Με λαμπρότητα εόρτασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τα Ονομαστήρια του

Με λαμπρότητα εόρτασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τα Ονομαστήρια του

 Ανήμερα της εορτής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τελέστηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στην παλαιά Λευκωσία, Αρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος άγει τα σεπτά ονομαστήριά του.

Με τον εορτάζοντα Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, και Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Επίσης, στο συλλείτουργο έλαβαν μέρος ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννης, ο Γέρων του ι. Ιβηριτικού Κελλίου Αγίας Άννης Αρχιμ. Αντίπας, ο Διευθυντής της Ιερατικής Σχολής Κύπρου «Απόστολος Βαρνάβας» Αρχιμ. κ. Βενέδικτος και πολλοί άλλοι κληρικοί.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν εκπρόσωποι της πολιτείας, εκπαιδευτικοί και πλήθος πιστών.

Το κήρυγμα του θείου λόγου εκφώνησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος Μουσουρούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ομοιότητα της σταυρικής πορείας του εορταζομένου αγίου με αυτήν του Μακαριωτάτου, ο οποίος διήλθε πολλές φορές δύσκολες περιστάσεις, όμως πάντοτε με την πίστη στο Χριστό και την άπειρη αγάπη Του προς εμάς, η οποία είναι «πέραν του κανονικού», δεν άφησε τον εαυτό του να στενοχωρηθεί, ακολουθώντας το παύλειο «θλιβόμενοι ἀλλ’ οὐ στενοχωρούμενοι».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, συνόδευσαν τον Μακαριώτατο οι Ιεράρχες, ο κλήρος και ο λαός στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, προπορευομένων των Ιεροψαλτών. Εκεί εψάλη ο Πολυχρονισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου.

Κατόπιν, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους για τις ευχές και ευχήθηκε σε όλους υγεία και δύναμη με τις πρεσβείες του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Ο Μακαριώτατος δέχθηκε τις ευχές των επισήμων και του πιστού λαού και στη συνέχεια παρέθεσε επίσημο γεύμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε εκπροσώπους της Πολιτείας, στα μέλη της Ιεράς Συνόδου και σε στενούς συνεργάτες του, στην επίσημη τραπεζαρία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Πριν το τέλος του γεύματος, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη και εξέφρασε την άμετρη συμπαράστασή του στην κρίσιμη αυτή καμπή του εθνικού θέματος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε αντιφώνησή του, επισήμανε ότι η Κυπριακή πολιτεία, αν και κοσμικό κράτος, εντούτοις με ένα ιδιαίτερο τρόπο συνεργάζεται με την Εκκλησία, γεγονός που τον ικανοποιεί ιδιαίτερα. Ευχήθηκε στον Μακαριώτατο έτη πολλά επ’ αγαθώ του Έθνους μας, αφού, όπως διαπίστωσε και ιδίοις όμμασι, δεν βλέπει ότι υπάρχει ασθένεια στον Μακαριώτατο.

Μετά το πέρας του γεύματος, ανταλλάχθηκαν ευχές μεταξύ των παρευρισκομένων.

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου,

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post