Οι Βατυλιώτες εόρτασαν και εφέτος στην Προσφυγιά την Αγία Βαρβάρα και τον Άγιο Νικόλαο (Κοφίνου, 3 Δεκεμβρίου 2018)

Οι Βατυλιώτες εόρτασαν και εφέτος στην Προσφυγιά την Αγία Βαρβάρα και τον Άγιο Νικόλαο (Κοφίνου, 3 Δεκεμβρίου 2018)

Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ξανασυναντήθηκαν οι πρόσφυγες της κατεχόμενης κωμόπολης Βατυλής του κάμπου της Μεσαορίας, για να τιμήσουν μαζί την Μεγαλομάρτυρα Αγία Βαρβάρα και τον Άγιο Νικόλαο Αρχιεπίσκοπο Μύρων της Λυκίας.

Τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον νεόδμητο ναό της Αγίας Φωτεινής της Καρπασίτιδος, στην κοινότητα Κοφίνου. Του Εσπερινού προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τους ιερείς της Βατυλής Πρωτοπρεσβύτερο π. Παντελεήμων Δαλίτη και Πρωτοπρεσβύτερο π. Ανδρέα Σπυρίδη, καθώς και τον εφημέριο του ναού Οικονόμο π. Ανδρέα Παρπόττα, από την Καρπασία.

Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βατυλής και Εκκλησιαστικός Επίτροπος Αγίου Γεωργίου Βατυλής κ. Γιώργος Σταύρου, η Πρόεδρος της Κοινότητας Κοφίνου και Εκκλησιαστικός Επίτροπος Αγίου Γεωργίου Βατυλής κ. Δέσπω Χαραλάμπους, η οποία τέλεσε την εορτή και προσέφερε άρτους και κόλλυβα και κατόπιν κεράσματα στο Κέντρο «Μαρίνα». Επίσης παρέστησαν ο Κοινοτάρχης Ακανθούς κ. Ανδρέας Σκουτάρης και η Εκκλησιαστικός Επίτροπος Παναγίας Τρυπημένης κ. Χρυστάλλα Σκουτάρη, μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Βατυλής, η Πρόεδρος του Ταμείου Κοινωνικής Ευημερίας Βατυλιωτών κα Κούλα Παρασκευά, ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΟΜΟΝΟΙΑ» Βατυλής κ. Ιωάννης Γαβριήλ, και ο κ. Σταύρος Χατζησάββας Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Βατυλής.

Στην ομιλία του ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στη ζωή και τους αγώνες τόσο της Αγίας Βαρβάρας όσο και του Αγίου Νικολάου. Ο καθένας προσέφερε τον καλό του εαυτό για την αγάπη του Χριστού και το έργο της Εκκλησίας. Επιπλέον, επισήμανε την αξία των εορτών και τη διατήρηση της μνήμης και νοσταλγίας της κατεχόμενης γης. Ιδιαιτέρως υπογράμμισε την ανάγκη σύνδεσης της νέας γενεάς των βατυλιωτών, με τη γη και τον κόσμο της Βατυλής.

Ο Μεσαορίας Γρηγόριος μετέφερε σε όλους τους πιστούς τις ευχές και την πατρική αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου και ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή και τη συνεργασία για την επίτευξη αυτής της λατρευτικής σύναξης.

Τέλος, ευχήθηκε σε όλους καλές γιορτές και καλά Χριστούγεννα να αξιωθούμε.

Να σημειωθεί ότι η Βατυλή έχει αρκετές Εκκλησίες και ιερά μνημεία και εντός και εκτός της κατοικήσιμης περιοχής. Εκτός από τον Άγιο Γεώργιο στο κέντρο της Βατυλής, την Παναγία και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ στα βόρεια του κοιμητηρίου προς την Σίντα και τη Λύση, υπάρχουν ακόμη δύο ναοί στη Βατυλή, της Αγίας Βαρβάρας και του Αγίου Νικολάου, ο τελευταίος μετετράπη σε τζαμί, κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας (μετά το 1571).

Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Βατυλής

 

 

 


Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Βατυλής, το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της τουρκοκρατούμενης Βατυλής, προσκαλούν τους πιστούς στον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρα (4 Δεκεμβρίου) και Αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου).

Το απόγευμα της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 5.00 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον ιερό ναό Αγίας Φωτεινής της Καρπασίτιδος στην Κοφίνου, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου και συμαραστατούμενου από τους Βατιλιώτες Ιερείς.

Την επόμενη, Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018, ανήμερα της εορτής, θα τελεστεί Όρθρος και Θ. Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό.

Καλούνται οι εκτοπισμένοι από τη Βατυλή και όσοι τιμούν τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας να συμμετάσχουν στον εορτασμό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να μιλήσουν με τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ανδρέα Σπυρίδη στο κινητό τηλέφωνο 99938524.

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Βατυλής.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post