Εκκλησιασμός των εκτοπισμένων της κατεχόμενης Βώνης την Κυριακή μετά τα Φώτα (13 Ιανουαρίου 2019)

Εκκλησιασμός των εκτοπισμένων της κατεχόμενης Βώνης την Κυριακή μετά τα Φώτα (13 Ιανουαρίου 2019)

Την Κυριακή μετά τα Φώτα, 13 Ιανουαρίου 2019, τελέστηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως, όπου οι εκτοπισμένοι Βωνιάτες εκκλησιάστηκαν.

Κατά τη διάρκεια της θείας Μυσταγωγίας έγινε δέηση υπέρ υγείας πάντων των Βωνιατών, ανευρέσεως των αγνοουμένων και επανόδου σε συνθήκες ελευθερίας στις πατρογονικές εστίες. Επίσης, μαζί με τα Μνημόσυνα της ενορίας, τελέστηκαν τα Μνημόσυνα των προαπελθόντων κληρικών, αγωνιστών, διδασκάλων, ιεροψαλτών, κοινοταρχών, εκκλησιαστικών επιτρόπων και ευεργετών της κοινότητας Βώνης.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά μίλησε για τη σημασία της συνειδητοποιήσεως του προνομίου που έχει ο κάθε Χριστιανός σήμερα, ο οποίος ζει την ευλογία του Θεού και βιώνει το λόγο του Ευαγγελίου: «ὁ λαὸς ὁ καθήμενος ἐν σκότει φῶς εἶδεν μέγα, καὶ τοῖς καθημένοις ἐν χώρᾳ καὶ σκιᾷ θανάτου φῶς ἀνέτειλεν αὐτοῖς». Ο Χριστιανός που μετέχει στα Μυστήρια της Εκκλησίας, και ιδιαίτερα στη Θεία Λειτουργία, αγιάζει τη ζωή του και δέχεται τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, βαδίζοντας έτσι προς τον τελικό προορισμό του, δηλ. την Βασιλεία των Ουρανών: «Μετανοεῖτε· ἤγγικεν γὰρ ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν». Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε προς όλους την πατρική αγάπη και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια πλακέτας προς τιμή των ηρώων της Βώνης. Ακολούθως, έγινε η Ακολουθία της κοπής βασιλόπιτας στην αίθουσα του Ιερού Ναού και εκδήλωση της κοινότητας.

Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες συνάξεις και κοπή βασιλόπιτας από τους εκτοπισμένους των κοινοτήτων Μαραθοβούνου και Παλαικύθρου.

 

Διακ. Ανδρέας Ματέι
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post