Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στη γυναικεία Μονή της Θεοτόκου στα Καμπιά

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στη γυναικεία Μονή της Θεοτόκου στα Καμπιά

Με ιεροπρέπεια και τον προσήκοντα σεβασμό, εορτάσθηκε στην τοπική μας Εκκλησία, η μεγάλη και ευφρόσυνη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου εις τα «Άγια των Αγίων», τα οποία αποτελούν το προοίμιον της ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού Πατρός.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος  χοροστάτησε στον όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στην πανηγυρίζουσα γυναικεία Ιερά Μονή της Θεοτόκου στα Καμπιά Λευκωσίας, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου και άλλων κληρικών.

Αρχικά, έγινε επίσημη υποδοχή από την Αδελφότητα στην είσοδο της Μονής με επικεφαλής τη σεβαστή Γερόντισσα Ευφημία.

Κατά τη σημερινή ακολουθία του όρθρου εψάλησαν οι καταβασίες των Χριστουγέννων, εισάγοντάς μας στο κλίμα της του Χριστού Γεννήσεως χάρη στην Παναγία μας.

Κατά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία συμπροσευχήθηκε πλήθος πιστών, ο Μακαριώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, μιλώντας για τα υψηλά νοήματα και τις προτυπώσεις της μεγάλης αυτής Θεομητορικής εορτής.

Αναφερόμενος στο μήνυμα της μεγάλης σημερινής εορτής, επισήμανε πως η Παναγία είναι καρπός της προσευχής των γονέων της και η αμοιβή για την εμπιστοσύνη τους στον Θεό. Το μοναδικό παιδί, η Θεοτόκος την οποία εισάγουν στο Ναό μεταβάλλεται σε καθαρότατο Ναό και γίνεται η ευδοκία του Θεού και σωτηρία του ανθρώπου. «Τιμούμε την είσοδο της Υπεραγίας Θεοτόκου στα Άγια των Αγίων. Εκπλήρωσε το κήρυγμα των Προφητών, ως δευτέρα Εύα, με την υπακοή της, την ταπείνωση της και με την απαράμιλλη αρετή Της εισέρχεται ως έμψυχος κιβωτός στο ναό του ουρανού και ανοίγει τις κλειστές πύλες του Παραδείσου. Τέλος, προσφέρει ως δώρο στους ανθρώπους τη γέννηση του δεύτερου προσώπου της Αγίας Τριάδος»

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε κέρασμα στο Συνοδικό της Μονής, όπου εψάλη πολυχρονισμός του Μακαριωτάτου και οι πιστοί είχαν την δυνατότητα να λάβουν την ευλογία του. Στη συνέχεια παρατέθηκε γεύμα στην τράπεζα της Μονής. Τέλος, η Αδελφότητα κατευόδωσε τον Μακαριώτατο ψάλλοντας τον θεομητορικό ύμνο «Ἄξιόν Ἐστίν» σε ήχο δεύτερο, ως είθισται στις υποδοχές των μοναστηριών.

 

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

9621518

Print Friendly, PDF & Email

Share this post