Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: “Ο άνθρωπος χωρίς τον Θεό δεν κορέννυται”

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: “Ο άνθρωπος χωρίς τον Θεό δεν κορέννυται”

Επτά και πλέον χρόνια μετά από εκείνο το ξημέρωμα που σημάδεψε ολόκληρο το νησί της Κύπρου και πλήγωσε τις καρδιές όλων, επτά χρόνια χωρίς δεκατρείς συμπατριώτες μας, που έτρεξαν χωρίς δεύτερη σκέψη στο καθήκον, επτά χρόνια από τότε που η εκκωφαντική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί συνετάραξε ολόκληρη την Κύπρο και άφησε ένα ανεξίτηλο στίγμα. Μια ξαφνική καταστροφική λάμψη, σκόρπισε τον θάνατο, την οδύνη, τον όλεθρο, τον οδυρμό. Αδύναμες οι λέξεις και φτωχές, να αποδώσουν τον θρήνο που ακολούθησε τη θυσία των δεκατριών ηρώων.

Ένα από τα τραγικά θύματα της φονικής έκρηξης στο Μαρί ήταν και ο Μιχάλης Ηρακλέους, του οποίου τη μνήμη τιμήσαμε σήμερα. Γιος του Σόλωνα και της Σαντάλ, ο Μιχάλης γεννήθηκε το 1967 στη Λευκωσία. Έχασε από πολύ μικρός τη μητέρα του και αργότερα και τον πατέρα του. Το 1984 αποφοίτησε από το Α’ Λύκειο Κύκκου και αμέσως μετά κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά, όπου υπηρέτησε τη θητεία του στο Πεζικό. Το 1989 νυμφεύθηκε τη Μαρία Κωνσταντίνου, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Σόλωνα και τον Άντυ. Δέκα χρόνια αργότερα, προσλήφθηκε στην Εθνική Φρουρά ως Εθελοντής Πενταετούς Υποχρέωσης και τοποθετήθηκε στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών. Από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι και την αποφράδα εκείνη ώρα της έκρηξης, υπηρετούσε στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης», ως Βοηθός Επιστασίας Βλαβών, Πυρασφάλειας και Ομάδας Συντηρήσεως.

Ως ελάχιστη πράξη χρέους και τιμής, τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στα Λατσιά το μνημόσυνο του ήρωα Μιχαήλ Ηρακλέους, του οποίου προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.

Παρόντες ήταν ο έντιμος Υπουργός Αμύνης κ. Σάββας Αγγελίδης, ο Δήμαρχος Λατσιών κ. Χρίστος Πιτταράς, πολιτικές, πολιτειακές και στρατιωτικές αρχές του τόπου μας.

Στο δισαρχιερατικό συλλείτουργο που προηγήθηκε, προεξήρχε ο Μακαριώτατος, συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας και κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μακαριώτατος, ο οποίος ερμηνεύοντας την σημερινή ευαγγελική περικοπή με την παραβολή του «άφρονος πλουσίου» τόνισε ότι ο άνθρωπος διαχρονικά, αλλά ιδιαίτερα στις μέρες μας, αισθάνεται ανασφάλεια και απαιτεί να έχει ένα εκτόπισμα μέσα στην κοινωνία. Μάλιστα, αναφερόμενος σε ένα πρόσφατο συμβάν που έλαβε χώρα κατά την ημέρα των ονομαστηρίων του, όπου κάποιοι γνωστοί του εξήραν την αξία της υγείας ως το υπέρτατο αγαθό, ο Μακαριώτατος επισήμανε ότι ακόμη κι αν έχει κάποιος την υγεία του, δεν έχει όμως και δεν αισθάνεται πληρότητα ζωής, τότε είναι κενός, ανικανοποίητος. Ο σύγχρονος άνθρωπος, δυστυχώς, είπε ο Μακαριώτατος, δεν λέει ποτέ «φτάνει», δεν κορέννυται, και θεωρεί ότι όσο προσθέτει αξιώματα, πλούτη, επιστήμη, γνώση και χλιδή, θα φθάσει στην πληρότητα. Όμως αυτό είναι πλάνη. Μόνο ο Θεός συμπληρώνει τα κενά μας. Κι όταν κάποιος ενώ είναι φτωχός, έχει όμως τον Θεό μέσα του, τότε αισθάνεται πλούσιος.  

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και εις μνήμη του μακαριστού επικελευστή Μιχαήλ Ηρακλέους, τελέστηκε αγιασμός από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο και στη συνέχεια τα εγκαίνια πάρκου στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄ στα Λατσιά. Τα εγκαίνια τέλεσαν ο Μακαριώτατος, ο Υπουργός Αμύνης κ. Σάββας Αγγελίδης και ο Δήμαρχος Λατσιών κ. Χρίστος Πιτταράς. Μετά τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλάκας, έγινε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη του ήρωα από πολιτικές, πολιτειακές και άλλες αρχές και αφού τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του ήρωα, εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post