Ι΄ Συνάντηση εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών στο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου

Ι΄ Συνάντηση εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών στο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018, η Ι΄ Συνάντηση των εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών στο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Μητροπόλεων, Επισκοπών και Μονών καθώς και συνεργάτες του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

Ο Πρόεδρος του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ενημέρωσε για τις ενέργειες που έγιναν τους τελευταίους μήνες για προώθηση των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και γενικά του Θρησκευτικού Τουρισμού. Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι ενημέρωσαν για τις δραστηριότητες, τα έργα που προωθήθηκαν ή έγιναν, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στις περιφέρειές τους. Γενική διαπίστωση είναι ότι ο Θρησκευτικός Τουρισμός αναπτύσσεται στην Κύπρο αρκετά, με πιθανότητες περαιτέρω αύξησης και ότι οι επενδύσεις σ΄ αυτόν είναι ιδιαίτερα αποδοτικές.

Ο Θεοφιλέστατος ενημέρωσε ιδιαίτερα για τις εκδόσεις του Γραφείου, τη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για το πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων, καθώς και τη συνεργασία με τον ΚΟΤ για την προώθηση των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και γενικότερα του Θρησκευτικού Τουρισμού.

Το Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων, καρπός της συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, λειτουργεί για τέταρτο σχολικό έτος, και πρόσφατη σύσκεψη λειτουργών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και εκπροσώπων του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων τροχιοδρόμησε αλλαγές για περαιτέρω βελτίωση του Προγράμματος. Αποφασίστηκε να γίνει εισήγηση στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για περαιτέρω βελτιώσεις.

Στη Συνάντηση προσκλήθηκαν και μίλησαν ο κ. Βασίλης Σταματάρης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου, ο κ. Σταύρος Χατζησάββα, εκδότης του εντύπου «Τουριστικά και Πολιτιστικά νέα», και η κ. Νατάσα Ιερείδου, ιστορικός τέχνης, οι οποίοι διετύπωσαν διάφορες παρατηρήσεις και υπέβαλαν διάφορες εισηγήσεις, για τις οποίες ακολούθησε συζήτηση.

Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν την Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, όπου τους υποδέχθηκε και τους ξενάγησε ο Διευθυντής του Ιδρύματος κ. Χρίστος Κουκλιώτης, και στη συνέχεια την Εξαρχία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, όπου τους υποδέχθηκε και τους ξενάγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος.

Τη Συνάντηση φιλοξένησε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, με τις ευλογίες της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου Β΄. Με οδηγίες του Μακαριωτάτου το μεσημέρι παρατέθηκε γεύμα  στα μέλη της Ι΄ Συνάντησης στο Εστιατόριο “Γεύσασθαι” της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου.

Ανδρέας Χ. Χριστοδούλου και Ραφαήλ Χ. Μισιαούλης, συνεργάτες του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post