Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Η οικονομική κατάσταση της Αρχιεπισκοπής επισπεύθηκε κατά δύο χρόνια.

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Η οικονομική κατάσταση της Αρχιεπισκοπής επισπεύθηκε κατά δύο χρόνια.

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ιωάννου του Θεολόγου τελέστηκε σήμερα 31 Δεκεμβρίου 2018 αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου από το  Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο,  με την ευκαιρία της Δεσποτικής εορτής της κατά σάρκα Περιτομής του Κυρίου μας και τη μνήμη του μεγάλου εν ιεράρχαις ουρανοφάντορος Βασιλείου επισκόπου Καισαρείας.

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ενώ συμμετείχαν προσευχόμενοι και αρκετοί πιστοί.

Μετά το πέρας του εσπερινού, έγινε μετάβαση στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, όπου έγινε η τελετή κοπής της καθιερωμένης βασιλόπιτας για τους υπαλλήλους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Παρόντες ήταν και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, καθώς και ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής και Καθηγούμενος της Σταυροπηγιακής Ι. Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. Ιωάννης Ιωάννου και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Γρηγόριος Μουσουρούλης. Μετά την προβλεπόμενη από το τυπικό δέηση και ανάγνωση της ευχής για την κοπή της βασιλόπιτας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως, αφού έλαβε το λόγο, εξέφρασε εκ μέρους όλων των υπαλλήλων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ευχαριστίες προς το Μακαριώτατο για την πατρική του μέριμνα προς όλους. Στη συνέχεια παρακάλεσε το Μακαριώτατο να συγχωρέσει όλους εάν σε κάτι τον δυσαρέστησαν κατά το διαρρέον έτος και επισήμανε ότι η Εκκλησία Κύπρου και ιδιαίτερα η Αρχιεπισκοπή προοδεύει συνεχώς από όλες τις απόψεις και δίνει μία βαρυσήμαντη παρουσία της Ορθοδοξίας σε όλο τον κόσμο.

Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος, ευχαριστώντας για τα καλά λόγια του Θεοφιλεστάτου, ομολόγησε ότι το διαρρεύσαν έτος ήταν από πάσης απόψεως θετικό έτος για την Εκκλησία. «Έχουμε πετύχει πολλά, κι από απόψεως πνευματικής, κοινωνικής, πολιτιστικής, εθνικής και οικονομικής. Αγγίξαμε όλους τους τομείς. Και το σπουδαιότερο είναι ότι δεν έχουμε κλείσει την πόρτα σε κανέναν, ούτε σε αυτούς που πεινούν, ούτε στους αρρώστους, ούτε στους μαθητές. Συμπαρασταθήκαμε σε όλους», είπε ο Μακαριώτατος.

«Από πνευματικής απόψεως ομολογώ ότι έχουμε καλό κλήρο και όλοι είμαστε κοντά στο ιερατείο μας που είναι η δύναμή μας. Με πολλή επιτυχία το πνευματικό έργο της Αρχιεπισκοπής συνεχίζεται αθόρυβα, κι εδώ είναι η αξία», συνέχισε.

 «Ιδιαίτερα ευχάριστο είναι το γεγονός», είπε ο Μακαριώτατος, «ότι έχουμε επιτύχει να φέρουμε το οικονομικό επίπεδο της Αρχιεπισκοπής εκεί ακριβώς που ήταν πριν την οικονομική κρίση, παρά τις προβλέψεις μας ότι αυτό θα το επιτυγχάναμε το 2020.

«Σχετικά με το εθνικό θέμα, ο Μακαριώτατος επισήμανε ότι, το σενάριο για λύση είναι απομακρυσμένο, διότι έχουμε να κάνουμε με αντιπάλους που θέλουν τα πάντα προς το συμφέρον τους».

«Με την αγάπη μας, την ταπείνωσή μας, την εργατικότητά μας, πρέπει να δώσουμε στο νέο έτος την μαρτυρία του καλού ανθρώπου που εργάζεται μέσα στην Εκκλησία», ολοκλήρωσε το λόγο.             Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους να έχουν ένα εποικοδομητικό νέο έτος, κι ο Θεός να χαρίσει υγεία και ειρήνη στον κόσμο και απελευθέρωση της κατεχόμενης πατρίδας μας.  

Σε όλους τους υπαλλήλους της Αρχιεπισκοπής, που παρευρέθηκαν, δόθηκε πρωτοχρονιάτικο φιλοδώρημα από τον Μακαριώτατο ενώ ο τυχερός του φλουριού της βασιλόπιτας πήρε ως έπαθλο χρηματικό ποσό.

Αρχιμ . Τριφύλλιος Ονησιφόρου

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post