Θεία Λειτουργία στο κατεχόμενο χωριό Λεονάρισσο της Καρπασίας

Θεία Λειτουργία στο κατεχόμενο χωριό Λεονάρισσο της Καρπασίας

Την περασμένη Κυριακή 28/10/18 τελέσθηκε αρχιερατική θεία Λειτουργία στον λεηλατημένο ιερό Ναό του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, στο κατεχόμενο χωριό Λεονάρισσο της Καρπασίας της Κύπρου. Της θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, συλλειτουργούντων του πρωτ. Μιχαήλ Σπανού ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το Λεονάρισσο, και των διακόνων Βασιλείου Κωνσταντίνου (εκ Λευκωσίας) και Ανδρέου Δημητρίου (εκ Λεμεσού). Στη θεία Λειτουργία συμμετείχε και μεγάλος αριθμός χωριανών οι οποίοι έφθασαν στην Εκκλησία είτε με ιδιωτικά οχήματα είτε με λεωφορεία τα οποία είχαν ενοικιασθεί από το Προσφυγικό Σωματείο του χωριού.

Η πραγματοποίηση της τέλεσης της θείας Λειτουργίας έγινε μετά από πολλές προσπάθειες της Επισκοπής Καρπασίας, του Κοινοτάρχη του χωριού κ. Γιαννάκη Καϊλή και των φιλότιμων μελών του Προσφυγικού Σωματίου «Άγιος Δημήτριος Λεοναρίσσου», το οποίο Σωματείο ανέλαβε και όλα τα αναγκαία έξοδα που έπρεπε να καλυφθούν για να είναι εφικτή η τέλεση της θείας Λειτουργίας.

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου όταν κτίσθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, ήταν μία από τις πιο μεγάλες Εκκλησίες της Καρπασίας και βρίσκεται στο μέσον του χωριού επί του παλαιού δρόμου Αμμοχώστου-Αποστόλου Ανδρέου. Αρχιτεκτονικά ανήκει στον «νεογοτθικό» ρυθμό. Ιδιαίτερης αξίας τυγχάνει το σκαλιστό κωδωνοστάσιο του ναού, από τα λίγα της Κύπρου, έργο των περίφημων «Καϊμακλιωτών λιθοξόων». Δυστυχώς σήμερα η Εκκλησία βρίσκεται σε πραγματικά άθλια κατάσταση και κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες νέων ιεροσυλιών και βανδαλισμών του ιερού αυτού χώρου από τους κατακτητές. Μεγάλος προβληματισμός για τους χωριανούς αποτελεί και το κωδωνοστάσιο το οποίο βρίσκεται σε ετοιμόρροπη κατάσταση. Από τις αρχές του 20ου αιώνα, η πανήγυρις του Αγίου Δημητρίου στο Λεονάρισσο διαρκούσε τρεις μέρες και ήταν μία από τις μεγαλύτερες εμποροπανηγύρεις της Κύπρου, με τη συμμετοχή μάλιστα (στο εμπόριο) και Τουρκοκυπρίων. Η πανήγυρις είχε και χαρακτήρα ετήσιου «δελτίου ειδήσεων», όπου ενημερώνονταν οι κάτοικοι της περιοχής, διά μέσου των λαϊκών ποιητάρηδων, για τα σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην υπόλοιπη Κύπρο.

Μετά από την Τουρκική εισβολή του 1974, ο ναός του Αγίου Δημητρίου ελειτουργείτο από τον αείμνηστο ιερέα του χωριού παπαΓεώργο Ζαχαρία, τον οποίο όμως οι κατοχικές αρχές οδήγησαν στον δρόμο της προσφυγιάς το 1977 μαζί με την πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού. Τότε ο Ναός μετετράπη σε Τζαμί, ενώ με το κτίσιμο νέου Τζαμιού στο χωριό ο Ναός του Αγίου Δημητρίου εγκαταλείφθηκε στο έλεος του χρόνου, των καιρικών συνθηκών και των βανδαλισμών. Μετά το 1977, για πρώτη φορά ο Ναός του Αγίου Δημητρίου λειτουργήθηκε ξανά το 2015, το 2016 και φέτος.

Μάριος Σάββα

Print Friendly, PDF & Email

Share this post