Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Αν ζούσαν οι τρεις ιεράρχες θα μάς έλεγχαν ότι δεχθήκαμε και ανεχθήκαμε την κουλτούρα της Δύσης»

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Αν ζούσαν οι τρεις ιεράρχες θα μάς έλεγχαν ότι δεχθήκαμε και ανεχθήκαμε την κουλτούρα της Δύσης»

Η κατ’ έτος καθιερωμένη εκδήλωση για την εορτή των Τριών Ιεραρχών και προστατών των Ελληνικών Γραμμάτων και Παιδείας, Μεγάλου Βασιλείου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας και της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε και φέτος, το απόγευμα της Τετάρτης 30 Ιανουαρίου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄ στη Λευκωσία.

Παρόντες ήταν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς  Μονής Αποστ. Βαρνάβα και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Ιωάννης Ιωάννου, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Γρηγόριος Μουσουρούλης και ικανός αριθμός κληρικών της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.

Εκ μέρους της Πολιτείας παρέστη ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, Διευθυντές και λοιπά στελέχη της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση περιλάμβανε εκκλησιαστικούς ύμνους της εορτής, τους οποίους απέδωσαν άριστα οι ηδύμολποι ιεροψάλτες του Βυζαντινού Χορού των φοιτητών της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου και της Βυζαντινής Χορωδίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός».

Εκ μέρους των μαθητών απηύθυνε χαιρετισμό ο αριστεύσας Χρήστος Παλόχης.

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης ανέλαβε η κ. Μαρία Σακελλαρίου, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επισκέπτρια Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου, με θέμα «Η διαχρονικότητα των παιδαγωγικών αρχών στο έργο των Τριών Ιεραρχών».

Στην εκδήλωση δεν απουσίαζαν και παραδοσιακά τραγούδια, τα οποία απέδωσαν περίτεχνα μαθητές από το Μουσικό Γυμνάσιο Λευκωσίας.

Τον καταληκτικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ανέφερε ότι αν ζούσαν οι τρείς μεγάλοι αυτοί ιεράρχες θα αναρωτιόντουσαν πώς δεχθήκαμε και ανεχθήκαμε την κουλτούρα της Ευρώπης. Όμως, θα τους απαντούσε ότι η Εκκλησία και η Παιδεία είναι ζωντανοί οργανισμοί και η ευλογία του Θεού δεδομένη. Οι νέοι της Κύπρου, όπως το αποδεικνύουν συνεχώς, δίνουν μια δυναμική παρουσία μέσα στην κοινωνία και δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τον υπόλοιπο κόσμο.

Στο τέλος απονεμήθηκαν βραβεία στους αριστεύσαντες μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, οι οποίοι πρώτευσαν στα μαθήματα των Θρησκευτικών και Νέων Ελληνικών και διακρίθηκαν στο ήθος.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης παρατέθηκε κέρασμα στον προθάλαμο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Αρχιμ. Τριφυλλίου Ονησιφόρου,
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post