Οι πρόσφυγές μας εορτάζουν τον Άγιο Ιερομάρτυρα Χαράλαμπο και μνημονεύουν τους προγόνους τους (Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019)

Οι πρόσφυγές μας εορτάζουν τον Άγιο Ιερομάρτυρα Χαράλαμπο και μνημονεύουν τους προγόνους τους (Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019)

Με ιερή συγκίνηση και τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών, την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019, τελέστηκε σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ο εορτασμός του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους στον ομώνυμο Ιερό Ναό, στην κατεχόμενη Κοντέα. Αυτός είναι ο 10ος Εκκλησιασμός των Κοντεατών στην πατρώα γη. Ο πρώτος μετά το μαύρο καλοκαίρι του 1974 πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2014.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος πλαισιούμενος από τον Πρεσβύτερο π. Ανδρέα Ιορδάνου, εφημέριο στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου (Δήμου Αγίου Δομετίου) και τον Διάκονο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου π. Ανδρέα Ματέι.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου, αναφέρθηκε στο Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της ημέρας, δηλαδή στο θαύμα που επετέλεσε ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός στην θυγατέρα μίας γυναίκας Χαναναίας. Η κόρη, ενώ βίωνε τη δική της δοκιμασία, το ιερό Ευαγγέλιο υπογραμμίζει τη  θερμή πίστη της μητέρας της, η οποία ζητούσε το έλεος και την θεραπεία από τον Ιατρό των ψυχών και των σωμάτων των ανθρώπων. Η δυνατή και σταθερή πίστη της γυναίκας στη δύναμη του Θεού έφερε και την θεραπεία της κόρης της.

Ακολούθως, ο Μεσαορίας Γρηγόριος αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο Ιερομάρτυρα Χαράλαμπο, ο οποίος έχοντας την ίδια αδιάσειστη πίστη, όπως η γυναίκα της ευαγγελικής περικοπής, παρέμεινε στη συνείδηση των πιστών ως στύλος ακλόνητος της Εκκλησίας του Χριστού και αναδείχθηκε διά του έργου, της ζωής και του μαρτυρίου ένα ζωντανό τεκμήριο ομολογίας της αληθινής Πίστεως για τον κάθε άνθρωπο της κάθε εποχής.

Καταλήγοντας, ο Επίσκοπος Γρηγόριος, ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές που συνεργάστηκαν με την Εκκλησιαστική Επιτροπή για την πραγματοποίηση του 10ου Εκκλησιασμού στην Κοντέα.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε δέηση υπέρ υγείας πάντων των Κοντεατών. Επίσης, τελέστηκαν αρτοκλασία και ιερά Μνημόσυνα υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των προαπελθόντων κληρικών, διδασκάλων, κοινοταρχών, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ιεροψαλτών και ευεργετών της κατεχόμενης Κοντέας.

Ο Εκκλησιασμός ολοκληρώθηκε με τη λιτάνευση των ιερών εικόνων της Αναστάσεως και του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους πέριξ του Ιερού Ναού.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι το Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2019, τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθρέας στην Αγλαντζιά, όπου οι εκτοπισμένοι Νέου Χωριού Κυθρέας εόρτασαν τη μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους και του Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάττου. Επίσης, τελέστηκαν Μνημόσυνα των ηρώων και πάντων των κεκοιμημένων της Κοινότητας Τραχωνίου Κυθρέας. Του Εσπερινού προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος μίλησε για τις δύο όμορες κοινότητες και τους Αγίους τους.

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου, Φοιτητής Θεολογίας.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post