Γεύμα στον Υπουργό Παιδείας και εκπαιδευτικούς παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Γεύμα στον Υπουργό Παιδείας και εκπαιδευτικούς παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Το καθιερωμένο κατ’ έτος γεύμα προς τον Υπουργό Παιδείας, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας, τους Διευθυντές Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, Επιθεωρητές και Διευθυντές των Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, παρέθεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, το μεσημέρι της Τρίτης 15ης Ιανουαρίου 2019 στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Στη συνεστίαση αυτή προσφώνησε καταρχάς ο Μακαριώτατος, ο οποίος ευχαρίστησε τόσο τον Υπουργό όσο και όλους τους λειτουργούς για την μέχρι σήμερα αγαστή συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας στα θέματα της Παιδείας του νησιού μας και επισήμανε ότι η συνάθροιση αυτή είναι πάντοτε μία ευκαιρία σύσφιγξης των σχέσεων αλλά και επικοινωνίας, με απώτερο πάντοτε σκοπό την καλύτερη δυνατή προσφορά  προς τους νέους του τόπου, που αποτελούν και το μέλλον της πατρίδας μας.

Στη συνέχεια, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Έντιμος Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος με την σειρά του εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Μακαριώτατο για την παράθεση του γεύματος προς τα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας και διαπίστωσε ότι πάντοτε η Εκκλησία ήταν αρωγός της Παιδείας και ότι αυτή η σχέση Εκκλησίας και Παιδείας θα συνεχίσει να υφίσταται.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης κ. Λούης Κυπριανός, ο οποίος σε εκτενή ομιλία του αναφέρθηκε στην κατάσταση της Παιδείας, όπως διαμορφώθηκε στην εποχή μας και πρότεινε τρόπους ώστε η εκπαίδευση των νέων μας να μην περιορίζεται στην στείρα γνώση που οδηγεί απλώς σε επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά στη διαμόρφωση υγιών προσωπικοτήτων, ηθικά και πνευματικά ολοκληρωμένων, που θα προσφέρουν στη συνέχεια στην Κοινωνία ως υγιή μέλη της. Ο κ. Κυπριανός επισήμανε ότι δυστυχώς στις μέρες ο όρος Παιδεία περιορίστηκε στη σημασία της Εκπαίδευσης και πολυμάθειας και έχει ελαχιστοποιηθεί ο στόχος της για την αγάπη και φιλαλληλία. 

Ιδιαίτερα εμφαντικά, ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης κ. Λούης Κυπριανός τόνισε ότι «Μορφωμένος δεν είναι εκείνος που γνωρίζει το ένα ή το άλλο, αλλά εκείνος που μεταποιεί την γνώση σε ήθος, τη επιστήμη σε ηθική, το ερέθισμα το γνωστικό σε προϊόν συνειδησιακό, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να βρίσκεται σε ορθή σχέση με τον εαυτό του, με τον Θεό, με τον συνάνθρωπο…. Μία αγωγή που δεν καλλιεργεί την λογική, άγει στον επιστημονισμό, μία αγωγή που δεν καλλιεργεί το συναίσθημα, οδηγεί στη δεισιδαιμονία, μία αγωγή που δεν καλλιεργεί τη βούληση, οδηγεί στη μοιρολατρία… Μία σωστή αγωγή ζωής μαθαίνει τους ανθρώπους να ευφραίνονται την παιδική αθωότητα, την ώριμη δημιουργικότητα, τη γεροντική σοφία… Κάνει τα παιδιά μεγάλους και τους μεγάλους παιδιά, ενώνει το εγκώσμιο με το υπερκόσμιο!»

Μετά το πέρας της ομιλίας, παρατέθηκε το γεύμα, στο τέλος του οποίου αποδόθηκε από ιεροψάλτες το δογματικόν θεοτοκίον του πρώτου ήχου «Την παγκόσμιον δόξαν…» και δόθηκε σε όλους αναμνηστικό δώρο.

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου,
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου


Διαβάστε την ομιλία του Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Δρ. Κυπριανού Δ. Λούη κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου γεύματος από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακαριώτατο Χρυσόστομο Β΄ Εδώ..

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post