνα πάντων των τελειωθέντων κληρικών, διδασκάλων, δημάρχων, κοινοταρχών, πεσόντων κατά τους απελευθερωτικούς αγώνας του γένους εκ της κωμοπόλεως Κυθρέας.

Τον πανηγυρικό λόγο της Εορτής εκφώνησε ο Εκκλησιαστικός Επίτροπος Παναγίας Χαρδακιωτίσσης κ. Στυλιανός Πετάσης, Ταξίαρχος ε.α., ο οποίος αναφέρθηκε στο βίο του Ιεράρχου των Προσφύγων και στον τρόπο που οι Κυθρεώτες τιμούσαν από παλιά τη μνήμη του στην Κυθρέα. Ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο ο οποίος, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, οργάνωσε τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές της ευρύτερης περιοχής της Κυθρέας και έφερε μαζί όλους τους εκτοπισμένους της Αρχιεπισκοπικής περιφερείας (διαμερίσματος Μεσαορίας).

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος προσέφερε στον κ. Στυλιανό Πετάση, εκ μέρους του Μακαριωτάτου, ένα βιβλίο για τις κατεχόμενες Εκκλησίες της Κύπρου του οποίου συγγραφέας είναι ο εκ Παλαικύθρου κ. Αθανάσιος Παπαγεωργίου.

Στο τέλος του Εσπερινού έγινε λιτάνευση των ιερών λειψάνων του Αγίου Δημητριανού και της ιερής εικόνος του, πέριξ του ναού.

Στον πανηγυρικό εσπερινό παρέστησαν Βουλευτές, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Εκπρόσωπους του Αρχηγού του ΓΕΕΦ, του Διοικητού της ΕΛΔΥΚ, του Δημάρχου Λευκωσίας, ο Δήμαρχος Κυθρέας, οι Πρόεδροι των Σωματείων «Οι Χύτροι», ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, του Ομίλου Γυναικών Κυθρέας, Κοινοτάρχες των ενοριών της Κυθρέας και της ευρύτερης περιοχής Κυθρέας και Μεσαορίας, τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Χαραρδακιωτίσσης και άλλων ενοριών της Κυθρέας και άλλων κοινοτήτων.

Την επομένη, ανήμερα της εορτής, 6 Νοεμβρίου 2018, τελέστηκε θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου στον ίδιο Ιερό Ναό.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στη σημασία της υπακοής μέσα στη ζωή του κάθε Χριστιανού. Η υπακοή στο θέλημα του ανωτέρου πρέπει να γίνεται, σύμφωνα με το λόγο του Αποστόλου Παύλου, «μετὰ χαρᾶς … καὶ μὴ στενάζοντες». Το ανώτερο παράδειγμα υπακοής είναι αυτό του Κυρίου Ιησού Χριστού προς τον Θεό Πατέρα. Αυτό τονίζει σε πολλές περιπτώσεις ο Χρίστος μέσα στο Ευαγγέλιο: «οὐ ζητῶ τὸ θέλημα τὸ ἐμόν, ἀλλὰ τὸ θέλημα τοῦ πέμψαντός με πατρός». Επίσης, έχουμε το παράδειγμα της υπακοής του Αβραάμ προς τον Θεό αλλά και του Ισαάκ προς τον Αβραάμ. Τέλος, ευχήθηκε ο Θεοφιλέστατος σε όλους χρόνια πολλά με υγεία και του χρόνου να εορτάσουμε τη μνήμη του Αγίου Δημητριανού σε συνθήκες ελευθερίας στην Κυθρέα.

Γραφείο Ενημέρωσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου  

 

********************************************

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Παναγίας Χαρδακιωτίσσης, καθώς  και όλες οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές των Ενοριών της Κυθρέας και των περιχώρων, σε συνεργασία με το Δήμο Κυθρέας, το Σωματείο «Οι Χύτροι» και όλα τα οργανωμένα σύνολα της περιοχής, προσκαλούν τους πιστούς στον εορτασμό του Αγίου Δημητριανού Επισκόπου Κυθρέας, του Αγίου των προσφύγων.

Το Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018, ώρα 4:30 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Παναγίας παλλουριωτίσσης, όπου  φυλάσσονται τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Δημητριανού και η Ιερή Εικόνα της Παναγίας Χαρδακιωτίσσης.

Του Εσπερινού θα προστεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Τον πανηγυρικό της Εορτής θα εκφωνήσει ο Εκκλησιαστικός Επίτροπος Χαρδακιωτίσσης κ. Στυλιανός Πετάσης, Ταξίαρχος ε.α.

Στο τέλος του Εσπερινού θα γίνει λιτάνευση του Εικονίσματος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Δημητριανού, καθώς και της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Οδηγήτριας Χαρδακιωτίσσης.

Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου, ανήμερα της εορτής, θα τελεστεί Όρθρος και Θείας Λειτουργία προϊσταμένου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον ίδιο ιερό ναό.

Στο τέλος του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας θα αναπευθεί Δέησης υπέρ υγείας πάντων των εκτοπισμένων, υπέρ ανεύρεσης των αγνοουμένων μας και ταχείας επάνοδο όλων των εκτοπισμένων στις εστίες τους.

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, για την Εκκλησιαστική Παναγίας Χαρδακιωτίσσης

Print Friendly, PDF & Email

Share this post