Το Παλαίκυθρο εόρτασε τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης στην προσφυγιά (25 Νοεμβρίου 2018)

Το Παλαίκυθρο εόρτασε τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης στην προσφυγιά (25 Νοεμβρίου 2018)

Για ακόμη μια χρονιά οι εκτοπισμένοι της κατεχόμενης κοινότητος Παλαικύθρου συνάχθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της Πανσόφου, στην προσφυγιά.

Την Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2018, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου (Συνοικισμό Λατσιών) προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατουμένου υπό των κληρικών της ενορίας, Πρωτ. Χρίστου Χρίστου, ο οποίος κατάγεται από το Μαραθόβουνο και είναι μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Προφήτη Ηλία Μαραθοβούνου και Οικονόμου Μηνά Θεοδούλου, ο οποίος κατάγεται από το Παλαίκυθρο και είναι μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Παλαικύθρου.

Ανάμεσα στους πιστούς που συνάχθηκαν στον Ιερό Ναό παρεβρέθηκαν ο Δήμαρχος Λατσιών κ. Χρίστος Πιτταράς, οι ευρωβουλευτές Κώστας Μαυρίδης και Λεφτέρης Χριστοφόρου, ο οποίος εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο, εκπρόσωποι κομμάτων, σωματείων και ογανωμένων συνόλων και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Παλαικύθρου, οι οποίοι ήρθαν να τιμήσουν όλους τους ηρωικώς πεσόντες Παλαικυθρώτες κατά την τουρκικήν εισβολή του 1974, αλλά και όλους τους προαπελθόντες κληρικούς, διδασκάλους, κοινοτάρχες, ευεργέτες της κοινότητος Παλαικύθρου, με πρώτο στον κατάλογο τον Ιερέα Γεώργιο Αθανασίου, ο οποίος μαρτύρησε στα χέρια των εισβολέων.  

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής ερμηνεύοντας τον λόγο του Κυρίου: «τὰ ἀδύνατα παρὰ ἀνθρώποις δυνατὰ παρὰ τῷ Θεῷ ἐστιν» (Λκ. ιη΄ 27). Αυτό μας το φανερώνει με τον βίο της η τιμώμενη Αγία Αικατερίνη. Αυτή η μεγάλη Αγία της Εκκλησίας, η οποία τιμάται ανα την οικουμένη, ήταν προικισμένη από τον Θεό με σοφία, τόσο κοσμική όσο και αγιοπνευματική. Έζησε στην αρχαία πόλη του πολιτισμού και των γραμμάτων, την Αλεξάνδρεια των χρόνων των διωγμών.

Εκτός από το μαρτύριο της συνειδήσεως, το οποίο ο κάθε χριστιανός το βιώνει καθημερινά, η Αγία Αικατερίνη πέρασε και από το μαρτύριο του αίματος ομολογώντας τον αληθινό Τριαδικό Θεό. Σήμερα εμείς, παρά τις συνθήκες κατοχής που επικρατούν στη μεγαλόνησό μας, δε βιώνουμε το μαρτύριο του αίματος που βιώνουν αδελφοί μας σε άλλα μέρη του κόσμο και ιδιαίτερα της Μέσης Ανατολής. Εντούτοις, όλοι μας ζούμε το μαρτύριο της συνειδήσεως και καλούμαστε να είμαστε φως χριστού μέσα στον κόσμο, έτσι ώστε να δοξάζεται το όνομα του Πανάγαθου Τριαδικού Θεού.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το Μνημόσυνο πάντων των ηρώων και των κεκοιμημένων του κατεχόμενου Παλαικύθρου. Ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε όλους τους χωριανούς για το έργο που επιτελούν προς δόξα Θεού και προς διατήρηση της μνήμης των πατρικών μας εστιών. Ιδιαίτερα, τίμησε την κα. Μυροφόρα Λοΐζου εκ Παλαικύθρου για την πλούσια προσφορά της στο έργο της κοινότητός της. Της προσέφερε, εκ μέρους της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυστοστόμου Β΄, το βιβλίο που επιμελήθηκε ο εκ Παλαικύθρου κ. Αθανάσιος Παπαγεωργίου με τίτλο «Εικόνες της Κύπρου».

Σύντομη προσφώνησε είπε ο Πρόεδρος του Σωματείου «Ελεύθερο Παλαίκυθρο» κ. Σόλωνας Φωτιάδης.  Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Ευρωβουλευτής κ. Λευτέρης Χριστοφόρου, μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρους της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου το στεφάνι κατέθεσε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Ακολούθως, κλήρος και λαός έψαλλαν τον Εθνικόν Ύμνον.

Ακολούθησε κέρασμα στην αίθουσα του Σωματίου «Παρθενώνας Προσφύγων Λατσιών», απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου. Εκεί, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης δώθηκε η ευκαιρία όλων των παρισταμένων να επικοινωνήσουν με τον Επίσκοπο θέματα που αφορούν τις Εκκλησίες και τις κατεχόμενες Ενορίες και Κοινότητες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Το ενδιαφέρον είναι ότι όλοι οι εκτοπισμένοι του Παλαικύθρου συμφώνησαν μαζί με την Παναγία μας τη Γαλακτοτροφούσα στις 2 Φεβρουαρίου και την Αγία Αικατερίνη στις 25 Νοεμβρίου, οφείλουμε επίσης να τιμούμε στις 17 Σεπτεμβρίου τον Όσιο Σωτήρειχο, ο οποίος ασκήτευσε στη περιοχή του Παλαικύθρου.

 

Διάκονος Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

 

 


 

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Παλαικύθρου, το Kοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα του Παλαίκυθρου, προσκαλούν τους πιστούς στην καθιερωμένη πανήγυρη της Αγίας Αικατερίνης, στις 24– 25 Νοεμβρίου 2018, στον Ι. Ν. Αγίου Ελευθερίου στον Συνοικισμό Λατσιών.

Το απόγευμα του Σαββάτου 24 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 4.30 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ι. Ν. Αγίου Ελευθερίου στον Συνοικισμό Λατσιών, στον οποίο θα συμμετάσχουν οι εκ Παλαικύθρου κληρικοί, Αρχιμ. Παναγιώτης Χριστοδούλου και Οικονόμος Μηνάς Θεοδούλου.

Την επόμενη, Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018, θα τελεστεί Όρθρος και Θ. Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, ο οποίος θα κηρύξει τον θείο λόγο.

Καλούνται οι εκτοπισμένοι από το Παλαίκυθρο και όσοι τιμούν τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος και Πανσόφου Αικατερίνης να συμμετάσχουν στον εορτασμό, ιδιαίτερα προσκαλούμε τη νεολαία μας. 

Μπορούν όσοι επιθυμούν να προσφέρουν άρτους και κόλλυβα για την εορτή και τα μνημόσυνα.

Να σημειωθεί ότι το 1974 υπήρχαν ερείπια της Εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης στα νότια της Παναγίας Γακτοτροφούσας Παλαικύθρου.

 Επίσης, κατά τη θεία Λειτουργία θα πραγματοποιηθούν: δέηση για επιστροφή στην κατεχόμενη σήμερα πατρώα γη μας και ιερά μνημόσυνα, τα οποία οργανώνει το Σωματείο «Ελεύθερο Παλαίκυθρο» για όλους τους τεθνεώτες του Παλαικύθρου.

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Γαλλακτοτροφούσης Παλαικύθρου

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post